Alfred Koch„Nu! Nu am niciun pic de nostalgie pentru URSS. A fost o tara neinteresanta, închisă şi prea ideologizată”, scrie Alfred Koch, scriitor, matematician si om de afaceri rus de origine germana.

Redam mai jos editorialul scriitorului rus.

„Dar nu existau (în URSS)  nici vicepremieri cu avere de 200 milioane dolari, care varsa lacrimi de crocodil din cauza milioanelor de compatrioți defavorizati.
Brejnev a fost un prost. Andropov bastard. Cernenko cadavru. Toți niste balamuţi. Vorbeau numai despre socialism, ca este un sistem avansat. Despre lumea care este ostila. Despre victoria noastră inevitabilă, etc.
Dar, adevarat, televizorul nu era nici pe aproape atat de isteric. Nu exista intonația apocaliptica de astazi. Nu apareau oameni cu ochi bulbucați și venele umflate. Nu exista nivelul de agresivitate și sete de sânge ca cele de astazi.

URSS voia pace in lume. Noi nu atacam primii. Am știut și am crezut acest lucru. Uniunea Sovietică semna acorduri cu Statele Unite. Și toată lumea știa: aceste acorduri sunt îndeplinite. Altfel, de ce le mai semnam? Uniunea Sovietică a avut un excelent credit history, până la căderea prețurilor petrolului în 1986. Ne dadeau ușor orice imprumut.

…Si acum, ce ironie a sortii! Trăim într-o perioadă în care chiar Goebbels si-ar fi crapat obrazul de rusine de la atata urâțenie, vulgaritate și repulsie a propagandei noastre. Lui Goering i-ar fi fost rușine să trăiască într-un castel ca cel construit – nu, nu de catre afaceristii rusi – ci de functionarii statului! Nci chiar Hitler nu-si putea permite sa propuna un abracadabrant discurs despre sacralitatea” unui teritoriu ca pretext pentru ocuparea lui.
URSS era prost croita, dar bine cusuta. A fost construita de țărani. De sus pana jos de țărani. Începând cu Hrușciov și Brejnev și terminând cu ultima bătrâna din sat. URSS a fost (sa spunem lucrurilor pe nume) un ideal micburghez. O Lada (automobil), un apartament cu doua camere, mobila Helga, dachia (locuinta mica la periferie-n.r.). URSS a fost primitiva și proasta. În felul sau si cruda, cum sunt sătenii fata de un străin sau orașean fudul.

Dar nu era așa de josnica și ipocrita ca actuala Rusie! Cel putin nu URSS-ul in care am trăit.

Deci, care este concluzia mea. Rusia de azi este reprezentarea idealului unui vertuhay (şeful zonei” – autoritate criminala intr-o colonie penala-n.r.). Diferenta dintre URSS si Rusia este asemenea diferentei dintre un vertuhay si un taran de la sat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top