SentovProcurorul dosarului regizorului ucrainean Oleg Senţov, acuzat in Rusia de organizarea unei grupari teroriste si pregatirea unor atentate, a cerut pentru acuzat o condamnare de 23 de ani într-o colonie penală. Împreuna cu ucraineanul Senţov este judecat şi antifascistul rus Alexandr Kolcenko, pentru care procurorii au cerut o condamnare de 12 ani de închisoare, potrivit „Interfax”.

Procurorul a spus că acțiunile învinuitilor „ar trebui să fie pedepsite conform legii, indiferent de cât de bine intenționate au fost sau de sentimentele patriotice care le-au justificat.”

„Kolcenko a mărturisit implicarea sa în incendierea sediului din Simferopol al partidului lui Vladimir Putin „Rusia Unită”, menționând că a încercat să provoace cat mai putine daune. Procuratura consideră că în instanța s-a stabilit și s-a dovedit că Senţov şi Kolcenko au participat la pregătirea actelor de terorism”.

Alti doi inculpați în acest caz deja au fost deja condamnați: Ghenadii Afanasiev și Alexei Cirno au pledat vinovati și au primit șapte ani de închisoare într-o colonie penală.

Între timp, Centrul pentru Drepturile Omului „Memorial” din Rusia i-a declarat pe Senţov şi Kolcenko deținuți politici și a cerut „eliberarea imediată și necondiționată” cu „reabilitarea completă” a celor doi. Activiștii pentru drepturile omului cred că acesta este un proces „politic”.

Apărătorii drepturilor omului au subliniat că Senţov „nu a participat la actul de incendiere din Simferopol de pe 18 aprilie anul trecut, calificat ca act terorist, şi nici la pregătirea exploziilor la monumentul lui Lenin din acelasi oraș. În opinia lor, singura dovadă a implicării regizorului ucrainean care a fost prezentata de FSB este marturia celor doi deja condamnati, care au spus ca Senţov „ar fi fost liderul grupului criminal care a dat ordine membrilor bandei”. Dar Afanasiev și Cirno au facut o înțelegere cu ancheta, precizeaza activistii.

Este de remarcat că Afanasiev, care a fost condamnat la șapte ani pentru aceeași incendiere de care sunt acuzati Senţov si Kolcenko, a declarat mai târziu că anchetatorii l-au obligat sa faca declaratiile împotriva celor doi. Potrivit lui, participarea sa la acțiunea de incenidere de care este acuzat el o recunoaste, dar „acești oameni nu au fost acolo.”

Potrivit anchetatorilor rusi, in aprilie – mai 2014, Oleg Senţov, Alexander Kolcenko, Alexei Cirno şi Ghenadi Afanasiev au dat foc birourilor din Simferopol ale organizației „Comunitatea rusă din Crimeea” și filialei locale a partidului „Rusia Unită”. FSB susține că ei pregăteau să comită atentate teroriste în noaptea de 9 mai anul trecut, prin plasarea de dispozitive explozive improvizate in apropiere de Flacăra Veșnică și monumentul lui Lenin din Simferopol.

Procurorii afirma ca toti cei patru sunt membri ai organizației radicale ucrainene „Sectorul de dreapta”, declarata ilegala in Rusia. Oficialii organizatiei ucrainene au negat informatia.

Cirno și celălalt acuzat în aceeași cauză – Afanasiev – au recunoscut vina și au încheiat o intelegere cu ancheta, motiv pentru care cazurile lor au fost tratate separat.

Senţov și Kolcenko au pledat nevinovati. Anterior, Amnesty International a declarat arestarea lui Senţov drept ilegală.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to 23 de ani de puşcărie pentru „incendierea” sediului partidului lui Putin

  1. rsumy spune:

    „…pregăteau să comită atentate teroriste în noaptea de 9 mai anul trecut (2014), prin plasarea de dispozitive explozive improvizate in apropiere de Flacăra Vesnică si monumentul lui Lenin din Simferopol”.

    Noaptea mintii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top