Vorbind la o dezbatere din cadrul comisiei bugetare din camera inferioară a parlamentului japonez, premierul Shinzo Abe a spus că încheierea unui tratat de pace cu Rusia depinde de delimitarea frontierei „teritoriilor de nord”. Astfel, autoritățile nipone definesc cele patru insule Kurile – Kunashir, Shikotan, Iturup și Habomai, revendicate de Tokyo de la Moscova.

„Am negociat [cu Moscova] mult timp cu privire la rezolvarea problemei teritoriilor de nord și încă lucrez la documente”, a spus Abe, asigurând că partea japoneză „nu va ceda”. „În esență, voi încheia un tratat de pace prin delimitarea frontierei”, a explicat primul-ministru, citat de NHK.

Abe a refuzat însă să răspundă la întrebarea unui deputat japonez cu privire la posibila transferare catre Tokyo a două din cele patru insulele Kurile (Habomai și Shikotan). „Sarcina noastră este de a rezolva problema teritorială și de a semna un tratat de pace. În ceea ce privește răspunsurile din afara acestei poziții, ele fac parte din conținutul negocierilor”, a declarat Abe. „Încheierea unui tratat de pace înseamnă delimitarea frontierei”, a adăugat el, citat de Yomiuri Shimbun.

În același timp, ministrul de externe al Japoniei, Taro Kono, care a vorbit în timpul dezbaterii, a declarat că, printre altele, încheierea unui acord de pace cu Rusia din punct de vedere juridic include și o soluție la problema compensațiilor. „În teorie, încheierea unui tratat de pace presupune încetarea stării de război, soluționarea problemei teritoriale, precum și problemele legate de compensații militare”, a susținut el.

Despre posibilitatea ca Japonia să refuze aceste compensații a scris înca din ianuarie ziarul Yomiuri Shimbun. Potrivit publicatiei, această opțiune a fost propusa de Tokyo la discuțiile de la Moscova. Clauza conform căreia Japonia ar trebui să renunte la compensații pentru ocuparea insulelor Kurile a fost inclusă de URSS în Declarația sovieto-japoneză din 1956. Cu toate acestea, autoritățile de la Tokyo au considerat insulele ocupate, prin urmare, și-au rezervat dreptul de a solicita despăgubiri de la Moscova. În februarie, Japonia a decis să renunțe la clauza despre ocupația ilegală a Kurilelor.

Tokyo și Moscova nu reusesc sa încheie un tratat de pace de mai bine de 70 de ani. Încheierea tratatului de pace este împiedicată de disputele teritoriale. Toamna trecută, președintele rus Vladimir Putin i-a propus lui Shinzo Abe să încheie un tratat de pace „ca între prieteni”, „fără condiții prealabile”. Ca răspuns, premierul japonez a spus că va încheia un acord, dar numai după ce va fi soluționată problema dreptului asupra Insulelor Kurile.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Abe: Demarcarea frontierei este condiția pentru tratatul de pace cu Rusia

  1. bogdan spune:

    Auzi la Porkul Pitik : „ca intre prieteni” !!! Pai ei au invadat Ucraina i-au furat teritoriile si ucis populatia tot asa ca: „intre prieteni” …Spurcata specie condusa de un Pitik dement !
    Japan GDP = 4,872 trilioane USD Pop 126,8 milioane
    Porcia GDP = 1,578 trilioane USD Pop 144,5 milioane
    Si japonezii traiesc pe niste insule fara urme de materii prime…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top