„Zilele trecute, Zaharova (purtatorul de cuvant al MAE rus – n.r.) a anunțat că Marea Britanie a ”batut recordul mondial la genocid“. Iata cuvintele ei: ”Este groaznic să ne imaginăm câte milioane de oameni nevinovați au fost uciși în coloniile britanice”.

Să presupunem ca este adevarat. Si atunci de ce Marea Britanie, cu o asemenea istorie colonială .. după prăbușirea imperiului său, a fost capabila sa creeze o Comunitatea Națiunilor (Commonwealth), care include 53 de țări cu o populatie de aproximativ 2,4 miliarde de oameni? ” – se întreabă publicistul rus „Live Journal”, Alexandr Melnikov.

„Și de ce sefii lui Zaharova – Putin, Lavrov și altii emanati de trecutul sovietic, de poliția secreta sovietica, după prăbușirea URSS nu au putut crea ceva de genul British Commonwealth?

De ce au organizat Putin și Lavrov crize și războaie în spațiul post-sovietic? De ce au făcut Ucraina și Georgia inamicii Rusiei? De ce Rusia nu are niciun aliat în țările fostei URSS? Chiar și Belarusul, care și-a construit statul național pe resurse rusești, va pleca în Europa cu prima ocazie?, se intreaba autorul si continua: de ce toate țările din fosta URSS privesc cu teamă spre Rusia? Oare este privita si Marea Britanie cu teama în Comunitatea Națiunilor?

Nu! – raspunde Melnicov si explica.

Marea Britanie este un model atractiv pentru țările Commonwealth. Structura sa politică, presa, instanțele, economia liberă. Acesta este un model. Acestea sunt valorile pe care doresc să le împartaseasca. Și acesta este liderul, oricum, unul dintre liderii Commonwealth-ului. De aici si atracția fata de Marea Britanie, în ciuda trecutului colonial.

În schimb, noua Rusie, in ultimul sfert de secol, a creat un sistem banditesc în toate privintele. Un sistem meschin, minciunos și rău. Cine ar dori să îl ia drept model? Cine vrea să-l urmeze? Ce valori comune se pot impartasi cu alte țări apărute după prăbușirea URSS? Cine are nevoie de conducerea Rusiei lui Putin – un fel de cârpă „eurasiatica” veche de o sută de ani? Și în ce anume conduce Rusia astăzi? Rusia este o țară înapoiată în toate privințele. De aceea țările învecinate fug de Rusia. Toate motivele ale acestei miscari centrifuge sunt in interiorul Rusiei.

Marea Britanie a reușit să tragă concluzii din istoria sa colonială. Marea Britanie a reușit să creeze un organism viabil pe ruinele fostului său imperiu. Răspunzând spiritului timpurilor moderne, apreciaza Melnikov.

Rusia nu a învățat nimic din istoria sa. Din prăbușirea URSS (care, in opinia lui Putin a fost cea mai mare „catastrofa geopolitica” a secolului 20), elita sa cinică a învatat numai mânie, răzbunare și convingerea că puterea decide totul. Asta nu i-a adus nimic bun. Rusia a suferit o înfrângere istorică, o înfrângere strategică. Ea a rămas singură. Slaba intern. Confuză. Incapabila sa ofere sie si lumii ceva care să corespundă spiritului timpurilor, ceva care să ofere perspectivă pentru sine și ceilalți.

Cât vor mai dura convulsiile – nu se stie. Dar sfârșitul este sigur, afirma autorul. Nu poți trăi asa în lumea modernă. Și Rusia nu va trăi așa cum este acum. Va trebui să-și schimbe aprecierea de sine, evaluarea propriei istorii, evaluarea locului ei în lume. Sa schimbe totul radical. Sa schimbe întregul sistem – sa învățe de la țările occidentale.

”Rusia va deveni parte a lumii moderne. Asa cum au devenit parte a acestei lumi Germania și Japonia după al Doilea război mondial. Rusia nu se va putea eschiva”, conchide autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

11 Responses to Alexandr Melnikov: ”Rusia – un invins al istoriei”

 1. ANTIPUTIN spune:

  Comunisti si criptocomunisti, ati omorat cu milioanele, indivizi si popoare, Putin a ajuns acum dracul cel mare…

 2. Radu2 spune:

  Nu-i bai! Îl au pe Putin încă , și o mâna de zvoneri și răspândaci care le explica lor și celorlalți care încă mai cred ce bine o duc! Le dorim succese și succesuri da’ departe de noi, la mii de kilometri!

 3. Marian spune:

  Invinsi ai istoriei sunt popoarele care nu mai au pamant,pentru ca le-au furat altii sau au fost alungati :kurzii(furati) tiganii(alungati de puturosi)bastinasii americani(ucisi si alungati de englezi).Pina la Judecata se vor limpezii toate!

 4. Marian spune:

  Este adevarat ca anglia este top 1 coloniști asupritori si criminali din istoria omenirii!Ei au invadat ucis si ocupat :tot nord america,australia,noua zeelandă,india parte din africa,cam tot pământul.Au facut comunitatea natiunilor prin coruperea guvernelor si prin intimidare!Si rusia a ocupat tarile lor vecine,doar ca aceștia nu i-a ucis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top