Ilan ShorOmul de afaceri moldovean cu legaturi in Rusia, Ilan Shor a fost reținut de procurorii din Republica Moldova, anunță Unimedia, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție. Shor este acuzat de fraudarea a trei bănci cu circa 13-18 miliarde de lei moldovenești (740-900 milioane euro sau 1 miliard dolari).

Despre frauda în cele trei bănci din Republica Moldova – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – s-a aflat în luna noiembrie a anului trecut. Timp de 6 luni, Shor a fost șef al Consiliului de Administrație al primei bănci şi este co-proprietar al celorlalte două.

Pentru analiza situației în cele 3 instituții financiare a fost atrasa  agenția americana Kroll. Cu toate acestea, raportul auditorilor a fost secretizat. Kroll a publicat raportul în 33 de exemplare, fiecare cu numele și titlul persoanei căreia îi era destinat. Compania Kroll a precizat la acea vreme ca nu si-a dat acordul pentru publicarea raportului, pentru ca cursul anchetei sa nu fie afectat.

Jamsin Shor

Cantareaţa rusă Jasmin cu soţul Ilan Shor

În februarie, poliția i-a percheziționat și interogat pe bancherii locali, atunci a depus mărturie și Ilan Shor. Dar mulți cetățeni ai Republicii Moldova au considerat ca ancheta este prea lenta și au iesit in starda pe 3 mai, cerând demisia conducerii țării și pedepsirea celor responsabili de dispariția miliardului de dolari. Organizatori au susținut că s-au adunat 40 de mii de oameni.

După această „revoltă populară”, președintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu a postat pe pagina de Facebook raportul secret. Pe documentul de 84 de pagini scrie „confidențial”, dar Candu a precizat că publică raportul „pe propria răspundere”, pentru că „discuția asupra acestui subiect capata accente false.”

Fara sa precizeze nume, raportul descrie sistemul prin care banii au fost „expatriati”. Analistii au descoperit ca între 2012-2014, în cele trei bănci au avut loc schimbari de acționariat, iar ca urmare, activele au ajuns în mâinile „unui număr de persoane fizice”. Banii au fost furati sub formă de împrumuturi si convertiti de suspecți în dolari și euro, iar apoi transferati în conturile unor companii offshore din Marea Britanie si Hong Kong.

La rândul său, șeful Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu a spus că, în raport nu sunt numiti autorii fraudei, dar s-a constatat că deteriorarea rapidă a situației financiare a celor trei bănci între 2012-2014 a fost planuita cu scopul preluarii ulterioare. Potrivit lui Drăguțanu, în această perioadă, cele trei instituții financiare au eliberat credite neperformante în suma de circa 13,3 miliarde de lei (circa 740 milioane de euro). Raportul menționează, de asemenea, că „în schema de frauda sunt implicați Shor si partenerii sai”.Ilan Shor2

Însuși Ilan Shor a declarat, după publicarea raportului, că „banca a fost jefuită înainte de sosirea investitorilor privați”. În luna martie, la o conferință de presă, el a spus că munca sa în Banca de Economii a urmarit repunerea pe picioare a companiei. Responsabilitatea pentru creditele neperformante Shor a pus-o pe umerii fostei conduceri a băncii și, în special – pe fostul ministru de finanțe – Veaceslav Negruța.

Ilan Shor este CEO Dufremol,  operatorul retelei de duty-free din Republica Moldova si proprietarul mai multor companii moștenite de la tatăl său. Shor este casatorit cu Jasmin, vedeta si cantareata din Rusia.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top