VTB2Al doilea mare grup bancar din Rusia, VTB, a cerut joi suplimentarea ajutorului de stat cu 4,24 miliarde de euro, după ce profitul net în trimestrul trei a scăzut cu 98%, din cauza provizioanelor mai ridicate pentru creditele neperformante şi a dificultăţilor cu care se confruntă economia, transmite Reuters.

VTB este una din bancile grupul institutiilor din Rusia – Sberbank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank –  incluse pe lista sancţiunilor ca răspuns a implicarii Rusiei în criza Ucrainei. Sanciunile prevad intrezicerea investitorilor europeni si americani să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.

În perioada iulie-septembrie 2014, profitul net al VTB a scăzut la 0,4 miliarde de ruble (8,58 milioane de dolari), faţă de 18,4 miliarde de ruble în trimestrul trei din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la un câştig de trei miliarde de ruble.

În trimestrul trei, provizioanele pentru creditele neperformante au urcat la 65 miliarde de ruble, de la 22,1 miliarde de ruble în urmă cu un an.

„Încetinirea macroeconomică a avut un impact negativ asupra calităţii activelor şi a costului riscului în creditarea pe segmentul de retail”, se arată în declaraţia băncii ruse.

Indicele de adecvare Tier 1 a urcat la 11% la sfârşitul lunii septembrie.

În septembrie, Ministerul de Finanţe din Rusia a achiziţionat acţiunile preferenţiale ale VTB în valoare de 214 miliarde de ruble, pentru a majora capitalul băncii. Joi, Ministerul a anunţat că VTB a cerut suplimentarea ajutorului de stat cu 250 miliarde de ruble.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

VTB are subsidiare în Austria şi Cipru.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top