Statele NATO şi-au exprimat vineri preocuparea în legătură cu un sistem rus de rachete despre care Alianţa Nord-Atlantică afirmă că ar putea încălca tratatul din 1987 de interzicere a acestui tip de arme, într-un semn de susţinere faţă de Washington, relatează Reuters.

SUA consideră că Rusia dezvoltă un sistem de rachete cu o rază de acţiune interzisă de tratatul semnat în 1987 şi care i-ar putea asigura Rusiei capacitatea de a lansa din scurt un atac nuclear asupra Europei.

„Aliaţii au identificat un sistem de rachete rus care generează preocupări serioase”, se arată într-un comunicat al NATO. Alianţa militară nord-atlantică „îndeamnă Rusia să răspundă acestor preocupări în mod exhaustiv şi transparent şi să se angajeze activ într-un dialog tehnic cu Statele Unite”.

Într-un comunicat separat, emisarul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a notat că „atitudinea Rusiei stârneşte preocupări grave”.

Rusia a negat că ar fi încălcat Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), de la a cărui semnare s-au împlinit, la 8 decembrie, 30 de ani. NATO a difuzat comunicatul sus-menţionat după o reuniune desfăşurată săptămâna aceasta la Geneva între Rusia şi SUA pentru a marca aniversarea tratatului semnat atunci de Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan.

Potrivit unui raport din aprilie al Departamentului de stat american, Washingtonul a stabilit, în 2016, că Rusia şi-a încălcat obligaţiile prevăzute în acest tratat de a „nu deţine, produce sau testa” rachete de croazieră cu lansare de la sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5500 km sau de a deţine ori produce sisteme de lansare a acestor rachete.

Săptămâna trecută, ca prim răspuns al administraţiei preşedintelui Donald Trump la aceste acuzaţii formulate de SUA în direcţia Rusiei, Departamentul de stat a indicat că îşi va revizui opţiunile militare, inclusiv dezvoltarea de noi sisteme de rachete cu rază medie. La rândul său, Ministerul rus de Externe s-a declarat gata să înceapă discuţii cu Statele Unite pentru a încerca menţinerea acestui tratat şi a asigurat că-şi va respecta obligaţiile dacă şi le respectă şi SUA.

MAE rus a calificat, pe de altă parte, drept inacceptabil „limbajul ultimatumurilor şi sancţiunilor”, într-o declaraţie pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la semnarea tratatului INF.

Preocupările formulate de aliaţii NATO, în frunte cu SUA, în legătură cu INF sunt de natură să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Moscova şi Occident, deja serios afectate de anexarea de către Rusia a Crimeei, în 2014, de sancţiunile economice occidentale şi de acuzaţiile SUA privind o ingerinţă rusă în campania electorală din 2016, acuzaţii respinse de Moscova.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to NATO îngrijorată că Rusia ar putea încalca Tratatul INF de limitare a armamentului nuclear

 1. bogdan spune:

  Ventilaule ! Aia 2 ce ia-i vazut tembeli veniti din Spania sunteti tu si godakul de frac-tu ! V-ati reintors in cocina Transnistreana de unde grohai acum !

 2. bogdan spune:

  Ventilaule ! E noroc mare ca nu aveti in Tiraspol metrou caci ai fi fost si tu pe acolo sa arunci oameni in fata trenului ! La cat esti de tembel asta cu siguranta ! Dar oricum cand iei zarplata pt postari poti sa mergi in Cocina Maskva ca aia au metrou ! Iti ajung rublele pt un drum doar dus…de intors nu mai ai nevoie…

 3. bogdan spune:

  Adevarata fata à Rusiei:

  „Indemn la realism. Statistici versus propaganda

  În realitate, Rusia profunda, nu închipuita si idilica ”Sfânta Rusie”, traverseaza o stare de marasm moral si dezechilibre interne majore, iar radiografia statistica oficiala vorbeste de la sine: 52% de atei si agnostici declarati, o comunitate musulmana robusta cuprinzând între 20 si 30 de milioane de etnici nerusi, cel mai adesea priviti cu suspiciune si ostilitate, doar 2% dintre rusii declarati ortodocsi frecventeaza biserica macar o data pe an (Patriarhia Moscovei este o comunitate ultraminoritara numeric în corpul social al Federatiei Ruse, iar dintre limbile zecilor de popoare neruse Biblia este tradusa integral doar în tuvina si mordvina), 10 mii de avorturi zilnic (locul întâi în lume!), 5 milioane de persoane vagaboande (asa numitii ”bomji”), peste 3 milioane de prostituate în interior si 1,5 milioane de rusoaice prestatoare de ”servicii sexuale” peste hotare, în Europa si Asia, locul întâi în lume la prostitutia masculina în armata si implicarea militarilor în termen în pornobusiness (datele Comisiei ONU pentru combaterea exploatarii sexuale), peste 22% dintre femeile din Rusia au fost violate cel putin o data în viata (date ale ONU), 5 milioane de narcomani, cu o rata a mortalitatii de peste 100 de mii anual, 6 milioane de persoane infectate cu virusul HIV-SIDA, peste 6 milioane de persoane alienate ori suferind de diverse boli mintale, 7 milioane de cupluri infertile, peste 3 milioane de infractiuni anual, dintre care peste 80 de mii de omoruri (locul al doilea în lume, dupa India), peste 1 milion de dettnuti (mai mult decât în întreaga URSS în timpul represiunilor staliniste), cu o rata de 800-810 detinuti la 100 de mii de locuitori, peste 42 de milioane de alcoolici în stadii diferite (locul întâi în lume, care i-a ti atras Rusiei supranumele de Imperiu Alcoolic!), 31 de milioane de copii sub 18 ani, dintre care peste 30% bolnavi grav sau cronic, peste 750 de mii de orfani de ambii parinti (peste numarul de la încheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, când, în întreaga URSS, existau 678 de mii de orfani), 36% din totalul satelor ruse au mai putin de 10 locuitori, iar peste 20 000 de localitati eixsta doar pe harta, 20,3 milioane de familii monoparentale (asa-zisele mame solitare – materi odinociki), peste 2 milioane de analfabeti ?i 1,5 milioane de functionari în aparatul administrativ (triplu fata de perioada sovietica!), mita si spagile constituind circa 33,5 miliarde de dolari anual. La capitolul narcomanie si alcoolism, Rusia depaseste toate cele 28 de state membre ale UE luate la un loc (Russia pop tot 140 milioane vs UE pop tot 507 milioane !)…

  Aceasta este doar una dintre fotografiile adevaratei si nenorocitei Rusii de care se exalta adeptii scolii geopolitice eurasianiste, daca o privim fara ochelarii propagandistici ai lui Dughin sau Putin! Asa arata pe viu Rusia eurasianista doritoare sa se întinda mai întâi din Carpati pâna în Pamir si apoi sa cotropeasca si ”decadenta”, ”putreda” Uniune Europeana ! O Rusie ca ”buric al pamântului”, o Rusie pretins mesianica, o Rusie care produce mai putin decât consuma, o Rusie devenita o banala ”pompa de benzina a lumii” si care, iata, va introduce(a introdus deja-2016 !), chiar de anul acesta, pentru populatia subnutrita din mai multe regiuni ale sale, sistemul de cartele pentru produsele alimentare de baza! Dar, vorba lui Dughin: ”Noi însa vom spune: functioneaza economia sau nu functioneaza, dar ce spune Tarul nostru roman rus – bine, bine, eurasiatic – , european, imperial, roman, anume aia si va fi. si ce, parca ati avea încotro? Economia e un lucru bun, dar neimportant! Caci nu doar cu pâine se va satura…., le va aminti Tarul!”. Cretinism de gandire si exprimare sic…

  Concluzia ferma este ca eurasianismul, un fel de manilovism geopolitic, nu are nicio sansa reala de succes în Romania si aproape sigur si in Republica Moldova. Vrabia malai viseaza si calicul praznic ! Esecul eurasianistilor este garantat de simplul fapt ca acestia sunt opaci la realitatile vii, fiind prea lipiti cu inima de desertaciunile lumii acesteia si cred în Rusia mai mult decât în Dumnezeu. Oricum, trebuie sa fim întotdeauna pregatiti în fata oricarui efort de seductie pe care se chinuie sa-l faca, stângaci si ridicol, adeptii sai de la noi”.

  Iar aici nu-s trecute razboaiele si invaziile efectuate in tarile vecine !

 4. bogdan spune:

  Trebuie sa aducem cat mai multe tomahawk aici si cu focoase nucleare ! Astfel vor sti porcii ca nu-i de gluma ! Vor sa aiba arme ? Avem si noi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top