11 state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au publicat o declarație comună cu privire la comemorarea a zece ani de la războiul dintre Rusia și Georgia. Grupul informal al prietenilor Georgiei a cerut Moscovei să-și retragă trupele din teritoriile georgiene ocupate și sa renunte la recunoașterea așa-numitei independențe a Abhaziei și Osetiei de Sud.

„La zece ani după intervenția militară rusă în Georgia, suntem în continuare profund îngrijorați de ocupația teritoriilor georgiene. Subliniem necesitatea unei soluționări pașnice a conflictului, pe baza respectării depline a Cartei ONU, a acordurilor de la Helsinki și în conformitate cu normele fundamentale și principiile dreptului internațional“, – se spune în declarație.

De asemenea, semnatarii au cerut înființarea unei misiuni de monitorizare a OSCE în Georgia.

O declarație privind sprijinirea integrității teritoriale a Georgiei în granițele sale recunoscute pe plan internațional a publicat si Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Cu 10 ani în urmă, forțele armate ruse au intrat în conflict cu Georgia, de partea Abhaziei și Osetiei de Sud. Potrivit versiunii oficiale a autorităților ruse și separatiste din Osetia de Sud și Abhazia, acțiunea lor a fost numită „impunerea păcii“ și a fost un răspuns la agresiunea Georgiei împotriva ”locuitorilor pașnici” și a ”pacificatorilor ruși” din Osetia de Sud.

Tbilisi afirmă că agresiunea a fost planificată de către Rusia, dovada fiind concentrarea, inca din luna aprilie 2008, a unui important numar de efective si tehnica militara rusa la granita cu Georgia.

La 26 august, Rusia a recunoscut oficial Osetia de Sud si Abhazia ca state independente.

În luna iunie a acestui an, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Georgia va deveni membră a Alianței. Ca răspuns, Vladimir Putin a avertizat că Kremlinul va avea o reactie „extrem de negativa“ fata de acest pas, deoarece reprezinta „o amenințare directă la adresa securității naționale a Rusiei“.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to 11 țări OSCE au publicat o declarație privind invazia rusă în Georgia

  1. bogdan spune:

    Bravo !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top