87097129-bde55fde-b669-4c36-89b0-24f83052c1bd”Cred că evenimentul organizat de noi este unul foarte democratic, pentru că uneşte laolaltă oameni din toate categoriile sociale”.

Începând de marţi, 8 decembrie, 1300 de ruşi participă la un experiment inedit. Aceştia citesc, pe rând, fragmente din opera literară „Război şi Pace”, publicată de Lev Tolstoi, în anul 1869. Voluntarii fac parte dintr-un show televizat, care va dura 60 de ore. Acestea sunt dispuse pe parcursul a patru zile. Filmările au loc în 30 de oraşe din toată ţara şi sunt transmise pe postul naţional de televiziune.

Evenimentul este coordonat de stră-strănepoata romancierului, Fekla Tolstaya, şi va cuprinde o serie de personalităţi, cum ar fi: regizorul Andrei Konchalovsky, directorul teatrului Balşoi, Vladimir Urin sau purtătorul de cuvânt al parlamentului Rusiei, Valentina Matvienko. În fiecare din cele patru zile se citeşte câte un volum din opera „Război şi Pace”, în care este descrisă, sub formă de ficţiune, viaţa din Rusia în timpul războaielor napoleoniene. Transmisiunea live este asigurată de canalul de televiziune Kultura.

Printre participanţii la maraton se numără elevi, profesori, dar şi actori, politicieni şi chiar cosmonauţi. Pentru acest proiect au aplicat peste 6000 de persoane, însă doar 1300 dintre acestea au fost selectate. Fiecare voluntar citeşte pe parcursul a 2-3 minute câte un paragraf din roman, în cadrul unor instituţii de cultură cum sunt muzeele, librăriile şi sălile de teatru. La maraton participă şi francezi, care vor citi paragrafe în limba lor maternă.

„Acest maraton este cel mai mare de acest gen din toată lumea. Cred că evenimentul organizat de noi este unul foarte democratic, pentru că uneşte laolaltă oameni din toate categoriile sociale”, a declarat Fekla Tolstaya, potrivit descopera.ro.

Maratonul de lectură marchează apogeul unui an plin de evenimente literare în Rusia. Show-ul începe în fiecare din cele patru zile la ora 10:00 şi ia sfârşit în jurul orelor 02:00 – 03:00.

Transmisiunea live poate fi urmărită aici.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 2,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top