Numărul de proteste în Rusia este în continuă creștere în ultimii ani, iar în al treilea trimestru al anului 2017 numărul total de manifestații împotriva autorităților a crescut cu aproape 60%, comparativ cu începutul anului, se arată în raportul Centrului pentru Reforme Economice și Politice (CEPR).

Experții explica creșterea protestelor politice, socio-economice și a conflictelor de muncă din cauza crizei și reacției inadecvate a autorităților la situațiie conflictuale.

Printre cele mai notabile acțiuni în prima jumătate a anului au fost prostele camionagiilor împotriva sistemului de taxare „Platon“ și a fermierilor din sudul Rusiei împotriva confiscarii terenurilor în favoarea marilor exploatații agricole. În lunile iulie – septembrie protestele cele mai numeroase au fost ale clienților pacaliti de dezvoltatorii rezidențiali.

În total, în primul trimestru al anului au fost înregistrate 284 de proteste, în al doilea – 378, iar al treilea – 445. După cum observa raportul, majoritatea au fost motivate economic si social.

Totodata, experții CEPR au notat ca protestele politice au fost doar in numar de 106, inclusiv acțiunile politicianului de opoziție Alexei Navalnîi. De asemenea, experții au înregistrat 27 de proteste ale angajaților unor întreprinderi legate de conflictele de muncă, în primul rând din cauza problemelor cu salariile.

La Moscova s-a atins un record al numarului de proteste, urmata de regiunile Rostov, Krasnodar, Sverdlovsk și Novosibirsk.

Autorul cercetarii, Nikolai Petrov, a explicat ca mărirea numarului și a geografiei protestelor se explica de faptul ca cetatenii nu sunt multumiti de viata – de problemele sociale, calitatea vieții, încălcări ale dreptului muncii. Potrivit expertului, creșterea numărului de proteste, în special cele socio-economice, este legată de lipsa resurselor financiare din regiuni.

În plus expertii CEPR remarca faptul ca autoritățile regionale nu știu să reacționeze la conflictele de muncă. Din acest motiv, agravarea conflictului „este în continuare aproape singura modalitate eficientă a lucratorilor de a-și apara drepturile”.

Totodata, cresterea numarului de proteste este atribuita si lipsei unei „societati civile”, sugrumata de autoritarismul autoritatii centrale si locale.

Studiul afirmă că protestele socio-economice și conflictele de muncă din Rusia rareori se transforma în solicitari de ordin politic.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Activitatea protestatară în Rusia a crescut cu 60%

  1. bogdan spune:

    Pt cei care inca nu stiu de unde apar acesti trolli ghidati si platiti de kremlin(SaakasBilly, Nada Hui alias Taranu Ion,Gill, Cozubas,Metalic972,VladTepes,Barbu Marian,Eu Stiu,etc)- luati de aici : https://www.theguardian.com/world/2015/apr/02/putin-kremlin-inside-russian-troll-house cautati si linkurile de legatura sa vedeti de cand lucreaza tovarasii in dezinformare ! Avem niste gunoaie noi: Marius Vintila !

    Cel mai prost specimen dintre ei este Noada dar nici Ventilaul nu-i departe !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top