Expresia „Je suis Charlie„, care a devenit logo-ul acțiunii în sprijinul celor uciși în timpul atacului terorist de la redactia Charlie Hebdo, a fost inventata de un francez de origine ucraineană – Joachim Roncin, scriu jurnaliștii de la Le Monde.
„Miercuri, pe 7 ianuarie, Joachim Roncin a postat pe pagina sa de pe Twitter un mesaj grafic „Je suis Charlie„. Un mesaj simplu și puternic. De atunci, Je suis Charlie a facut înconjurul lumii,..” -scrie Le Monde.
Acum, autorul sloganului este cel mai dorit om din Franţa, dar şi de mass-media din Germania, Marea Britanie, Statele Unite și în alte țări. Sloganul sau „Je suis Charlie” lansat în sprijinul caricaturiștilor de la Charlie Hebdo a fost preluat in aceeasi zi de 3,4 milioane de ori. În câteva zile, hashtagul francezului în vârstă de 39 de ani a devenit cea mai popular din istoria Twitterului.
Povestind ziaristior istoria crearii logo-ului, Joachim a spus că este un francez de origine ucraineană și lucrează editor de arta la un săptămânal despre stil și modă, cu un tiraj de 450 de mii de exemplare.
„Am simţit o nevoie acută sa-mi exprim indignarea fata de crima sângeroasă și, la 12:57 (oar Parisului), adica la o jumătate de oră după primele stiri cu privire la atacul de la Charlie Hebdo, am scris Je suis Charlie pe Twitter„, – a spus el.
El a adăugat că, în primele 5 ore, „mesajul ultrascurt” de 15 caractere (original –. #JeSuisCharlie) a fost preluat de 500 de utilizatori, iar apoi a început reacția în lanț.
„Poate că undeva în subconștientul meu a „apărut” fraza lui John F. Kennedy, spusa de el în 1963, pe balconul primăriei din Berlinul de Vest, –„Ich bin ein Berliner„(„sunt berlinez„),” – a declarat Joachim.
Potrivit lui, el a fost învățat că un slogan ideal trebuie să conțină maxim 8 caractere.
„Astăzi pot spune că „Je suis Charlie” a spart stereotipurile profesorilor mei„, – a spus Joachim. Francezul a recunoscut că a primit două propuneri comerciale referitoare la expresia inventata, dar ca a refuzat categoric. „Am o conștiință, totusi„, – a spus Joachim.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.