hitler putinDeclarațiile lui Vladimir Putin făcute după anexarea Crimeei și începutul agresiunii ruse în Ucraina, nu sunt originale. Acestea ne amintesc cu durere de retorica Germaniei naziste între 1938-1939, când Hitler a decis Anschluss-ul Austriei, iar Europa a continuat să spere că totul se va termina in curand.

Economistul suedez Anders Aslund, cercetator la Institutul pentru Economie Internationala Peterson a selectat 12 declaratii ale lui Putin care ne amintesc retorica și argumentele cu care se justifica agresiunea Germaniei naziste, potrivit HB.

1. Ideea cheie a lui Putin este că cetățenia este determinată de factori lingvistici și etnici, și nu de cetățenie sau pașaport. Acest argument amintește de ideile filozofului german Johann Gottfried Gerner și „Tratatul despre originea limbii” scris de el în 1772, care a devenit baza naționalismului lingvistic german.

2. Argumentul despre importanța istorică a Crimeei și Sevastopolului pentru Rusia, care se presupune că îi ofera drepturi speciale asupra teritoriului respectiv. Putin a declarat, după cum urmează: „În inimile și mințile oamenilor din Crimeea au fost întotdeauna parte integrantă a Rusiei”. Germania nazistă își justifica la fel cuceririle de după 1938. Ce este grav că si Kiev, capitala Ucrainei, este de asemenea „istoric importanta” pentru Rusia, pentru că este leagănul ortodoxiei.

3. Dar istoria este nedreapta: „… Din păcate, ceea ce părea imposibil a devenit o realitate – regreta Putin – Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Crimeea a devenit parte dintr-un alt stat. Rusia si-a dat seama că ea, de fapt, a fost jefuita”. Dar Putin continua: „Milioane de oameni s-au culcat seara într-o țară și s-au trezit a doua zi într-o altă tara, peste noapte transformandu-se într-o minoritatea în toate fostele republici sovietice, iar națiunea rusă a devenit unul dintre cele mai mari grupuri etnice din lume, împărțit de frontiere”. Aceeasi pozitie se exprima si la Berlin după încheierea Tratatului de la Versailles în 1919, cand Germania a pierdut teritorii de limbă germană. Rețineți că ambele evenimente – colapsul URSS în 1991 și Tratatul de la Versailles – au fost însoțite de creșterea sentimentelor revanșarde.
Putin_Hitler
4. Granitele au fost trasate incorect: „După revoluție, bolșevicii, Dumnezeu să-i pedepseasca, au dat bucăți imense de teritoriu care a apartinut istoric Rusiei de sud, RSS Ucrainene. Apoi, în 1954, s-a decis să se acorde Ucrainei și Crimeea. A fost o inițiativă personală a lui Hrușciov”. Presupunând că unul dintre liderii sovietici a incalcat interesele Rusiei, Putin repeta plângerile germanilor pe seama Tratatului de la Versailles, care a fost considerat rezultatul unei trădari.

5. Liderii post-sovietici au tradat Rusia. Naziștii au susținut, de asemenea, că liderii Republicii de la Weimar au trădat Germania.

6. Ca și Hitler, care în 1939 vorbea despre deficiențele conducerii poloneze, Putin și-a exprimat compatimirea fata de ucrainenii nemulțumiți de liderii incompetenți (inclusiv de cei pe care el i-a sprijinit).

7. Putin a declarat că noul guvern ucrainean este ilegal. „Cei care au stat în spatele celor mai recente evoluții în Ucraina, au urmărit obiective diferite: ei pregăteau o alta lovitură de stat, planificau acapararea puterii, nu se opreau de la nimic. Au apelat la teroare, crime și haos. Principalii executori ai loviturii de stat au fost naționaliștii,.. neo-naziștii, rusofobii si antisemiții”. Destul de ironic faptul că Putin acuză guvernul ucrainean de nazism.

8. În ciuda nedreptatii care domină în lume, Putin a venit în ajutorul vorbitorilor de limba rusa oprimati:..”Cei care s-au opus loviturii de stat, au fost amenințati cu represalii și operațiuni punitive și prima în coada de așteptare a fost, desigur, Crimeea, vorbitoare de limbă rusă. În acest sens, rezidenții din Crimeea și Sevastopol au făcut apel la Rusia sa le apere drepturile si viata, pentru a preveni ceea ce se întâmpla, si acum se întâmplă la Kiev și Donețk, Harkov, în alte orașe din Ucraina. Desigur, nu am putut sa nu răspundem la această solicitare, nu am putut părăsi Crimeea și pe locuitorii săi aflati în necaz, altfel ar fi doar o trădare”. Acest lucru sugerează că Moscova se declara îndreptățita să se amestece în treburile altor țări, sub pretextul protejării rusilor, indiferent de dreptul internațional și acordurile existente.Urss Putin

9. Putin a negat implicarea în anexarea militară rusă, „Forțele Armate ruse nu au intrat în Crimeea, ele sunt deja acolo în conformitate cu acordul internațional. Da, ne-am consolidat gruparea noastra …”.

Cu toate acestea, acești soldați au ocupat parlamentul, aeroporturile și, ulterior, întreaga Crimeea, scuipand pe tratat de prietenie și cooperare semnat cu Ucraina, în 1997.

10. Putin a ridicat problema controversata a autodeterminarii: „În anunțarea independenței sale prin organizarea  unui referendum, Consiliul Suprem al Crimeei s-a referit la Carta Națiunilor Unite, care ofera natiunilor dreptul la autodeterminare”. Insa chestiunea autodeterminarii nu este chiar atât de simpla. În cazul Ceceniei, Federația Rusa și-a exprimat (cu tancuri si tunuri) poziția total diferită. Da, în dreptul internațional există „dreptul la autodeterminare”, dar acesta încalcă celelalte trei principii: integritate națională, suveranitatea și inviolabilitatea frontierelor existente, care sunt recunoscute prioritate.

11. Ca și Germania nazistă, Putin a încercat să legitimeze anexarea Crimeei printr-un „referendum” fals, desfășurat sub supravegherea soldaților ruși și fără prezența observatorilor internaționali. „Pe 16 martie, în Crimeea a avut loc un referendum, a fost ținut în deplină conformitate cu procedurile și normele de drept internațional democratice. Rata de participare a fost de peste 82% din alegători. Mai mult de 96% au votat pentru reunificare cu Rusia”.

După Anschluss, în Austria „au votat” 99,8% din populație in favoarea unirii cu Germania.

12. Și, în sfârșit, principala concluzie a lui Putin:  pentru toate este de vina Occidentul. „Partenerii noștri occidentali, condusi de Statele Unite ale Americii prefera în politica lor practica să nu fie ghidati de dreptul internațional, ci de  dreptul celor puternici. Ei cred în exclusivitatea și unicitatea lor, care le permit să decidă soarta lumii, ca numai ei au dreptate. Ei acționează dupa bunul plac: aici și acolo folosesc forța împotriva statelor suverane, pentru a construi coaliții pe principiul „cine nu este cu noi este împotriva noastră”.

Cam în același mod Hitler a acuzat Marea Britanie și Franța, justificand ”nevoia” de a ataca Polonia.

Agresiunea militară rusă nu a avut niciun temei legal. Dupa doua decenii de dezarmare, forțele armate europene nu sunt în cea mai bună stare, iar UE nu este pregătită să-l înfrunte pe Putin. Acest lucru este, de asemenea, o repetare a scenariului din 1938.

Lui Putin nu-i pasa de adevăr și chiar mai puțin de tratatele sau reglementările internaționale, mai ales în cazul în care acesea nu îi sunt favorabile. Dacă el va obține Ucraina, președintele rus va ridica pretentii si asupra altor tari cu populație vorbitoare de limbă rusă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to 12 declarații ale lui Putin de care ar fi mândru Hitler

 1. yehudy spune:

  draga ivan, cred ca putin a convins occidentul ca rusia este un real pericol 🙂
  draga ivan, rusia va fi dezintegrata dupa modelul maretului, invincibilului si indestructibilului urss 🙂
  draga ivan, iti aduci aminte de maretul, invincibilul si indestructibilul urss? 🙂
  draga ivan, rusia va fi dezintegrata mai usor decat urss-ul 🙂

 2. yehudy spune:

  draga ivan, acum vei asista (in maxim doi ani) la dezmembrarea rusiei dupa modelul dezmembrarii urss-ului:)
  draga ivan, iti aduci aminte de invincibilul si indestructibilul urss? 🙂
  draga ivan, istoria se va repeta:)

  referitoe la hitler, draga ivan, sa vedem ce a facut hitler si ce a facut stalin dupa semnarea pactului ribbentrop-molotov::
  a, hitler:
  1. a atacat si ocupat jumatate din polonia incepand cu 1 setembrie 1939

  b, stalin:
  1. a atacat si ocupat jumatate din polonia incepand cu 17 septembrie 1939
  2. stalin a atacat finlanda in 1939
  3. stalin a ocupat estonia, letonia si lituania in 1940
  4. stalin a anexat basarabia si bucovina de nord in 1940

  concluzia: hitler a atacat o tara, stalin na atacat aceeasi tara ca si hitler, in plus a anexat 3 tari si 2 regiuni din romania.

  draga ivan, rusia a fost si este dusmanul istoric al romaniei!
  toti romanii urasc rusia!

 3. Andrzej spune:

  Să respingi fără argumente poziția că cetățenia este, într-adevăr, „determinată de factori lingvistici și etnici” și ca ea NU depinde doar de posesia unei bucăți de hârtie e grav, și să continui prin a asocia pe cei care împărtășesc această poziție cu Hitler e o tactică cel puțin necinstită. Acest comentariu vizează doar acest punct al articolului, și nu e un atac împotriva lui în ansamblu, însă pe viitor ar fi mai bine dacă nu ați mai copia texte (și subtexte) ideologizante, chiar dacă vin, de data asta, din vest…

  • yehudy spune:

   draga ivan, acum vei asista (in maxim doi ani) la dezmembrarea rusiei dupa modelul dezmembrarii urss-ului:)
   draga ivan, iti aduci aminte de invincibilul si indestructibilul urss? 🙂
   draga ivan, istoria se va repeta:)

   referitoe la hitler, draga ivan, sa vedem ce a facut hitler si ce a facut stalin dupa semnarea pactului ribbentrop-molotov::
   a, hitler:
   1. a atacat si ocupat jumatate din polonia incepand cu 1 setembrie 1939

   b, stalin:
   1. a atacat si ocupat jumatate din polonia incepand cu 17 septembrie 1939
   2. stalin a atacat finlanda in 1939
   3. stalin a ocupat estonia, letonia si lituania in 1940
   4. stalin a anexat basarabia si bucovina de nord in 1940

   concluzia: hitler a atacat o tara, stalin na atacat aceeasi tara ca si hitler, in plus a anexat 3 tari si 2 regiuni din romania.

   draga ivan, rusia a fost si este dusmanul istoric al romaniei!
   toti romanii urasc rusia!

  • yehudy spune:

   draga ivan, si hitler si putin s-au folosit de aceleasi argumente!
   care sa fie diferenta dintre ei dupa parerea ta?

  • yehudy spune:

   draga ivan, cred ca putin a convins occidentul ca rusia este un real pericol 🙂
   draga ivan, rusia va fi dezintegrata dupa modelul maretului, invincibilului si indestructibilului urss 🙂
   draga ivan, iti aduci aminte de maretul, invincibilul si indestructibilul urss? 🙂
   draga ivan, rusia va fi dezintegrata mai usor decat urss-ul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top