Numele celui de-al treilea suspect în otrăvirea fostului colonel GRU, Serghei Skripal, a fost anunțat în presa din ianuarie. Ziarele britanice au relatat că, în aceiași perioadă de timp cu „Alexander Petrov” și „Ruslan Boșirov”, la Londra a sosit și „Serghei Fedotov” care, de asemenea, ar fi participat la operațiune.

Pe 14 februarie, grupul Bellingcat și The Insider au publicat o anchetă care susține că numele real al lui Denis Sergheev ar fi Fedotov. În același timp, Bellingcat nu dezvăluie modul în care a reușit să identifice numele real al persoanei, promitand insa sa revina cu explicatii.

Denis Sergheev s-a născut în 1973 în orașul Usharal, în sud-estul Kazahstanului, indică Bellingcat.

BBC a reușit să confirme aceste informații dintr-o sursă care a studiat mai multe baze de date rusești.

Se presupune că Sergheev a îmratisat cariera militară înca din tinerețe: o persoana cu același nume, nume, patronimic și data nașterii apare pe lista absolventilor Școlii militare ”Suvorov” din Ekaterinburg din 1990, care apare pe site-ul institutiei de invatamant. La momentul publicării, lista absolvenților era disponibilă numai în memoria cache a motorului de căutare.

Dmitri Viatkin, care a învatat cu Sergheev în aceeasi companie, a confirmat pentru BBC că își amintește de acesta. „Dar de la absolvire nu mai știu nimic despre el”, a adăugat el.

La începutul anilor 2000, Sergheev s-a mutat la Moscova și a intrat în Academia Militară a Ministerului Apărării. Această instituție de învățământ este cunoscută sub denumirea de „conservatorul” – o pepeniera de personal pentru serviciul de informații militare.

Potrivit BBC, o persoană cu acest nume a fost înregistrată la adresa strada Narodnogo Opolcenia nr. 50/1, unde se află Academia. Tot acolo era înregistrata și soția sa – Tatiana.

Tatiana Sergheeva a confirmat prin telefon pentru BBC că numele sotului ei este Denis V. Sergheev și că s-a născut în 1973 în Kazahstan. Cu toate acestea, ea a spus ca informații despre serviciul lui în GRU sunt un „basm”.

„Soțul, dacă va consideră necesar, vă va contacta”, a adăugat ea.

Biografia

Denis Sergheev a fost gasit co-proprietar sau conducator în opt companii înregistrate în Novosibirsk și Moscova în anii 2000. Cu toate acestea, după cum scriu Bellingcat și The Insider, acestea sunt companii fictive cu nume similare marilor companii rusești.

În plus, în 2009, Denis Sergheev ar fi obținut un împrumut la o bancă rusă de peste un milion de dolari. În documentele imprumutului este indicat având loc de muncă la compania Loreven Style Ltd cu sediul social în Riga. Nu există date despre o astfel de companie în Letonia sau în altă parte.

BBC a reușit să afle că numarul uni de iregistrare fiscala al persoanei pe numele careia au fost inregistrate societățile mentionate a fost eliberat la Krasnodar.

Bellingcat și The Insider susțin că „transformarea” lui Sergheev în „Fedotov” s-ar fi putut întâmpla în 2010. Pașaportul străin al lui „Serghei Fedotov” a fost emis la aceeasi sectie de pasapoarte la care au fost eliberate pasapoaret pentru „Petrov” și „Boșirov”. Numerele pașapoartelor tuturor celor trei diferă numai la ultimele cifre.

Aminitm ca poliția britanică îl considera pe Petrov și Boșirov suspecti principali în otrăvirea fostului colonel Serghei Skripal, în martie 2018.

Călătoria în Bulgaria

Potrivit publicatiei Fontanka, în ianuarie-februarie 2014, Fedotov a călătorit în Republica Cehă în același timp cu Petrov.

La rândul său, procuratura bulgară consideră că Fedotov a vizitat Bulgaria de cel puțin trei ori în 2015: prima oara a fost 5 februarie-22 februarie.

A doua oară „Fedotov” a zburat în Bulgaria pe 24 aprilie 2015. Potrivit Bellingcat, la zborul de întoarcere Fedotov nu a apărut, în schimb, a fost înregistrat în seara zilei de 28 aprilie la Istanbul Ataturk Airport, unde în ultima clipă a cumpărat un bilet pentru zborul spre Moscova.

A treia oară Fedotov a sosit în Bulgaria pe 23 mai 2015. La 29 mai, a trecut granița cu Serbia într-o mașină cu un alt cetățean.

„Aceasta este o informație nouă pentru mine”, a declarat presupusa soție a lui Sergheev, ca răspuns la o întrebare adresată de corespondentul BBC despre faptul că soțul ei a vizitat Bulgaria.

Vizita din aprilie a lui Fedotov în Bulgaria a coincis cu otrăvirea omului de afaceri bulgar Emilian Ghebrev. 28 aprilie 2015 Geberev s-a simțit rău după o cină de afaceri la Sofia. Înrautatire brusca a starii de sanatate au reclamat și fiul lui Ghebrev, impreuna cu unul dintre managerii de top ai companiei salei. Toți trei au fost spitalizați cu simptome de otrăvire severă, dar otravitorul nu a fost gasit.

În anul 2015, la solicitarea lui Ghebrev, laboratorul Universității din Helsinki, specializat în arme chimice, a reușit să identifice urme a doi organofosfați, ceea ce a indicat că antreprenorul a fost supus unei tentative de otravire cu o neurotoxina din clasa Noviciok. Substanță din aceeași clasă a fost găsită pe mânerul ușii casei lui Serghei Skripal din Salisbury.

După cazul otrăvirii lui Skripal, Ghebrev a facut o cerere la politia din Bulgaria de reluare a investigației, ceea ce s-a si produs la mijlocul lunii octombrie 2018.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Al treilea ”turist GRU” de la Salisbury. Ce se știe despre Serghei Fedotov

  1. bogdan spune:

    Curand va apare si godakul asta la TV Ostankino sau Pervai canal sa spuna povesti cum a vizitat el Salisbury …Godacii criminali sunt vanati unul dupa altul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top