Putin_HitlerNoul film rusesc despre evenimentele din 1968 din Cehoslovacia din nou a atras acuzații Kremlinului că denaturează faptele istorice în scopul promovării noii ideologii și justificarii acțiunilor și politicilor sale.

1. Invadarea Cehoslovaciei

Filmul rusesc care glorifica desfășurarea de trupe sovietice în Cehoslovacia în 1968, a provocat o reacție furioasă printre cehi și slovaci. În documentarul „Pactul de la Varșovia. Pagini declasificate”, prezentat la televiziunea rusa pe 23 mai, este justificata reprimarea mișcării populare „Primăvara de la Praga” și se susține că trupele Pactului de la Varșovia au fost trimise în Cehoslovacia pentru a proteja cetățenii de amenințarea NATO.

Ministrul ceh de externe Lubomir Zaoralek a acuzat Rusia de „denaturare bruta” a istoriei, iar ambasadorul rus a fost chemat pentru a i se inmana un protest. Președintele ceh Milos Zeman, un prieten al Kremlinului, de data aceasta s-a enervat, denumind filmul „minciuni ale propagandei rusești”.hitler putin

Ministrul slovac de Externe a acuzat Rusia ca „încerca sa rescrie istoria și să denatureze adevărul istoric despre acest capitol întunecat al istoriei noastre”.

2. Pactul Molotov – Ribbentrop

Anul trecut, Putin a provocat o surpriză uriașă în Europa, cand a declarat că nu vede nimic greșit în infamul pact de neagresiune semnat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă în 1939, care a dus la divizarea Europei de Est.
„Ce este în neregulă daca Uniunea Sovietică nu voia razboi? Studii serioase ar trebui sa arate ca asa se facea pe atunci politică externă”, – a spus Putin la o întâlnire cu istoricii de la Moscova.

Luna trecuta, Putin a apărat din nou pactul, spunând la un briefing de după întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel că acest acord a fost semnat „dupa ce Uniunea Sovietică si-a dat seama că este lăsata singura fata in fata cu Germania lui Hitler” şi in ciuda „încercărilor repetate” a dictatorului sovietic Iosif Stalin de a forma o coaliție anti-hitlerista cu țările occidentale (teza din programa scolara a URSS). Ca reactie, Merkel a subliniat că pactul Molotov – Ribbentrop a fost suplimentat cu protocol secret in care Stalin și Hitler si-au împartit Europa de Est în sfere de influență.Putin Merkel

Acest acord a pus bazele invaziei lui Hitler în Polonia în 1939, precum și a ocupatiei estului Poloniei de catre URSS în săptămânile următoare dar și invazia rosie a statelor baltice în 1940.

3. „Hitler ce bun” înainte 1939

Pe fondul insistenței Rusiei că Ucraina este condusa de neo-naziști, ziarul rus pro-Kremlin a provocat o mare surpriza anul trecut publicand un articol in care se spunea că, de fapt, Hitler a fost un conducator „bun”, atâta timp cât nu a atacat Uniunea Sovietică.

„Este necesar să se facă distincția între Hitler de pana in 1939 si Hitler de după 1939, pentru a separa muștele de chiftele” – scrie articolul din ziarul „Izvestia”, care respinge comparația anexarii de catre Hitler a Sudetilor cu anexarea Crimeei de catre Putin.

Andranik Migranian, director al biroului din New York al Institutului pentru Democrație și Cooperare”, un ONG-uri infiintat cu spijinul presedintelui Vladimir Putin în 2007, l-a lăudat pe Hitler pentru unificarea Germaniei, Austriei, regiunii Sudetilor și Memel, „fără nici o picătură de sânge varsat”… „Dacă Hitler s-ar fi oprit, rămânea în istoria țării drept politician de cea mai înaltă clasă” – a scris A. Migranian.

Criticii i-au amintit lui Migranian despre unele dintre crimele cele mai oribile ale lui Hitler, comise înainte de 1939, inclusiv crearea de lagăre de concentrare, lichidarea „non-arienilor”, crearea Gestapo-ului și masacrele sângeroase „Kristallnacht” din 1938.
referendum in crimeea
4. Crimeea – leaganul civilizatiei ruse

Președintele Vladimir Putin a făcut eforturi mari pentru a justifica furtul si anexarea Crimeei, descriind peninsula drept „leagănul civilizației ruse”.

Într-un discurs adresat națiunii în decembrie, el a spus că Crimeea „are o importanta civilizatoare si sacra uriasa pentru Rusia, la fel cum Muntele Templului din Ierusalim este pentru cei care mărturisesc islamul şi iudaismul”. Se crede că Marele Kneaz Vladimir a crestinat Rusia Kieveana în secolul al 10-lea după ce a fost botezat în Crimeea. Dar această logică a anexarii este controversata, deoarece crestinarea Rusiei Kievene a pus bazele atat a statalitatii ruse, cat si a celei ucrainene.

Peninsula a fost patria diferitelor popoare înainte ca Rusia, în 1783, sa anexeze Crimeea de la Imperiul Otoman. Acum aproximativ 2.500 de ani în peninsula existau colonii grecești. De asemenea, Crimeea este si patria tătarilor din Crimeea, care sunt considerati popor indigen al Crimeei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top