accident aviatic Sinai2La câteva ore după ce autoritățile egiptene au infirmat oficial posibilitatea unui atac terorist, ca cauza probabila a accidentului avionului rusesc în peninsula Sinai, a venit o declarație senzațională din partea gruparii Vilayat Sinai – filiala egipteană a organizației teroriste „Stat Islamic”(ISIS)- scrie Die Welt.

În rețeaua socială Twitter, precum și pe site-ul Aamaq, care sunt surse semi-oficiale ISIS, islamiștii au declarat că avionul a fost doborât de „soldații Califatului” și a fost razbunarea pentru implicarea Rusiei în războiul civil sirian.

Rusia de cateva saptamani bombardeaza obiective din Siria, inclusiv ISIS. În cazul în care avionul a fost într-adevăr doborât de islamiști, am putea vorbi despre un important succes tactic al teroriștilor, dar împotriva acestei versiuni vorbesc o serie de factori.

Cu toate acestea, nici versiunea oficială nu este satisfacatoare.

Din 2011, de la începutul așa-numitei revoluții arabe, Egiptul a fost cuprins de revolte. Mai presus de toate, haosul a domnit în partea de nord a peninsulei Sinai. Situația se agravează și mai mult după 2013, cand armata egipteană a răsturnat guvernul ales în mod democratic al „fraților musulmani”. Din noiembrie 2014, confruntare intra într-o nouă fază, dupa ce parte a grupărilor teroriste au jurat credință ISIS. De atunci, gruparile islamiste care luptă cu regimul au început să primească sprijin financiar și logistic de la cele mai bogate organizației teroriste din lume.

„Cu toate acestea, islamisitii erau bine înarmați si inainate: după răsturnarea dictatorului libian Muammar Gaddafi, în mâinile insurgenților au ajuns multe arme moderne” – subliniază publicatia.

În special, în arsenalele lui Gaddafi au exista peste 20 de mii de sisteme moderne portabile de apărare antiaeriană. S-au găsit și distrus pana acum doar 5.000, restul au ajuns în punctele fierbinți din întreaga lume.

accident aviatic SinaiO mulțime de astfel de sisteme mobile au luat drumul Peninsulei Sinai, unde de câtiva ani se desfasoara un război real. Recent, in luna iulie, de pe coasta de nord a peninsulei islamiștii au tras o rachetă și deteriorat grav o navă de război egipteana. In afara de asta, ISIS doboara in mod frecvent elicoptere ale armatei egiptene in Sinai.

Ce vorbește în favoarea versiunii rachetei trase spre avionul rusesc de catre islamiști? Faptul ca toate cele 40 de cazuri în care, din anul 1975, asupra aeronavelor de pasageri s-a tras cu sisteme mobile de apărare aeriană, au avut loc în spațiul aerian al unei zone de razboi.

Mass-media rusă a raportat că compania aeriană Metrojet a avut probleme cu siguranța zborurilor, dar că şi-a rezolvat deficiențele pana în martie 2014. În același timp, sursele egiptene au declarat că legatura cu avionul Airbus s-a intrerupt brusc.

„Daca cauza accidentului ar fi fost defectiunea motorului, echipajul putea să intre în contact cu turnul de control – sugerează jurnalistul. Mai mult decât atât, viteza avionului a scăzut brusc, de la 740 km pe ora la 172 km pe oră, cu un motor defect, încetinirea nu ar fi atât de rapidă”. Totodata, potrivit martorilor oculari, avionul a căzut din cer ca o piatra. A cazut în apropierea orașului El Arish, care este un bastion al ISIS din Sinai. „Toate aceste fapte sunt împotriva versiunii defecțiunii tehnice” – scrie autorul.

Ce se ridica împotriva ideei unui atac al islamiștilor?

„ISIS încearcă să atragă multă atenție, inclusiv prin minicuni”, – afirma ziarul. La momentul presupusei distrugeri, aeronava era la o altitudine de aproximativ 10 km, adica dincolo de raza de actiune a celor mai moderne sisteme antiaeriene protabile, care au raza de actiune la altitudini de până în 5 km.

Apoi, potrivit unui ofițer egiptean, avionul „s-a rupt în două segmente”, în timp ce „într-o explozie în aer parti mari nu prea mai raman”.

Dar se poate elimina total versiunea unui atac terorist? Unii experți consideră că este aproape imposibil sa dobori de la sol un avion aflat la mare altitudine, deși un caz similar a existat. Avionul Boeing al Malaysia Airlines, care anul trecut a fost doborat în estul Ucrainei fiind lovit de o rachetă puternica lansata de la sol. Dar acolo rebelii au avut acces la un sistem rusesc Buk, livrat de armata rusa. Teroristii ismalisti nu au astfel de arme.

Cu toate acestea, sabotajul, sau o bomba la bord, par o opțiune mai reala. „Dacă la o înălțime de 10 de mii metri explodează o bombă, avionul este complet distrus din cauza presiunii. A declarat un expert militar anonim, citat de ziarul egiptean Al Ahram.

Ministrul Aviației Civile din Egipt, Mohamed Hossam Kamal a spus ca e „prea devreme pentru a se determina cauza accidentului”, și declaratia aceasta pare a fi in prezent cea mai echilibrată.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Accidentul avionului rusesc în Egipt: Argumente pro şi contra teoriei doborârii de către ISIS

  1. yehudy spune:

    draga ivan, se pare ca rusia si-a pus in cap islamistii:)
    draga ivan, siria va fi bomoana de pe coliva rusiei:)
    draga ivan, daca nu stii ce este aceea o coliva, nu esti crestin ortodox:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top