cernobîlCu ocazia comemorării catastrofei de la Cernobîl, în Belarus, Ucraina și Rusia continuă să scrie și să se vorbeasca despre consecințele acestui major accident. După 30 de ani, există încă zone în care este interzis să te afli și zone contaminate, dar în care, totuși, oamenii încep să revină.

Cel mai mult a avut de suferit Belarus. Ca urmare a accidentului,  aproape 500 de așezări au dispărut de pe harta țării, iar un sfert din teritoriul Belarusului a fost contaminat de radiații.
Procesul de întoarcere în zonele contaminate a început în Belarus încă din anii 1990. Treptat, oamenii au început să se întoarcă în unele sate. În paralel, oamenii de stiinta au căutat să rezolve problema cultivarii de produse ”curate” în zonele contaminate. Până în prezent, pentru refacerea zonelor afectate au fost cheltuite mai mult de 20 miliarde $.

După cum scrie „MIR24”, la 30 de ani dupa accidentul de la Cernobâl, nivelul de radiații în două mii de localitati din Belarus continua sa depaseasca limita normala. Zona contaminată este acum domiciliul pentru fiecare al optulea belarus.

Noul sarcofag, în termen

Între timp, expira termenul de exploatare in siguranta a ”sarcofagului” construit în grabă peste reactorul explodat în 1986. Acesta s-a acoperit deja cu fisuri și riscă să se prăbușească, lasând descoperite 200 de tone de magmă cu nivel de radioactivitate foarte ridicat.cernobîl1

Comunitatea internațională s-a angajat să finanțeze construirea unei noi casete, mai sigure. În acest scop a fost creat un fond gestionat de BERD, care a atins până în prezent 2,1 miliarde de euro. S-a construit deja o arcă etanșă din oțel, în greutate de 25 de tone și măsurând 110 metri înălțime, care va fi plasată deasupra vechii casete. Noul ”sarcofag” urmează să devină operațional la sfârșitul lui 2017 și va avea o durată de viață de cel puțin 100 de ani.

Constructia este realizata de consorțiul Novarka (grupurile franceze Bouygues și Vinci). Luni, la o conferință a donatorilor internaționali organizată la Kiev, s-a anunțat că s-au adunat 87,5 milioane de euro pentru construirea unui nou depozit de stocare a combustibilului uzat de la reactoarele 1, 2 și 3 de la Cernobîl.

Explozia

În 26 aprilie 1986, la 01:23, reactorul numărul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de siguranță. Combustibilul nuclear a ars timp de zece zile, aruncând în atmosferă elemente radioactive care au contaminat, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa și mai ales Ucraina, Belarus și Rusia, republici sovietice în acea perioadă. La început Moscova a încercat să ascundă accidentul. Prima alertă publică a fost emisă în 28 aprilie de Suedia, care detectase o creștere a radioactivității, iar președintele URSS, Mihail Gorbaciov, a intervenit public abia în 14 mai. În 1986 au fost evacuate în total 116.000 de persoane dintr-un perimetru de 30 de kilometri în jurul centralei, care continuă să fie și în prezent zonă de excludere. În anii următori, același lucru s-a întâmplat cu alți 230.000 de oameni. În prezent, 5 milioane de ucraineni, belaruși și ruși continuă să locuiască în teritorii iradiate în diferite grade.cernobîl2

În patru ani, circa 600.000 de cetățeni sovietici cunoscuți sub numele de „lichidatori” au fost trimiși la locul accidentului, dispunând doar de o minimă protecție și uneori fără niciuna, pentru a stinge incendiul, a construi o casetă de beton pentru a izola reactorul avariat și a curăța pământul dimprejur.

Comitetul științific al ONU (UNSCEAR) recunoaște oficial doar circa 30 de morți printre membrii echipelor de intervenție, ca urmare a radiațiilor puternice emise imediat după explozie. Un raport controversat al ONU, publicat în 2005, menționează în schimb „până la 4.000 de decese” în cele trei țări – Ucraina, Belarus, Rusia. După un an, organizația Greenpeace a evaluat la 100.000 numărul deceselor provocate de catastrofa nucleară de la Cernobîl.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top