Recent, CNN și Wall Street Journal relatau că Paul Manafort, fostul director de campanie a lui Donald Trump, era urmărit de autoritățile federale, în baza unor mandate judecătorești emise în secret, încă din 2014. Și că urmărirea ar fi continuat multe luni după ce Manafort a fost obligat să părăsească echipa de campanie a lui Trump, iar acesta devenise deja președinte al Statelor Unite, scrie Europa Libera.

Manafort este în atenția procurorului special Robert Mueller care pare să-și extindă din ce în ce mai multa ancheta în presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din America, din 2016.

În presă se speculează acum că Manafort, dacă este pus oficial sub acuzare, el ar putea începe să colaboreze cu autoritățile și să aducă ancheta mult mai aproape de Casa Albă. Ar putea fi acuzat de spălare de bani sau evaziune fiscală, în special pentru câștigurle impresionante realizate în fosta Uniune Sovietică, începând cu Ucraina.

În 2005, Manafort și asociații săi au deschis un birou la Kiev după care mai bine de zece ani au fost consultanții „Partidului Regiunilor”, partidul fostului președinte Victor Ianukovici, înlăturat de la conducerea țării de protestele din „EuroMaidan”, din 2014.

Manafort a fost recrutat de oligarhul ucrainean Rinat Ahmatov, „bancherul” partidului lui Ianukovici. Într-un interviu cu cotidianul „The Guardian” în 2007, Manafort constata: „Imaginea lui Ianukovici se îmbunătățește, anii în opoziție îi fac bine”. În 2010, Ianukovici a cîștigat președinția.

În aprilie anul trecut, Manafort declara într-un alt interviu: „Rolul meu în administrația aceea a fost să aduc Ucraina mai aproape de Europa și am reușit”.

În 2013, Ucraina se număra printre țările care urmau să semneze un Acord de Asociere cu UE la summitul din noiembrie de la Vilnius. Oferta a fost respinsă în ultimul moment de președintele Ianukovici. La sfârșitul lui noiembrie au început protestele de la Kiev, din Piața Independentei (EuroMaidan), care l-au forțat pe președintele Ianukovici să plece de la putere și să se refugieze în Rusia, în februarie 2014.

Revenind la Paul Manafort, fostul consilier al președintelui ucrainean, dar și al actualului președinte american, Donald Trump: Manafort și-a extins afacerile și în Rusia, a început o colaborare cu oligarhii Dimitri Firtaș și Oleg Deripaska, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Nu se știe când, dacă, s-a încheiat colaborarea lui Manafort cu Deripaska, dar săptămâna trecută, cotidianul „Washington Post” relata că în lunile când a condus campania electorală a lui Trump, s-ar fi oferit „sa-l informeze în privat” pe Deripaska despre mersul alegerilor.

Afacerile lui Manafort în Ucraina sunt complicate pe plan financiar: după plecarea lui Ianukovici, s-au descoperit hârtii care documentau că „Partidul Regiunilor” îi plătise lui Manafort, între 2007 si 2012, aproape 13 milioanne de dolari, bani despre care nu se știa. Între timp, Procuratura ucraineană a declarat că plățile nu aveau nimic ilegal.

Numai că plățile au continuat și 1,2 milioane de dolari au ajuns în conturile firmei lui Manafort din Statele Unite, prin firme înscrise în Belize, relatează AP.

Autoritățile americane cercetează acum cu atenție veniturile lui Paul Manafort. Un purtător de cuvânt al lui Manafort atrăgea atenția că nu este nimic ilegal în a câștiga bani în afara țării din consultanță politică. Problema este însă că legislația americană cere în astfel de cazuri ca persoana respectivă să se înscrie drept „agent străin”, ceea ce Manafort a făcut abia în iunie anul acesta. În perioada campaniei electorale americane, afacerile sale în fosta Uniunea Sovietică nu erau înregistrate ca atare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Afacerile lui Paul Manafort în Ucraina și ancheta procurorului special al SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top