Organizațiile unioniste și Partidul Liberal de la Chișinău marchează astăzi 77 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei, care a început pe 28 iunie 1940, urmare a pactului Ribbentrop-Molotov.

Liberalii vor depune flori la Piatra Comemorativă din centrul capitalei în memoria victimelor ocupației sovietice și ale regimului totalitar comunist, instalată în 28 iunie 2010, pe locul în care se afla statuia lui Lenin.

Pe 26 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea teritoriului dintre Prut și Nistru și a partii nordice a regiunii Bucovina. Nota ultimativă spunea că în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu războiul. Din cauza presiunilor conjugate ruso-germane venite de la Moscova și de la Berlin, administrația și armata română s-au retras pentru a evita războiul. Aceste evenimente s-au petrecut în context geopolitic mai larg, în care, prin pactul expansionist Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică își împărțiseră, în mod imperialist, sferele de influență teritorială în Europa Răsăriteană, după care, tot în 1939, a început cel de-al Doilea Război Mondial, prin atacarea Poloniei de către Germania hitleristă, la 1 septembrie 1939. La 17 septembrie 1939 are loc Invazia sovietică a Poloniei.

Ziua de astăzi va fi comemorata și de Partidul Comuniștilor din Moldova, dar din perspectiva istoriografiei sovietice si proruse, care o prezintă drept ziua când Moldova ar fi fost „eliberată” de  sub „ocupația burghezo-moșierească românească”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to 77 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei

 1. Lucia spune:

  Tovarasu’ taranu’, Ucraina nu a fost, nu este si nu va fi fascista. Oricat te-ai screme tu sa explici ce nu exista. Teritoriile romanesti ocupate de rusi prin rapt (furt) au fost alipite Ucrainei de schizofrenicul Stalin. Dar cum Ucraina va intra in UE si NATO, nu mai conteaza pentru ca teritoriile romanesti alipite de Ucraina vor face parte din Statele Unite ale Europei. Iar Transnistria va ramane ca un gainatz de vrabie intre Ucraina si Romania. Iar populatia Transnistriei ori va accepta sa traiasca in UE, ori va muri de foame.

 2. E pacat ce s-a intamplat, politica rusiei de la Ecaterina a @-a a fost sa ajunga la Bosfor, desi pana la inceputul anilor 1800 Rusia nu s-a apropiat de Moldova; Tarile Romane la sfarsitul secolului 18, inceputul secolului 19 se invecinau cu Polonia, Austro Ungaria, Turcia si Hanatul tatarasc.
  Rusia a profitat de caderea tatarilor si a cotropit totul, avand pretentii apoi la tari crestin ortodoxe!
  Rusia in loc sa -si apere fratii intru credinta romani de germani, de exemplu, ea ii considera sclavi , populatie inferioara, ca si pe moldoveni..de aici supararea,
  Ce e si mai dureros e ca fratilor Moldoveni de peste Prut li s-a sters istoria si s-a dorit de catre rusi starpirea lor intru totul, au facut epurari si deportari in cel putin trei randuri: 1940, 1945 si 1957; Moldovenii , Ucrainenii si tatarii din Crimeea, au fost tot timpul pe lista neagra a rusilor, dorindu-se depopularea si implantarea acestori teritorii cu sange slav..

 3. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

  Pentru rusnacul agresor deranjat de mesajul meu, sa luati aminte toti rusnacii:

  1. Transnistria a fost moneda de schimb pentru Sudul Basarabiei. Ce mai cauta astazi armata Rusiei in Transnistria?

  2. Rusnacilor li se pare normal ca Armata Rusiei sa ocupe agresiv Moldova, dar li se pare anormal ca armata ucraineana sa stationeze intre granitele Ucrainei.

  3. Pretentiile teritoriale ale Chisnaului sunt doar asupra teritoriului sau, pe cand pretentiile rusnacilor sunt asupra teritoriilor care apartin altor tari.

  4. Bucurestiul nu are pretentii teritoriale nici macar asupra Basarabiei, chiar daca si aceasta este Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top