topolConflictul sângeros din Donbass a răcit relaţiile bilaterale SUA-Rusia, ajungându-se la o serie de acuzaţii grave între cele două părţi, în privinţa respectării Tratatului de reducere al armelor nucleare, care aminteşte de perioada întunecată a “Războiului Rece”, scrie în analiza publicată în RussiaDirect.org, jurnalistul Alexey Timofeychev.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry a acuzat Federaţia Rusă în cadrul conferinţei de revizuire a părţilor din cadrul Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare, desfăşurate la sfârşitul lunii trecută la sediul ONU din New York că prin acţiunile sale, că subminează regimul de neproliferare al armelor nucleare. Deşi discursul înaltului oficial american a iritat Kremlinul, Rusia a încălcat Memorandumul de la Budapesta din 1994 când s-a anjagat să garanteze inviolabilitatea graniţelor Ucrainei în schimbul renunţării Kievului la armamentul nuclear, moştenit de la defuncta URSS.

La rândul său, directorul departamentului al Ministerului Rus de Externe pentru neproliferarea și controlul armamentelor, Mihail Ulianov, a respins remarcile lui Kerry ca fiind „ nefondate”, întrucât SUA nu a prezentat dovezi concrete.

În opinia diplomatului rus, „politica SUA este un obstacol grav  pentru reducerile nucleare suplimentare”. Ulianov a criticat în termeni foarte duri conceptul american de „grevă promptă la nivel mondial”, „desfășurarea unilaterală a unui sistem de apărare anti-rachetă și opoziția față de deschiderea negocierilor de interzicere a desfășurării de arme în spațiu”.
Kremlinul vrea probe dar nu se gândeşte la START III

racheteDmitry Yevstafyev, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova și expert în neproliferarea nucleară, a declarat în presa rusă, că nu există nicio dovadă de încălcare a fișei INF de către Rusia.

„Acesta este doar un zvon, care se bazează pe interpretarea anumitor tipuri de cercetare științifică, care au loc în Federația Rusă”, a afirmat Yevstafyev.

Acuzaţiile  aduse de John Kerry Federaţiei Ruse sunt în opinia lui Piotr Topychkanov, coordonator al programului neproliferare al Centrului Carnegie din Moscova, nişte simple acuzaţii arată Timofeychev în analiza sa ,pentru că Tratatul INF(de reducere al armamentului nuclear) prevede mecanisme care permit părților să discute preocuparile emergente deşi  SUA nu a făcut uz de ele.

„Washingtonul nu încearcă să rezolve problemele existente pe o bază bilaterală, dar promovează în mod activ acest subiect în mass-media și a difuzat-o pe platforme multilaterale. Arsenalele nucleare sunt reduse”, a conchis expertul rus.

Afirmaţiile experţilor ruşi nu sunt solide întrucât nu au demontat discursul lui Kerry despre Tratatul de reducere a armelor strategice (START III), care a fost semnat în urmă cu câțiva ani şi Washingtonul continuă să îndemne Moscova să îşi reducă și mai mult stocul său nuclear cu 30 la sută.

În conformitate cu opiniile lui Yevstafyev, Rusia nu este încă pregătită să facă o reducere suplimentară a potențialului său nuclear. Reducerea forțelor nucleare strategice sub plafoanele stabilite de START III va însemna un „avantaj incontestabil”, în livrarea de arme convenționale, cum ar fi rachetele de croazieră.
La rândul său, Topychkanov a subliniat faptul că START III este executat de ambele părți în proporţie de „100 la sută” iar „apelurile lui Kerry sunt premature, deoarece acordul va fi în continuare în vigoare până în 2020”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top