
Ucraina, Georgia, Marea Britanie, Statele Unite și Uniunea Europeană au blocat în cadrul Adunării Generale a ONU rezoluția privind „solidaritatea în lupta împotriva coronavirusului COVID-19, precum și respingerea războaielor comerciale și a sancțiunilor unilaterale”. Documentul a fost depus de Rusia la sfârșitul lunii martie și susținut de 28 de state membre ale ONU, a declarat Misiunea Ppermanentă a Rusiei la ONU.
„Nu s-a reușit adoptarea consensuală a documentului pe care l-am trimis. Acesta a fost împiedicat de Ucraina, Georgia, Marea Britanie, SUA și UE. Regretăm că un grup mic de apologeți a politicii de sancțiuni nu au fost pregătiți să răspundă apelului secretarului general al ONU și nu au putut renunța la abordările și interesele politizate ale sale. În consecință, va fi mult mai dificil să dăm un răspuns global și solid la amenințarea noii pandemii. Un număr imens de oameni, în special în țările în curs de dezvoltare, ar putea suferi „, se arată în declaratia Rusiei.
Anterior, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-o scrisoare adresată țărilor G20, a cerut interzicerea taxelor vamale și a cotelor, precum și ridicarea sancțiunilor pentru a ajuta astfel în combaterea pandemiei COVID-19.
Versiunea rusă a rezoluției prevedea anularea războaielor comerciale și a sancțiunilor unilaterale impuse ocolind Consiliul de Securitate al ONU, precum și recunoașterea rolului coordonator al OMS în lupta împotriva pandemiei, asistență pentru statele cele mai afectate, în special țările în curs de dezvoltare și contracararea speculațiilor financiare cu bunuri esențiale.
Comentariul Rusiei arată că partea rusă este interesată să „audă și să vadă în scris logica și argumentele în favoarea blocarii proiectului nostru de Declarație de către UE, Statele Unite și Marea Britanie”. În același timp, se observă că Rusia „ar fi bucuroasă să scape și să elibereze Ucraina și Georgia de aceste eforturi, întrucât argumentele lor sunt, ca de obicei, arogante și politizate”.
Rusia suferă de sancțiunile internaționale de șase ani. Acestea au început să fie introduse în 2014 după anexarea Crimeei. Adunarea generală a ONU nu a recunoscut actul unilateral al Rusiei de anexarea a teritoriului apartinand unul alt stat membru ONU. Poziția Rusiei a fost susținută doar de Armenia, Belarus, Bolivia, Cuba, Coreea de Nord, Nicaragua, Sudan, Siria, Venezuela și Zimbabwe.
În legătură cu disputa teritorială privind Crimeea, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări au impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei. În plus, au fost impuse sancțiuni pentru alte etape agresive din partea Rusiei, inclusiv pentru amestecul în alegerile americane și atacul chimic din orasul britanic Salisbury, unde au fost otraviti fostul colonel GRU Serghei Skripal și fiica sa.
Potrivit experților citați de RBC, spre finalul anului 2019 Rusia a pierdut din cauza sancțiunilor circa 800 de miliarde de ruble , iar creșterea economică a încetinit cu 1,2 puncte procentuale.
Cu toate acestea, în discursurile adresate publicului, președintele rus Vladimir Putin susține că sancțiunile rusești nu numai că nu au făcut rău, ci din contra, au adus numai benefici. Potrivit acestuia, economia țării s-a adaptat la șocurile externe – rubla a devenit mai stabilă, ceea ce a contribuit la „detașarea” economiei ruse de piețele petroliere mondiale.
„Am obținut 24 miliarde de venituri din export – este pur și simplu incredibil. Nimeni nu ar fi crezut acum câțiva ani. Am cheltuit – și nu degeaba – sume uriașe de bani, care sunt măsurate în trilioane, pentru substituirea importurilor. Dar rezultatul este că, în Rusia, unde niciodată nu a existat industie de motoare pentru elicoptere, acum exista una. Unde nu am avut motoare pentru nave marine, acum avem”, a spus Putin la o conferința de presă de anul trecut.
Între timp, teama de noi sancțiuni este mai eficientă decât sancțiunile în sine. Este atât de mare încât chiar și giganții privati si de stat din Rusia, unii în strânsă legătură cu statul (de exemplu, Sberbank) refuză să lucreze în Crimeea și dupa șase ani de la anexarea acestei provincii de catre Rusia.
Sancțiunile afectează nu numai industria turistică și sectorul financiar, ci și pe cetățenii obișnuiți. Promisiunile conducerii ruse privind înlocuirea importurilor nu s-a concretizat, iar deficitul de medicamente apărut în Rusia este cauza principala a cresterii mortalitatii infantile.
Cu toate acestea, Moscova consideră că problema apartenenței Crimeei este închisă o dată pentru totdeauna. „Problema este închisă pentru totdeauna; acolo a avut loc un referendum”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev în 2016. De atunci, poziția părții ruse nu a suferit modificări.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
se vede ca in rusia functioneaza carantina: fabricile de troli rusi au tacut 🙂
un stat corupt este un stat slab! de aceea in rusia vor fi multe victime ale coronavirus 19 din china!
sa fi creat chinezii virusul special pentru rusi?
daca rusia vrea ridicarea sanctiunilor are cea mai rapida cale: rusia sa se retraga din crimeea si sa readuca crimeea la nivelul dinaintea agresiunii si ocuparii!
singurul stat agresor care nu a fost pedepsit imediat a fost urss! dar urss a fost pedepsit pe termen lung, si asta nu intelege putin! rusia va fi pedepsita pe termen lung si china va fi prima tara care va recupera teritorii ocupate de rusia!
un stat corupt este un stat slab! de aceea in rusia vor fi multe victime ale coronavirus 19 din china!
un stat corupt este un stat slab! de aceea in rusia vor fi multe victime!
…nu au nevoie de documentele originale ca nu documentele ii impresioneaza pe rusi 🙂 dar dupa puterea economica vine puterea militara 🙂 iar puterea militara a chinei va duce in cel mult 20 de ani la redobandirea siberiai 🙂
daca rusia vrea retragerea sanctiunilor depinde numai de rusia sa se retraga din crimeea 🙂
draga bogdan, cauta tratatul din 1859 de la Aigun!
o sa afli ce bomba cu ceas ticaie sub fundul rusilor!
nu spun mai mult ca nu imi publica comentariul!
stiu povestea ! ce-i interesant ca o parte din tratatele respective sunt in proprietatea actuala a ROC (Taiwan) ! deci chinezii ar racni mai mult la godaci pt teritorii dar nu au niste documente originale – aflate la Taipei… 🙂
…nu au nevoie de documentele originale ca nu documentele ii impresioneaza pe rusi 🙂 dar dupa puterea economica vine puterea militara 🙂 iar puterea militara a chinei va duce in cel mult 20 de ani la redobandirea siberiai 🙂
putin este dus cu pluta! este simplu sa vezi cine te pandeste: te uiti pe harta! cine poate ocupa parti mari din actuala rusie? numai china! si china o va face deoarece are legimitatea istorica si juridica si va avea si legimitatea militara (singura acceptata de rusi) 🙂
Eu cred ca for muri din cauza prostiei.
mesaj gresit sorry ! 🙂
rog moderatorii sa le stearga !
Iata ca ONU nu scapa ocazia sa confirme inca o data ca este o adunatura de derbedei corupti care ling curul excrocilor americani care ii finanteaza