saracire2015 a fost un an de aniversare. În urma cu exact 15 ani, puterea în Rusia a fost preluata de Vladimir Putin. Anii care au urmat au adus liniste si bunastare in Rusia. Prețul petrolului a crescut, oferind profituri în exces bugetului, care să permită autorităților să declare ca cursul ales este bun. Au fost discuții aprinse cu privire la inovare și nanotehnologie, dezvoltarea statului de drept și a altor valori democratice. Se părea că idila va dura la nesfarsit, scrie intr-o analiza zagolovki.ru.

Dar numai în doi ani – 2014-2015 – au avut loc mai multe evenimente importante, care au sters orice urmă a acestor realizari.

Și dacă anul trecut evenimentele se desfasurau la granitele Rusiei, ultima furtuna a lovit direct tara. Asa se face ca în 2015 a disparut principala realizare a lui Putin din ultimii ani –  clasa de mijloc – s-a volatilizat batranetea demna si viata liniștită, iar populația a saracit brusc. De fapt, a supraviețuit doar „verticala puterii” lui Putin si imensa patura a birocratilor statului.

Înca din vara economiștii au început să anunte că scăderea salariilor reale in Rusia depășește toate așteptările și ca până la sfârșitul anului ar putea scădea cu 11%, iar veniturile – cu 9%. Experții nu vedeau surse pentru o recuperare rapidă a veniturilor, ceea ce pune sub semnul întrebării una dintre realizările economice majore atribuite frecvent lui Vladimir Putin – bunăstarea cetățenilor.

În același timp, au fost raportate scăderi accentuate a producției industriale, creșterea șomajului, si pensiile au inregistrat o „crestere” negativa din cauza inflatiei. În plus, a fost anunțat un moratoriu cu privire la infiintarea fondului de acumulare a pensiilor si s-a anuntat creșterea vârstei de pensionare.

saracieSchimbări majore au avut loc si in formarea bugetului tarii. Pana in 2015, acesta era adoptat in Rusia o data la trei ani, dar scăderea prețurilor la petrol a forțat guvernul să se întoarcă la buget anual. Problema este ca adoptand bugetul pentru anul 2016, guvernul rus tot nu știe ce se va întâmpla cu economia.

Kremlinul nu a recunoscut existenta crizei, iar atunci cand a facut-o a fost atat de subtil, incat in spatele echilibristicii verbale utilizate de oficiali nimeni nu intelegea nimic. Kremlinul a evitat tot timpul sa foloseasca expresia „scădere puternică a veniturilor populației”. Prefera sa spuna o scadere „nu foarte puternica”, „puternica, dar nu foarte”, „slaba” etc. Cert este ca scaderea veniturilor populatiei este un record care nu a mai fost observat în Rusia în ultimii 15 ani.

In ajunul noului an, Banca Mondială a rectificat in minus prognoza de scadere a PIB-ului Rusiei în 2016 de la 0,1% la 0,7%. Expertii spun ca estimarea BM este exagerat de optimista.

Prin urmare, anul 2016 va fi mai rău: inflația și șomajul vor crește, veniturile și valoarea rublei – vor scadea.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 4,33 din 5)
Încarc...

Related Posts

65 Responses to 2015 – anul în care din Rusia au dispărut clasa de mijloc, bătrânețea demnă și viața liniștită

 1. yehudy spune:

  draga ivan, poporul rus este manipulat de serviciile secrete ruse 🙂
  draga ivan, si putin este „informat” (adica manipulat) de serviciile secrete ruse 🙂
  draga ivan, eu nu am afirmat ca poporul rus il va elimina de la putere pe putin in 2017, eu am afirmat ca SERVICIILE SECRETE RUSE il vor elimina pe putin de la putere in 2017 🙂

 2. yehudy spune:

  draga ivan, ce a reusit putin sa faca este ca occidentul a inteles ca nu poate avea incredere in cuvantul moscovei, in semnatura data de moscova pe tratate internationale, in faptele moscovei 🙂
  draga ivan, occidentul a inteles ca atata timp cat moscova mai are ceva putere rusia este un partener politic imprevizibil, asa ca occidentul a luat hotararea dezmembrarii rusiei printr-un razboi economic 🙂
  draga ivan, rusia va fi dezmembrata datorita anexarii crimeeii 🙂

  draga ivan, sa revedem situatia internationala din anul 2013: )
  – petrolul se vindea cu 118 dolari barilul 🙂
  – UE si SUA erau la cutite din cauza interceptarilor telefoanelor principalilor politicieni 🙂
  – tarlie membre NATO cheltuiau pentru inarmare mult sub procentul de 2 % la care se angajasera 🙂
  – putin era primit si ascultat peste tot in lume 🙂

  draga ivan, sa vedem situatia internationala din 2016:
  – petrolul se vinde cu 32 dolari barilul; petrolul a devenit in 3 ani de 4 ori mai ieftin 🙂
  – UE si SUA sunt mai unite ca niciodata 🙂
  – rusia este supusa sanctiunilor occidentale privind finantarea, accesul la tehnologie occidentala, accesul la piese de schimb occidentale 🙂
  – tarile membre NATO si-au majorat bugetele de inarmare la 2% 🙂
  – putin nu mai este primit si ascultat nici in occident si nici in china 🙂

 3. Clau spune:

  Poporul Rus s-a saturat si il vrea pe putinalau sfant si asta se va realiza cat de curand. Seful GRU lichidat nu era singurul din „comitetul de beatificare”…mai sunt si altii „care nu doarme”…Sarma ghimpata nu s-a pus degeaba pe gardurile televiziunii in Moscova…
  Trolishori tony, alex si limbric (am vrut sa spun saba…a-bas…cozu-bas) bagati repede de va cautati alti stapani ca voi slugi fii de slugi ajungeti muritori de foame daca nu aveti un kur unde sa dati limbi

 4. Radu spune:

  Agenţia rusă „RiF” specializată în probleme de imigraţie a publicat un studiu amplu privind situaţia reală care există în Federaţia Rusă.
  Deşi mulţi oameni continuă să admire puterea acestei ţări, iar televiziunile oficiale de la Moscova prezintă succesele guvernării de la Kremlin, datele statistice arată o altă imagine, mai puţin cunoscută, a Rusiei.
  101 miliardari
  1,5% din populaţia Federaţiei Ruse posedă 50% din bogăţiile ţării.
  Potrivit datelor Centrului de Analize Strategice „Rosgosstrah”, 160 mii de persoane au un venit anual de peste un milion de dolari, iar 440 mii au un venit anual de peste 100 mii de dolari.
  92% de întreprinderi industriale mari, bănci etc. aparţin investitorilor străini.
  Doar în băncile Elveţiei au fost depuse 25 miliarde de dolari din Rusia.

 5. Radu spune:

  Salariul minim, mai mic decât în România
  În urma analizei veniturilor populaţiei, Serviciul Federal de Statistică Rus a constatat că:
  13,4% din cetăţeni trăiesc în sărăcie lucie având un venit mai mic de 108 dolari/lună;
  27,8% trăiesc sub limita sărăciei cu un venit de 234 dolari/lună, iar 38,8% se situează la nivelul sărăciei cu un venit de până la 537 dolari/lună. 10,9% din populaţie câştigă lunar între 540 şi 790 de dolari, şi doar 7,3% se pot bucura de un nivel mediu de viaţă, având un venit lunar de până la 1580 de dolari. 1,1% din cetăţeni câştigă în fiecare lună între 1580 şi 2370 de dolari, iar 0,7% din populaţie au venituri lunare mai mari de 2300 de dolari.
  În data de 21.12.2011, coşul minim de consum a constituit 212 dolari, însă în mod paradoxal, salariul minim pe economie constituie doar 144 dolari. Guvernul rus a decis îngheţarea acestuia în 2012, iar o eventuală majorare în anii următori va depinde de situaţia economică din ţară.
  În regiunea Moscova, pe data de 1 septembrie 2011, salariul minim constituia 344 de dolari.
  De notat că în SUA o familie de trei membri trăieşte la nivelul sărăciei, dacă are un câştig lunar de 1525 de dolari.
  Salariul minim pe economie în Luxemburg constituie 1642 de euro, în Irlanda – 1462 euro, Belgia – 1387 euro, România – 153 euro, Bulgaria – 123 euro, în SUA – 7,25 dolari/oră. Indemnizaţiile sociale acordate unui refugiat şomer în Uniunea Europeană se ridică la suma de 800 de euro.

  • Clau spune:

   Radu datele tale sunt foarte vechi, salarul minim in Romania nu e 153 euro asa cum in Rusia poate a fost 144 dolari in 2011 ca de atunci s-a prabusit.

 6. abas spune:

  Rederitor la situatia Rusiei, considerind opinia populatiei (cam peste 65,000 de rusi au fost chestionati si comparate raspunsurile lor cu cele a peste 4 milioane din diferite tari membre in OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), rusii nu o duc tocmai rau. Dintre cele 11 criterii, cel mai jos este Participarea civila cu 7% fata de maximul altor tari de 11%, si cel mai inalt este la Sanatate cu peste 10% fata de 11%. Pentru ca vorbim de venit, satisfactia rusilor este de 8.7% fata de maximum altor tari de 11%. Salariul minim nu spune prea multe si nici felul in care este calculat nu are legatura cu nivelul de trai al populatiei, dar tinind cont de procentajul din venitul GDP pe cap de locuitor si tariful minim orar, salarul minim in EUR ar fi cam: 545-310 China, 1266-1349 Canada, 987-1025 Israel, 499-265 Romania, 311-132 Rusia, 1060-1060 USA si 350-97 Ukraina. Ca cifrele vinturate oficial sunt din burta nu m-ar mira, la fel cum si procentul GDP pe cap de locuitor nu-mi inspira incredere (Afganistan are 150%, Canada 36.9%, Rusia 16.7%, China 54.2%, Romania 33.2%, Ukraina 52.9% si USA 27.6% (pentru 2009 in timp ce toate celelalte sunt actualizate pentru 2015). Revin la Indicele de Bunastare (Better Life Index) pe baza opiniei publice (106,000 rusi) in comparatie cu situatia din Germania si America: la Participarea Civila Rusia are 7.5% fata de celelalte doua cu numai 6.8%, la Venit Rusia are 9.5% fata de celelalte doua cu numai 8.5% si la Siguranta vietii Rusia are 9.5% fata de celelalte doua cu numai 9.0%. Interesant este ca si la locuri de munca si la locuinte rusii sunt mai multumiti decit ceilalti – probabil ca ceilalti sunt mai pretentiosi, dar nu cred, cel putin la americani poporul chiar ca nu este multumit (violentele si ciocnirile cu politia nu vin din senin). Mentionez ca la Mediu, Educatie si Sanatate, Rusia este in urma celorlalte doua. Foarte interesant totusi este ca Life Satisfaction in comparatie cu aceste doua tari (Germania si America) nivelul rusilor scade fata de cel comparat cu tarile OECD, la 9.4%, americanii atingind 11% din maximum de 12%. In acest criteriu se intelege in general speranta de viitor exprimata sub impulsul emotiilor si experientelor sezoniere, dar si foarte diferit functie de virsta.
  In concluzie, desi cei care au participat la test nu reprezinta chiar intreaga populatie a tarilor respective, nu se poate spune decit exagerind ca a disparut clasa de mijloc (ca in titlu) – totusi clasa de mijloc tine economia. Este drept ca de la 35 de ani in sus, populatia incepe sa se reduca pina la 1/3 fata de alte tari, la peste 65 de ani. Adica procesul de imbatrinire este mai accentuat in tarile occidentale si populatia rusa intinereste simtitor prin aportul celor de 15-35 de ani. Este greu, chiar imposibil de crezut ca o generatie tinara va fi pusa pe distrugere – rusii tin la batrinii lor si ii respecta. Faptul ca volumul imprumuturilor este in scadere demonstreaza maturitatea populatiei care nu se hazardeaza de dragul bancilor. De fapt este de inteles atentia Bancii Mondiale asupra Rusiei – China si populatia ei a fost deja super-testata si nu lasa nici o urma de speranta occidentalilor sa se refaca pe seama ei. Cine crede ca rusii sunt altfel greseste fundamental. Occidentul daca nu vrea sa aibe surprize neplacute, ar trebui sa relaxeze presiunea fiscala asupra propriilor populatii – prea mult profit strica, bogatii ar trebui sa mai dea si saracilor ceva. Cit despre perspectiva economica in Rusia, vad ca Banca Mondiala arata ca in 2009 GDP s-a prabusit (avind o crestere negativa de 7.8%), urmind in 2010 o revenire spectaculoasa la plus 4.5% si are un declin care a atins maximum in 2015 la o valoare negativa de 3.8%. Dupa asta in 2016 cresterea se va imbunatati la minus 0.6% si in 2017 va fi pe plus cu 1.5%. Cu „In ajunul noului an, Banca Mondială a rectificat in minus prognoza de scadere a PIB-ului Rusiei în 2016 de la 0,1% la 0,7%”, cred ca domnul Oleg interpreteaza graficul, foarte gresit – nu o fi -0.6% si va fi -0.7%, dar este in crestere de la -3.8%. De fapt, graficul general al lumii urca de la 2.4% in 2015 la 2.9% in 2016 si la 3.1% in 2017 si 2018. Mai mult, tarile BRICS urca de la 3.9% in 2015 la 4.6% si 5.3% in 2016 si respectiv 2017. Tarile in curs de dezvoltare au tendinta similara cu BRICS. Interesant este sa observam ca regiunea Est Asiatica si Pacifica are o relaxare economica de la 6.4% spre 6.2%, perfect normal dupa ce au duduit motoarele de s-a zgiltiit lumea. Nu stiu care sunt informatiile BM, dar ele prevad in Orientul Mijlociu si Africa de nord o crestere spectaculoasa de la 2.5% in 2015 la 5.8% in 2017. Si pentru ca nu intelegeam „infasuratoarea” lumii, acuma se clarifica: America Latina a tras graficul in jos in 2015 la -0.7% dar si ele vor urca la 2.3% in 2017. Deci optimism pe linie, mai rau decit a fost nu va mai fi.

 7. yehudy spune:

  draga van, numai te informez; in 2017 putin va disparea de la conducerea rusiei 🙂
  si de asta se vor ocupa serviciile secrete ruse 🙂

  • abas spune:

   Sunteti nostim. Obisnuiti macar sa rideti singur de glumele dvs? Chiar nu ati auzit ca poporul rus il vrea pe Putin in continuare? Nici BM nu indrazneste o prognoza cu SS ca a dvs…

   • Clau spune:

    poporul rus il vrea pe putinalau sfant si asta se va realiza cat de curand. Seful GRU nu era singurul din „comitetul de beatificare”…mai sunt si altii „care nu doarme”…
    Trolishori tony, alex si limbric (am vrut sa spun saba…a-bas…cozu-bas) bagati repede de va cautati alti stapani ca voi slugi fii de slugi ajungeti muritori de foame daca nu aveti un kur unde sa dati limbi

   • yehudy spune:

    draga ivan, poporul rus este manipulat de serviciile secrete ruse 🙂
    draga ivan, si putin este „informat” (adica manipulat) de serviciile secrete ruse 🙂
    draga ivan, eu nu am afirmat ca poporul rus il va elimina de la putere pe putin in 2017, eu am afirmat ca SERVICIILE SECRETE RUSE il vor elimina pe putin de la putere in 2017 🙂

 8. Toni spune:

  n-ai ce discuta cu astia…ei pun placa lor….yehudi vorbeste cu un prieten imaginar de luni bune…clau mananca kkt…gogu se jura ca e roman…ier Oleg Cojocaru asta nu exista, cum ar putea cineva sa posteze din jumate in jumate de ora texte, chiar daca preluate si traduse prost cu google translate, dar nu ar avea cum….e un un nume ca si Gogenstein, pus la inaintare ca sa nu scrie Lowenstein…

  • yehudy spune:

   draga van, numai te informez; in 2017 putin va disparea de la conducerea rusiei 🙂
   si de asta se vor ocupa serviciile secrete ruse 🙂

   • Clau spune:

    domnul Yehudy va minte trolilor, vrea sa va distraga atentia 🙂 putinalaul nu apuca 2017 asa ca bagati repede de va cautati alti stapani ca voi slugi fii de slugi ajungeti muritori de foame daca nu aveti un kur unde sa dati limbi…

 9. Clau spune:

  alexei rusnacul mancator de kkt se viseaza roman si ne da noua lectii 🙂 cum sa iubim si pretuim rusnacia
  Apoi mai gunoi, jeg subuman. Cum poti compara nivelul de trai din rusnacia cu cea din Romania? La ditamai continentul de tara aveti doar 4 sau 5 orase care cat de cat se pot numi civilizate, restul sunt niste capitale de colonie fara infrastructura, aveti niste spitale de mai bine chemi popa in locul ambulantei. Mai gunoi, voi abia de aveti drumuri in kkt-ul ala imens in care traiti. Poti sa compari Romania cu mai mulr de 80% din teritoriile voastre din Asia? sau cu „super dezvoltata” zona polara? 🙂 In afara de Moscova si Sfantu Petrica mai avet 2 sau 3 orase ca in rest e jale. Ia deschide un almanah de-al vostru si vezi ce locuri si ce se pate vizita la voi si te rog sa te uiti la fetele oamenilor din acele poze, sunt cetateni ai federatiei voastre intergalactkakacioase pe care voi nici nu-i numiti rusi sau oameni! Ei reprezinta mai mulkt de jumatate din populatia rusnacviei „marete” pe care o tot lauzi tu. Sunteti o adunatura de salbatici slugi fii de slugi care ati ajuns la conducere si nu va lasati dusi de acolo…doar ca acum lumea s-a prins cum sta treaba cu voi, sunteti o eroare genetica a speciei umane si sunteti asa de agresivi ca vreti sa „infestati” toata lumea. Sunteti cancerul pamantului…Dar exista medicament si pentru voi, nu mai e mult si putinalaul tau iubit o sa „dea coltul” si apoi „marea voastra federatie” se v-a dezumfla ca si o basica de porc…

 10. Radu2 spune:

  Valeu, au ajuns trolii tolomaci ruși sa ne compatimeasa pentru nivelul de trai!
  Sunt in rahat pana peste cap da tot nu pot sa stea cu gura închisă!
  Ăștia care scriu in romană sunt din aia din Transnistria, mancurți sau „moldoveni” de „limba moldoveneasca „cu grafie chirilica , sau născuți in rusia cu cetățenie universal sovietica sau din părinți sosiți pe tancuri ca „eliberatori”.
  Cum dreak’ sa nu ai probleme la mansarda?
  Sunt așa de mutanți si diformi ca numai maica Rusie ii poate iubi(si ei pe ea)!
  Sau macar lasă impresia asta!

 11. alex spune:

  Autoare,ce nu ma lasi sa postez linkuri care le arata jidanilor imputiti ca bat campii?

  • Zorg spune:

   33240 ruble – în Octombrie 2015

  • Zorg spune:

   Însă salariul minim în Rusia este mai mic decât în România.

   • alex spune:

    33857 ruble era in dec 2015.

    • Clau spune:

     adica echivalentul a 33858 samburi de bostan, inca rubla valoreaza uuun pic mai mult decat samburele de bostan. Nasol este ca samburii de bostan au valoare monetara (ca si rubla de altfel) doar in federatia intercolonialokakacioasa din rusnacistan….

  • alex spune:

   Daca crezi ca in Rusia muncesti cineva pe minin,te inseli.S lai ei e ca la noi.Iei minim in contract si in realitate te intelegi cu patronul si iei in plus.In Moscova cu salariu de 400 de euro pe luna,nici macar n-ai putea nici sa-ti permiti sa respiri aerul de acolo,chiar si cu criza de acuma.

  • Gogu spune:

   Iti spun eu de ce nu te lasa ca sa scrii ceva catre jidani: pentru ca iti sunt eu da or cu un raspuns, ceva mai lung, dar pe intelesul tau: cand am scris despre Beslan, nu am fost atent cui raspund, dar pentru complimentul tau,
   TE FUT IN CAP SI-N GURA, SA MA PUPI IN CUR SI- N PULA, CA PE MIEL DE PASTI.
   TE-AI SUPARAT CUMVA? MAI FA „REPETITII,” PANA TE CALMEZI.
   DACA NU GASESTI DE „CAL MARE”, ITI DAU EU DE CAL MIC.

 12. alex spune:

  Jidanii au ajuns atat de prosti ca nici un search pe google nu pot sa sa vada ca salariul mediu in Rusia e de 420 de euro.

  • Zorg spune:

   Ești pe aproape. E 408 euro conform statisticilor

  • Zorg spune:

   Dar, schimbă macazul că dărâmi gardul

  • Jidanu spune:

   Baaa bucati de cacat rusesti ce sunteti, La cata fleasca de cacat este Rusia voastra pe harta si la cate bogatii are, mi-ar fi rusine sa spun, sa ma bucur si sa ma mandresc, ca salariul mediu este de 420 Euro in URSS-ul tau trist, comparativ cu o tara mica ca Romania, fata de fleasca voastra de cacat Rusia.
   Bucati de cacat rusesti, voi ori sunteti posti in masa ori tembeli din nastere.
   V-ati construi tot viitorul de cacat numai pe labareala ieftina si minciuna, gramada de cacat ce sunteti. Ati ajuns taranoi si cocalarii europei, nespalati dracului ce sunteti, zdremte ordinare !
   Mincinosi, nespalati, puturosi, taranoi, si betivi ordinari. Va recunosc ori unde cand va vad prin Europa, nu este nevoie sa deschideti gura si sa va exprimati in limba voastra de cacat.

 13. yehudy spune:

  drraga ivan, trebuie sa fii totusi mandru ca un adevarat rus: ginerele lui putin a devenit miliardar in euro la cateva zile dupa nunta 🙂
  in atentia tuturor ivanilor 🙂
  salariul mediu din rusia este de 80 de euro 🙂
  salariul minim pentru ultimul muncitor necalificat care da la lopata in Romania este de 260 de euro 🙂
  inghite realitatea asta, draga ivan: ultimul necalificat din Romania are un salariu de peste 4 ori mai mare decat salariul mediu din rusia 🙂
  inginerii rusi sunt mai prost platiti decat necalificatii care sapa santuri in Romania 🙂
  draga ivan, nu ai inteles nimic din istorie: urss-ul s-a dezintegrat din cauza unui razboi economic 🙂
  la fel, rusia se va dezintegra din cauza unui razboi economic 🙂

  • alex spune:

   Ti-e ciuda?Parca Rusia era saraca,cum sa devina ala miliardar in euro?In Romania,ajungi miliardar doar in boabe de fasole la saracia din ea.
   Apropo salariul mediu in Rusia e 420 de euro.Un search pe google te ajuta.Dar ma rog,probabil esti prea prost ca sa dai un search pe google.

  • alex spune:

   E adevarat ca mata a fost fututa in cur de un rus betiv si asa te-ai nascut tu?Apoi rusul a parasit-o pe mata ca era prea proasta?

 14. yehudy spune:

  draga ivan, spune tu aici care este salariul mediu in rusia in euro, si care este salriul mediu in romania in euro 🙂
  hai, sa vedem draga ivan, ai curajul asta? 🙂

  draga ivan, ai grija casomerii americani vor invada rusia pentru salariile mari din rusia, si pentru conditiile de trai din rusia 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan, salariul mediu din rusia este de 80 de euro 🙂
   salariul minim pentru ultimul necalificat care da la lopata in Romania este de 260 de euro 🙂

  • alex spune:

   Nu manca kkt.In Rusia salariul mediu e 420 de euro.
   In Romania e 400 de euro.

   • yehudy spune:

    drraga ivan, trebuie sa fii totusi mandru ca un adevarat rus: ginerele lui putin a devenit miliardar in euro la cateva zile dupa nunta 🙂
    in atentia tuturor ivanilor 🙂
    salariul mediu din rusia este de 80 de euro 🙂
    salariul minim pentru ultimul muncitor necalificat care da la lopata in Romania este de 260 de euro 🙂
    inghite realitatea asta, draga ivan: ultimul necalificat din Romania are un salariu de peste 4 ori mai mare decat salariul mediu din rusia 🙂
    inginerii rusi sunt mai prost platiti decat necalificatii care sapa santuri in Romania 🙂
    draga ivan, nu ai inteles nimic din istorie: urss-ul s-a dezintegrat din cauza unui razboi economic 🙂
    la fel, rusia se va dezintegra din cauza unui razboi economic 🙂

  • alex spune:

   Autorul de kkt.Oleg nu ma mai lasa sa postes linkuri.Dar poti gasi cu usurinta dand pe Google average wage in Russia.

 15. alex spune:

  Multi Birisi pe forumul asta.Astia nu vad saracia din Romania,dar sar la saracia din Rusia!Penibili,jenanti!Maine o sa pune-ti taxe pe aerul care se respira.

  • yehudy spune:

   draga ivan, articolul descrie cum se va dezintegra rusia 🙂
   draga ivan, comenteaza articolul, nu veni cu fabulatii din 1001 de nopti 🙂
   draga ivan, asa cum Ronald Reagan a dezlantuit razboiul economic impotriva urss-ului prin scaderea pretului petrolului, asa pateste si rusia 🙂
   draga ivan, iti pot explica pas cu pas cum se va dezintegra rusia din cauza razboiului economic :0
   jdraga ivan, rusii nu au o gandire economica pe termen lung, si americanii stiu asta 🙂
   americanii au dezintegrat urss-ul, americanii vor dezintegra rusia 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan, salariul mediu din rusia este de 80 de euro 🙂
   salariul minim pentru ultimul necalificat care da la lopata in Romania este de 260 de euro 🙂
   inghite realitatea asta, draga ivan: ultimul necalificat din Romania are un salariu de peste 4 ori mai mare decat salariul mediu din rusia 🙂
   inginerii rusi sunt mai prost platiti decat necalificatii care sapa santuri in Romania 🙂

  • Trolul sovietic spune:

   Hai sik ir mai taratura, sa-ti umplem GABI ra de borâtură.

 16. Radu spune:

  Era un trolisor care anul trecut spunea ca Rusia ne va ocupa pana de Craciun. Ete ca a trecut si Craciunul rusesc :). Nu aici e partea distractiva, pentru ca asa trebuie luate premonitiile trolisorilor nostril -ca cea cu viziunea si cele 3 bombe care vor cadea peste Ro.- partea mai haioasa era ca Rusia avea nevoie de Ungaria si alti aliati ca sa faca asta! :). Asa e si acum, incearca sa ne demonstreze ca „marea” uniune sovietica ar fi totusi deasupra Romaniei.

 17. Radu spune:

  E clar, daca trolisorii compara economia Rusiei cu cea a Romaniei, nu-i bine deloc….pentru Rusia :). Aici s-a ajuns! ce comparatii cu economii ca a Chinei, SUA, Germaniei, Frantei…:) Noi macar avem perspective positive! Iar marii „patrioti”, cei care ne faceau pe noi tradatori, acum se intrec in a denigra Romania! 🙂

 18. alex spune:

  Lasa ca in Romania e mai bine.Nu sunt saraci,totul e roz,pe jos numai aur,diamante si cristale Swarovski.Ce mai,la noi in Romania batranii isi petrec vacantele in iahturi mai mari ca a ale lui Abramovici.La noi in Romania vroiau sa impoziteze saracii,dar si-au dat seama ca in Romania nu exista saraci.Ce mai,toti sunt bogati,colegi de top Forbes cu Bill Gates si Warren Buffet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top