sanctiuniAlbania şi Muntenegru, care vor să adere la Uniunea Europeană (UE), au decis să se alinieze Bruxelles-ului şi au aplicat sancţiunile economice impuse de UE Rusiei din cauza implicării sale în criza ucraineană, a anunţat miercuri Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Lor li se adaugă Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

In schimb, Serbia, care a început în ianuarie negocierile cu Bruxelles şi urmează să primească joi vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, nici Turcia, care negociază încă din 2005 aderarea la UE, şi nici Macedonia, care are statut de candidat oficial, nu sunt menţionate în lista cu ţările care se aliniază la sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei, potrivit unor declaraţii ale lui Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, potrivit Mediafax.

În schimb, Ucraina va aplica sancţiunile care înăspresc accesul la pieţele de capital pentru principalele bănci din Rusia şi pentru şase întreprinderi ruseşti ce activează în domeniul apărării şi în sectorul petrolier. În plus, Ucraina îngheaţă averile şi impune interdicţii în obţinerea de vize, măsuri care vizează aproximativ 1.400 de persoane şi entităţi ce au legături cu rebelii separatişti din estul Ucrainei sau fac parte din anturajul lui Vladimir Putin.

Aceste sancţiuni vor fi aplicate şi de către Islanda, care la un moment dat deţinea statutul de candidat la aderarea la UE dar a renunţat în 2014 la acest demers.

Norvegia şi Liechtenstein, asociate la Uniunea Europeană prin acorduri de liber-schimb, vor aplica măsurile privind îngheţarea averilor şi interdicţii în obţinerea de vize, dar nu şi dispoziţiile referitoare la încetarea acordării de împrumuturi pe termen scurt, potrivit lui Ashton.

„Uniunea Europeană ia notă de acest angajament şi îl salută”, a declarat ea.

Pe de altă parte, Albania, Muntenegru, Macedonia, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Ucraina şi Georgia vor aplica sancţiuni contra a aproximativ 15 persoane implicate în conflictul din Transnistria, o regiune din estul Republicii Moldova care şi-a declarat independenţa în 1990 şi care este susţinută indirect de Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top