La data de 12 aprilie 2019, instanța de arbitraj a decis să oblige  Federația Rusă la plata către compania ucraineana ”Ukrnafta” a 44,4 milioane de dolari ca despăgubire pentru exproprierea proprietății societății în Crimeea anexată, se arata în comunicatul serviciului de presă al companiei.

Textul precizeaza că, în aprilie 2014, la puțin timp după anexarea Crimeei de către Rusia, grupuri armate ilegale ale statului agresor au confiscat spațiile de birouri și cele 16 stații de alimentare cu combustibili ale Ukrnafta.

„Toate încercările Ukrnafta de a recupera controlului asupra spațiilor și benzinăriilor confiscate prin plangeri la agențiile de aplicare a legii impuse de statul agresor, au fost zadarnice”.

În octombrie 2014, Ukrnafta a transmis statului agresor o informare despre încălcarea drepturilor sale, în conformitate cu prevederile Acordului între Ucraina și Federația Rusa privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor.

Dar, așa cum se menționează în comunicat, Federația Rusă a ignorat apelul Ukrnafta.

În acest sens, la 3 iunie 2015, în conformitate cu Regulile de arbitraj ale Comisiei ONU pentru Dreptul Comercial Internațional (UNCITRAL), Ukrnafta a trimis litigiul la tribunalul de arbitraj ad hoc.

Printr-o decizie din 26 iunie 2017, tribunalul arbitral a recunoscut că este competent să examineze acest litigiu în temeiul acordului menționat.

Federația Rusă a făcut recurs împotriva acestei decizii la Curtea Supremă din Elveția, dar în ultima decizie a acesteia din 16 octombrie 2018, instanța a respins recursul formulat de Federația Rusa. În același timp, Curtea Supremă din Elveția a sustinut hotararea instanței de arbitraj care afirma ca „Ukrnafta” este un investitor asa cum defineste Acordul privind protectia reciproca a investitiilor și ca activele Ukrnafta pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea reprezinta investiții.

La 12 aprilie 2019, instanța de arbitraj a obligat Rusia la plata în favoarea Ukrnafta a sumei de 44,455 milioane de dolari pentru compensarea exproprierii investițiilor companiei în Crimeea, precum și la cheltuieli de arbitraj de peste 3,5 milioane de dolari.

Conform hotărârii instanței de arbitraj, dobânda se calculează pe baza valorii compensației începând cu data de 22 aprilie 2014. Începând cu luna aprilie 2019, dobânda acumulată se ridică la peste 5,5 milioane de dolari.

„Ukrnafta” este cea mai mare companie producătoare de petrol din Ucraina. Deține o rețea de 537 de benzinării în aproape toate regiunile din Ucraina.

50% + 1 din actiunile companiei aparțin companiei de stat Naftogaz Ucraina, un grup de companii asociate cu foștii acționari ai Privatbank – Igor Kolomoisky și Ghenadi Bogoliubov – dețin aproximativ 42% din acțiuni.

În prezent, investitorii ucraineni au demarate cel puțin opt procese de arbitraj împotriva Rusiei pe baza acordului între guvernele Ucrainei și Rusiei privind promovarea și protecția reciprocă a investițiilor.

Plangeri impotriva Rusiei au fost depuse de Naftogaz si filialele sale, dar și de banca ”Oschadbank”, Aeroportul Belbek, Igor Kolomoiski, PrivatBank, Ukrnafta.

La 26 decembrie, Oschadbank a devenit prima companie de stat din Ucraina care a câștigat arbitrajul împotriva Rusiei. Instanța a stabilit ca Rusia trebuie sa despagubeasca banca cu aproximativ 1,3 miliarde de dolari.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to A doua companie din Ucraina a câștigat arbitrajul împotriva Rusiei

  1. bogdan spune:

    Si Porcia va pierde TOATE procesele cu cei pe care i-a furat ! Vor plati decenii de acum incolo pt toate aceste crime si furturi comise ! Cu cat se vor incapatana si o vor lungi cu atat costurile godacilor vor creste !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top