
Relațiile dintre Statele Unite și Iran ajunseseră într-un punct în care se parea ca razboiul este iminent. Multi s-au grabit sa compare circumstantele mortii generalului iranian Soleimani cu cele a lui Franz Ferdinand, în 1914, uciderea caruia a dus la declansarea Primului Razboi Mondial.
Da, în 1914, un terorist a ucis un reprezentant de vârf al Imperiului Austro-Ungar, o mare putere la acea vreme. Imediat, Austria-Ungaria a declarat război țării pe care o considera responsabilă de atac – Serbia. Statele aliate în mare si-au respectat promisiunile de ajutor si s-au aliniat pe linia frontului, chiar daca, aparent, nu aveau ce sa reproseze inamicului aliatului sau.
Diferenta fata de 1914 este ca o mare putere (SUA) a intreprins un atac terorist, o pata pe actuala administratie americana, omorand reprezentantul de frunte al unei țări relativ mici. Ultima, desi are dorinta, nu are puterea de a începe un război. De fapt, in lume, o singura tara are capacitatea de a purta razboi de la egal la egal cu SUA. Si indiferent ce ar crede idiotii utili de pe la noi, nu este nici pe departe Rusia. Singura în măsură să înceapă un astfel de război împotriva Statelor Unite este China, capabilă în principiu.
Însa un război local iraniano-american, de tip ”proxy war”, dus prin interpusi, este posibil.
La prima vedere, nici America nu are nevoie de război, riscand sa se impotmolseaca in Iran asa cum a facut-o în Irak și Afganistan, fără să mai vorbim de Vietnam. Prin urmare, cel mai probabil vom asista in viitorul apropiat doar la lovituri armate punctuale în care Teheranul ne va asigura că i-a pedepsit pe ”teroriștii americani”, iar Washingtonul că niciunul dintre americani nu a suferit de pe urma atacului iranian.
Razboiul la scara larga dintre SUA si Iran nu poate fi insa scos din calcul. Trump s-a convins ca nu poti pune la zid o tara care poseda arma nucleara – gen Rusia sau Coreea de Nord – indiferenta cat de slaba este aceasta. Prin urmare, dacă Washingtonul va considera că doar razboiul poate impiedica apariția în lumea a treia a unei noi puteri nucleare, atunci conflictul dinre SUA și Iran poate capata un sens cu totul nou. Lucru pe care Trump l-a accentuat din start in timpul primei sale declaratii dupa atacul iranian, cand a spus ca nu va permite ca Iranul sa intre in posesia de arme nucleare.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Cred ca confruntarea SUA – Iran este de abia la inceput. Ura este de cele mai multe ori mai puternica decat puterea militara.
Lasa bah traducerea ca putzi de la o posta a vodcar mongol.
Iranul iar a scapat la limita … 🙂