„Diplomația japoneză încearcă în mod clar să profite de situația internațională extrem de proastă în care s-a pomenit Moscova din propria vină. Izolarea internațională a Kremlinului – cauzată de anexarea Crimeei, războiul secret din Donbas, încercarea de intervenție în alegerile americane, otrăvirea în Marea Britanie –  devine din ce în ce mai puternică. Tot mai puțini lideri doresc să comunice cu Vladimir Putin”, scrie Alexander Golț, redactorul șef al ”Ejednevni jurnal”, în legătură cu iritarea MAE rus din cauza declarațiilor recente ale pemierului Shinzo Abe despre Kurile.

Redam textul autorului.

„După cum ne amintim, Donald Trump a refuzat să se întâlnească cu liderul rus la summitul G-20 din Singapore, din noiembrie anul trecut. Dorind în mod clar să stearga umilința acestui refuz și să creeze impresia unei politici externe de succes, tot la Singapore, la negocierile cu Abe, Putin i-a promis să intensifice contactele ruso-japoneze privind încheierea unui tratat de pace pe baza Declarației Comune din 19 octombrie 1956.

Acest document prevedea transferul către Japonia a insulelor Habomai și Shikotan (ulterior, URSS a renuntat la această promisiune, obiectand astfel fata de încheierea tratatului militar SUA-Japonia și la prezența militară a SUA).

Trebuie spus că disputa privind apartenenta celor patru insule (în afară de Habomai și Shikotan, Japonia mai cere retrocedarea Iturup și Kunashir) a devenit de mult timp o fundatura diplomatica.

Pe scurt, poziția Tokyo se bazează pe faptul că, până în 1945, Rusia nu a posedat niciodată aceste insule. Moscova susține că a luat în posesie insulele ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, posesie consacrată în Tratatul de Pace de la San Francisco, care, de altfel, nu a fost semnat de URSS. De mai bine de 70 de ani, disputa a ajuns la înălțimi fundamentale. Ea nu poate fi rezolvată pe baza dreptului internațional existent. Prin urmare, Japonia încearcă să profite de circumstanțe.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu este deloc interesat să ajungă la un acord cu Japonia. Interesul său este pentru negocieri nesfârșite cu primii miniștri japonezi, care, spre deosebire de eternul stapan al Kremlinului, sunt sortiți inlocuirii periodice. Și fiecare premier, în naivitatea sa de samurai, va căuta și găsi promisiuni în noi si noi aluzii ale lui Putin. Aparent, Abe a încercat să clarifice situația. Și imediat i s-a dat replica. Ministerul de Externe rus l-a convocat pe ambasadorului japonez si i-a amintit despre „imuabilitatea poziției principiale a Rusiei că rezolvarea problemei tratatului de pace este posibila în conditiile crearii unei atmosefere calitativ noi în relațiile ruso-japoneze, trebuie să fie susținută de către popoarele celor două țări, și să se bazeze pe recunoașterea necondiționată de catre Tokyo a rezultatelor celui de al Doilea Război Mondial, inclusiv suveranitatea Federației Ruse asupra Insulelor Kurile de sud”.

Este clar că Tokyo nu va recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra insulelor. Iar referirea la nevoia „sprijinului popular” poate îngheța problema pe mai mulți ani.

Încă o dată, calculele japoneze privind retorcedarea iminentă a insulelor s-au dovedit iluzorii. În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, el riscă să piardă spirjinul ultimului dintre participanții G8 care mai vrea să se întâlnească cu el”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Alexander Golț: „Tokyo își vrea insulele, iar Moscova – negocieri fără sfârșit”

  1. bogdan spune:

    Fraieri Japonezii ca dupa atatea decenii nu au inteles ce inseamna specia inapoiata condusa de Pitikul dement ! O specie prea inapoiata si prea rudimentara pt secolul in care vietuiesc ! Ei se afla inca undeva prin secolele 14-15 ale mileniului trecut si nu pot fi nici schimbati nici civilizati caci sunt genetic defecti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top