armata rusaTrei țări din fosta Uniune Sovietică Armenia, Rusia și Azerbaidjan se afla în primele zece țări din lume potrivit indecelui global al militarizarii pe 2014 (GMI), citat de Unian.

Primele în clasamentul tarilor militarizate sunt Israel, Singapore și Armenia, urmate de Siria, Rusia, Cipru, Coreea de Sud, Iordania, Grecia și Azerbaidjan, potrivit datelor Centrului International pentru Conversie de la Bonn (BICC). În total, 151 de țări sunt reprezentate în clasament. România se afla pe locul 35.

Autorii clasamentului au evidentiat conflictul indelungat între Armenia și Azerbaidjan. Experții subliniază că Rusia profita din acest conflict livrand arme ambelor ţări. La randul sau, ca parte a reformei militare apobate in 2008, Moscova modernizeaza sistemele de arme și mărește capacitatea de productie a întreprinderilor din industria de razboi.

Indecele global de militarizare ilustreaza ponderea și importanța aparatului militar al statului in raport cu societatea în ansamblul său. Indicele ia in calcul, în special, raportul cheltuielilor militare fata de PIB și cheltuielile de sănătate (procent din PIB), precum și raportul dintre efectivele de arme grele și populația totală a ţării.

GMI

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top