Tribunalul Internațional al ONU pentru Dreptul Mării a decis ca Rusia să-i elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni reținuți în strâmtoarea Kerci și să predea Ucrainei cele trei nave arestate. Reacția Kremlinului a fost predictibila si in linie cu comportamentul de pana acum: facem ce vrem pentru ca n-aveți ce sa ne faceți!”. Tălmaciul prezidențial Dmitri Peskov a spus clar astazi că Rusia trimite naibii decizia Tribunalului…, scrie publicistul rus pe LiveJournal.

Redam in continuare textul adaptat al autorului.

Ministerul rus de Externe s-a grăbit să dea o forma mai elevata acestui raspuns de baiat de cartier, declarand ca, atunci cand Rusia a ratificat Convenția Maritimă a ONU, cu mulți ani în urmă, a făcut-o cu o rezerva: că acest document nu se aplică „problemelor privind jurisdicția suverana”. Și asta in conditiile in care, sa ne amintim, marinarii ucraineni sunt arestati si judecati pentru ”trecerea ilegala a frontierei” rezultate in urma anexarii unilaterale a Crimeei.  Adică, potrivit Moscovei, lipsa de competență a Tribunalului Internațional rezultă din ”dreptul suveran” al Rusiei asupra unei frontiere care nu este recunoscuta international.

În același timp, Kremlinul a declarat că problema alipirii peninsulei a fost rezolvată definitiv și, în principiu, refuză să discute această problemă. Separat amintim ca Rusia ignoră faptul că marinarii ucraineni sunt militari, care au executat ordinul comandantilor si astfel incalca acordurile internaționale privind drepturile personalului militar.

Toate acestea dovedesc fara tagada ca Kremlinul a decis să părăsească definitiv sfera dreptului internațional, pe care il tot invoca atunci cand arunca invective asupra adversarilor geopolitici. Sa ne amintim ca, rand pe rand, Rusia a negat competentele CEDO, Tribunalelor penale internationale, curtilor de arbiraj etc.

Pana si Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a ajuns sa nu se mai ridice la nivelul Rusiei, care se pretinde un fel de etalon al justitiei. Bineînțeles, această organizație nu a mai fost pe placul Moscovei dupa ce a declarat ca Rusia este responsabilă de otrăvirea lui Skripal.

Până de curând, doar Organizația Națiunilor Unite mai era prezentata de Kremlin că principala sursă a dreptului internațional. Și iata, acum se dovedește că nici organizațiile ONU, precum Tribunalul pentru Dreptul Mării, nu îndeplinesc cerințele ”ridicate” ale Moscovei. De fapt, în mod ideal pentru Kremlin, tot dreptul internațional ar trebui redus la deciziile Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia are drept de veto.

În toate celelalte cazuri, Rusia este strict selectivă în privința verdictelor instanțelor internaționale. Dacă este multumita de verdict (acesta fiindu-i favorabil, de exemplu cazul arbitrajului cu Bulgaria pentru centrala nucleara Belene), Rusia face mare tambalau diplomatic invitand toate tarile sa respecte decizia. Dacă nu, atunci, sub orice pretext, uneori complet nul, refuză să execute această decizie. În același timp, acționează ca un huligan de strada, spunand în batjocura  încrezătoare: „nu puteti sa ne facei nimic”!

Într-adevăr, comunitatea mondială nu este capabilă să forțeze o putere nucleară să își îndeplinească obligațiile. Singura formă de presiune asupra Moscovei o reprezintă sancțiunile. Și acum, după noul refuz al Rusiei de a se conforma justitiei, probabil o sa urmeze noi sancțiuni.

Astfel Rusia se apropie cu pasi siguri de statutul de stat paria internațional. Chiar și o simpla întâlnire cu Vladimir Putin provoacă inevitabil pagube grave de reputație. Puținii îndrăzneți, precum președintele austriac, mai au curaj sa infrunte acest risc de toxicitate. Iar întrebarea dacă Trump va discuta cu Putin „în picioare” sau cei doi lideri vor putea să comunice asezati pe scaune, devine un subiect important al discuțiilor ruso-americane. Totodata, o relatare a presei ruse despre întâlnirea dintre Putin și omologu său din Congo, Denis Sassou-Nguesso, a ajuns unul dintre subiectele principale ale săptămânii (in Rusia). Pentru acest simulacru de diplomatie serioasa Moscova este obligata să deschida larg portofelul in fata celor care participă la această imitație de activitate dipomatica internaționala.

Trebuie spus că transformarea Rusiei în paria internațional este destul de periculoasă. Dacă Kremlinul ajunge la concluzia că liderii statelor conducătoare sunt gata să vorbească cu Putin doar despre condițiile în care să elimine consecințele noilor escapade ale politicii internationale rusești, atunci producția de tot felul de instabilități va deveni obiectivul politicii externe ruse.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Alexandr Golts: Despre justiția selectivă și dublul standard

  1. bogdan spune:

    ce este aia rusia ? un brand de ciorapi ceva ? eu nu prea le am pe astea cu moda ? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top