România, care începând cu 1 ianuarie deține președinția de șase luni a Consiliului UE, a decis accelerarea lucrărilor de modificare a legislației energetice care va complica existenta proiectului de construcție a gazoductului rusesc Nord Stream-2. Potrivit informațiilor neoficiale, propunerea Bucureștiului a fost susținută de 13 țări UE, scrie Radio Polskie, citând surse diplomatice.

La 15 ianuarie, experții din 28 de țări au discutat la Bruxelles despre amendamentele la directiva UE privind gazele naturale. Până în prezent, aceste acțiuni au fost blocate de cele două țări care au prezidat Consiliul Uniunii Europene – Austria și Bulgaria, se spune în material.

Propunerea românească prevede introducerea obligației de a coordona prin Burxelles realizarea de noi conducte de gaze în interiorul UE. Toate gazoductele de pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să respecte normele UE. Totodata, se propune ca dacă un stat membru al UE dorește să încheie un contract cu o țară care nu face parte din UE, trebuie în primul rând să obțină acordul Comisiei Europene.

Bruxelles va verifica dacă conducta respectă legislația UE, dacă există risc de impact negativ asupra pieței interne a gazelor naturale și dacă acest lucru va afecta în mod negativ securitatea aprovizionării sau concurența.

„13 țări au susținut textul, recunoscând că aceasta este direcția cea bună și au vorbit în favoarea accelerării adoptarii”, a spus un diplomat al UE.

„Pe de altă parte, există oponenți care se împotrivesc oricărei modificări a normelor actuale, cum ar fi Germania, Austria, Olanda, Belgia și Bulgaria, susținute oficial de Ungaria, Republica Cehă și Slovenia”, se arată în declarație.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to 13 țări UE au susținut propunerea României privind „Nord Stream-2”

 1. Vlad Gelu spune:

  Si o ultima constatare in aceasta pagina !
  Daca nu comentezi favorabil editurii, comentarii nu este afisat !

 2. Vlad Gelu spune:

  „13 țări au susținut textul, recunoscând că aceasta este direcția cea bună și au vorbit în favoarea accelerării adoptarii”, a spus un diplomat al UE. – adica toti pupincuristii americanilor ! Au cam luat-o in freza, ca intotdeauna !
  Asa se intampla cand te bazezi pe o democratie bazata pe forta si sanctiuni !
  Exemplele pot continua si in alte domenii !

 3. Ramona Georgescu spune:

  Si daca ar fi adoptata,acea ordonanta ar produce efecte doar pe viitor.Cum nu se aplica proiectelor in derulare nu afecteaza cu nimic Nord Stream 2.

 4. mocanu dan spune:

  ASTA-I CONDUCTA MOLOTOV RIBENTROP.

 5. bogdan spune:

  Trebuie sa oprim porcii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top