Pe 17 septembrie se implinesc 75 de ani de la invazia sovietica a Poloniei, prilej cu care ziaristii The Wall Street Journal au remarcat paralele dintre retorica si actiunile Rusiei Sovietice de la acea vreme și strategia actuala a Kremlinului în cazul Ucrainei.
A 75-a comemorare a invaziei sovietice în Polonia ne ajută să vedem asemănările în strategia de comunicare a Kremlinului atunci si acum, cred jurnlaistii The Wall Street Journal, Marcin Sobchik și Patrick Wasilewski.
„Limbajul folosit de Rusia în acest an, în legătură cu Ucraina, anexarea Crimeei și sprijinul de catre Kremlin a separatiștilor pro–rusi din partea de est a țării, poate fi regăsit şi în documentele diplomatice sovietice legate de ocuparea Poloniei„, – scriu autorii.
De exemplu, atât în cazul invaziei URSS în Polonia de Est, cât şi a invaziei din estul Ucraineid din 2014, Kremlinul a declarat că ar trebui să protejeze „popoarele inrudite” vorbitoare de limbă rusă.
„Guvernul sovietic a ordonat Înaltului Comandament al Armatei Roșii sa comande trupelor să treacă granița și să ia sub protecția sa viața și averea populației”, – se arata într-o notă a Ministerului Afacerilor Externe al URSS înmânata ambasadorului din Polonia pe 17 septembrie 1939.
Pentru comparație, în comunicatul oficial postat pe site-ul președintelui Rusiei, pe 2 martie 2014, „Vladimir Putin a subliniat că, în cazul răspândirii în continuare a violenței în zonele de est ale Ucrainei și Crimeea, Rusia își rezervă dreptul de a proteja interesele populației vorbitoare de limba rusa„.
O alta paralela. Atunci cand a atacat Polonia, Uniunea Sovietică a încălcat pactul de neagresiune între Polonia și Uniunea Sovietică din 1932. În mod similar, anexând Crimeea, Rusia a încălcat memorandum de la Budapesta din 1995, care garanta suveranitatea Ucrainei.
„Kremlinul a schimbat rapid numele teritoriilor invadate. În 1939, Polonia de est a devenit cunoscuta ca Ucraina de Vest și Belarusul de Vest. În 2014, Ucraina de Est a devenit repede denumita de Kremlin cu termenul ţarist „Novorossia”.
În ambele cazuri, liderii de la Kremlin au vorbit despre rusi și ucraineni ca facand parte din aceeasi națiune comuna.
„Guvernul sovietic, de asemenea, nu poate rămâne indiferent la faptul că ucrainenii și belarușii de acelasi sange care trăiesc în Polonia, au fost lăsati de izbeliste si fără apărare„, – ii scria ministrul de externe sovietic Molotov ambasadorului polonez.
„Cred că poporul rus și cel ucrainean sunt, practic, acelasi popor” – a spus Putin la forum pentru tineri „Seliger” pe 29 august 2014.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.