În noaptea de 27 pe 28 mai, la câteva ore după ce președintele italian Sergio Mattarella a refuzat să-l numească pe euroscepticul Paolo Savona ministru al finanțelor, împotriva sa a fost declanșat un atac masiv pe rețelele sociale, scrie agenția ANSA.

Astfel, la ora două dimineața, pe Twitter a fost observata o activitate anormală, în doar câteva minute au fost postate mesaje împotriva lui Mattarella de pe 400 de conturi diferite. Urmele tuturor acestor conturi duc la aceeași sursă – „fabrica de troli” din Rusia.

Cele mai multe postari ale ”trolilor” îi cereau președintelui Mattarella să-și dea demisia, solicitari exprimate adesea într-o formă vulgară.

Reamintim, „Liga“ și „Mișcarea 5 Stele“ au eșuat să formeze un guvern de coalitie din prima incercare, după ce președintele Italiei a refuzat să aprobe candidatura euroscepticului Paolo Savona în postul de ministru al Finanțelor. Ca rezultat, Savona a acceptat portofoliul Ministerului Afacerilor Europene.

Ce este interesant in toata aceasta poveste e ca o parte din conturile de pe care se cerea in masa demisia lui Mattarella, apăreau deja în dosarul procurorului special Robert Mueller despre intervenția Rusiei în alegerile din SUA.

Cu ajutorul cercetatorilor de la Universitatea Clemson, publicatia Fivethirtyeight.com a postat un fișier Excel, conținând aproximativ 3 milioane de tweet-uri suspectate de procurorul Mueller ca ar apartine organizatiei pro-Kremlin „Agenția de Cercetare pentru Internet“ („Internet Research Agency”), cunoscuta in presa drept ”fabrica de troli”. Această firma de internet a condus o campanie online de amestec în alegerile din SUA și a folosit de multe ori Twitter, fiind acuzata oficial de autroitatile SUA.

Printre milioane de mesaje de pe reteaua sociala, cercetătorii de la Washington au găsit și continut în italiană. Aceleasi care au intervenit în campania americană, au postat continut în susținerea celor două partide populiste aflaTE acum în guvernul italian – „Miscarea 5 stele“ și „Liga“.

Într-o analiza a Corriere della Sera se arata că, în toate cazurile pe care le-a putut studia, nu s-a găsit deloc „conținut original” din cercurile politice italiene. În schimb, ziarul a constatat că profilurile rusești ale ”fabricii de troli” practicau reluări in masa de pe conturile populiste în epicentrul discuțiilor politice din Italia.

În materialele disponibile nu există dovezi că „Miscarea 5 stele” sau „Liga” au cerut, sau au fost de acord cu un astfel de sprijin din partea ”fabricii de troli”.

Cu toate acestea, ambele partide sunt cunoscute pentru politicile lor pro-ruse. Ambele se opun sancțiunilor UE împotriva Rusiei și apar în mass-media susținută de Kremlin, în special RT și Sputnik.

Înainte de alegerile din Italia, în luna martie a acestui an, La Stampa a identificat câteva conturi Twitter suspectate de implicare în propaganda rusă, iar un raport publicat anul trecut de către Centrul analitic Atlantic Council, a documentat legături strânse ale oficialilor rusi cu ”Mișcarea 5 stele” și ”Liga”.

Din datele publicate recent, este clar că „trolii” au căutat să susțină cele două partide populiste italiene, fapt care indica amestec extern în politica italiană.

Între timp,  reprezentanții opoziției Partidului Democrat italian au propus să înfiinteze o comisie parlamentară pentru a investiga presupusa influență a Rusiei în cursul alegerilor prin răspândirea de dezinformare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Aceiași ”troli”, altă țară. Conturile folosite în alegerile din SUA au comentat și în politica din Italia

  1. bogdan spune:

    Porcilor le trebuie botnita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top