tvFoști angajați ai televiziunilor publice rusești povestesc procesul prin care posturile tv s-au transformat în mașină a propagandei.

Stenograma sedintelor cu foștii angajați ai VGTRK – holding mass-media (include canalele „Rossia-1”, „Rossia-2”, „Rossia-24” și multe altele) – a fost relatată de către fostul redactor-șef adjunct al canalului „Rossia24” și „Rossia-2”, Alexandr Orlov.

Orlov a fost concediat în iulie 2013 din cauza comentariilor în retelele sociale in sprijinul politicianului de opozitie Alexei Navalnîi, scrie Colta.ru.

Potrivit fostului jurnalist VGTRK, totul a început cu sedinta din februarie 2014, cand la Kiev, in EuroMaidan, mureau primii protestatari. Toți angajații au fost adunati și li s-a spus că a început „războiul rece”.

„El a spus că a sosit o eră, in comparatie cu acre anii 70-80 au fost tril de pasari şi ca cei care nu doresc să participe îşi pot gasi un alt domeniu de activitate în afara canalului de stiri”, – sustine Orlov.

După aceea, au plecat doar cativa salariati, plecau cate unul si fără scandal.

În zilele de vineri, sefii televiziunilor sunt convocati pentru sedinta de informare la Kremlin, unde li se sunt inmanate planurile editoriale pentru o săptămână. Era obligatoriu sa se faca cate un reportaj pe zi despre Crimeea, Donetk şi Kiev.

putin tvLa început, sedintele erau conduse de Alexei Gromov, primul adjunct al secretarului Administratiei Prezidentiale, iar mai târziu – de secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

„Totul era controlat in regim personal. Când au avut loc primele negocieri la Minsk și se vorbea ca ar putea sa se incheie un fel de pace, a aparut interdictia privind utilizarea cuvintelor „fasciști”, „Bandera”, „junta”. Apoi situația s-a tensionat din nou și totul a fost reluat” – spune fostul redactor sef adjunct.

Ca urmare, între canalele tv a dispărut concurența – toate materialele erau impurmutate intre televiziuni, de aceea posturile tv aveau cam aceleasi subiecte.

Angajtii VGTRK recunosc faptul că în ceea ce priveste politica editoriala in domeniul politicii interne si externe, nu aveau libertate – totul se facea în conformitate cu instrucțiunile de la Kremlin…

„Regimul de control personal a cuprins pana si stirile meteorologice. Iata trebuia sa-l invitam neaparat pe Vilfand, ca el sa ne spuna că in Ucraina va fi o iarnă ingrozitoare. Există o tendință generală de escaladare, exagerare…”ei depind de noi – noi nu le vom mai da gaze, iar ei vor ingheta fara gazele noastre” (…) La sedinte chiar asa spuneau: „Mult mai mult iad pe ecrane”, a povestit Orlov.putin

Complet orchestrate si regizate erau și aşa-numitele „linii directe” ale lui Vladimir Putin cu poporul. Aveau loc repetitii, erau verificate toate întrebările, selectati oamenii care sa le puna în emisiune.

Așa cum susţin înșiși angajații, doar un sfert din jurnalistii televiziunilor cred că au dreptate realizand reportaje despre Ucraina dupa scenarii scrise de Kremlin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top