De la 1 septembrie a intrat în vigoare în întregime Acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Acordul a fost semnat în două etape: partea politică la 21 martie 2014 și partea economică – 27 iunie 2014.

Apoi, în septembrie 2014, Rada Suprema a Ucrainei și Parlamentul European au ratificat în paralel Acordu. Însă pentru intrarea în vigoare completă, tratatul trebuia să fie ratificat de toate cele 28 de state membre ale UE. Datorită tentativelor de a bloca acest proces în Olanda (prin referendum), ratificarea acordului a fost amânată timp de trei ani și a fost finalizată abia în această vară.

Rețineți că de la 1 noiembrie 2014 (de fapt din cauza presiunilor Rusiei de la 1 ianuarie 2016) și până în prezent Acordul de asociere între Ucraina și UE au fost în stadiul de aplicare provizorie. Este un mecanism UE care permite să se înceapă executarea acordului fără a se aștepta ratificarea sa.

Începând cu 1 septembrie 2017, „aplicare provizorie” este încheiata, iar Acordul devine legal. De asemenea, o serie de capitole care nu faceau parte din zona de aplicare provizorie încep să funcționeze.

Modificările vor afecta secțiunea 5 din Acord, intitulată „Cooperarea economică și sectorială”, regimul de punere în aplicare provizorie a acordului fiind valabil numai la 11 dintre cele 28 de capitole ale acestuia.

În special, începe aplicarea Acordului în următoarele domenii sectoriale: cooperarea macroeconomică, gestionarea finanțelor publice, statistica, spațiul cosmic, știința și tehnologia, politicile industriale și antreprenoriale, societatea informațională, turismul și altele.

Tot de astăzi intra in vigoare si capitolul privind Sănătatea Publica. Conform Acordului, Ucraina trebuie să pună în aplicare 20 de acte diferite ale Uniunii Europene, care se refera la teme precum fumatul, controlul infectiilor, dependența de droguri și alcool, cancer si altele.

În domeniul educației, Ucraina va fi obligată să pună în aplicare doar două recomandări ale UE privind cooperarea în acest domeniu și crearea unui sistem european de calificare pentru posibilitatea de a beneficia de educație pe tot parcursul vieții.

Reamintim că Acordul de asociere vizează actualizarea cadrului instituțional general pentru cooperarea dintre Ucraina și UE pentru promovara aprofundarii relațiilor în toate sferele, dar si consolida asocierii politice și integrarii economică pe baza drepturilor și îndatoririlor reciproce.

Iar crearea unei zone de comerț liber cuprinzătoare și aprofundată ar trebui să faciliteze integrarea treptată a Ucrainei pe piața internă a UE.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top