Ca niste alcoolici într-o sedinta de băuta, care vorbesc în mod constant despre respect, onoare, rușine, camaraderie, curaj, putere sexuala, dragoste, loialitate, gelozie, forta fizica, dragostea de țară, misiuni secrete și tainele vieții (de fapt despre tot ceea ce a apus demult ), la fel și rușii moderni întotdeauna vorbesc despre moralitate.
Ca un criminal care trage la locul crimei, rusul modern tot timpul este atras sa vorbeasca despre moralitate.
Ca o persoană cu handicap care isi visează piciorul, cu măncărimi sau ca este puternic si la locul sau, și cetățeanul rus tot timpul are nevoie să vorbeasca despre moralitate.
Înainte, când eram mic, oamenii erau mai simpli. Nu vorbeasu despre moralitate. Trăiau cum puteau. Și nu tineau predici de morala. Nu se dadeau ca exemplu. Nu se plângeau de declinul moral al altora.
Acum totul a fost înlocuit demoralizatori. Umorul, indulgența, toleranța, compasiunea … Discutii permanente despre moralitate. Americanii – imorali. Europenii – imorali. Georgienii – imorali. Ucrainenii – imorali …
Toate acestea se vor încheia in curand cu o concluzie simplă și directă: sunt imorali – atunci ar trebui să fie ucisi. Concluzia atârnă în aer. Pentru a ajunge la ea a mai rămas o jumătate de pas. Ei bine, de ce nu-l faceti?…
M-am săturat de discutiile despre moralitate. M-am săturat de ipocrizia moralizatorilor. Cum să le explic că ei sunt in acelasi timp sperietoare și o bataie de joc în lumea întreaga?
Oamenii normali mă întreabă mereu aceeași întrebare: este adevarat ce se întâmplă în Rusia? Ei nu glumesc? Am fost în Rusia, ii știm pe rusi – sunt oameni normali! Ce se întâmpla cu ei? Ce câine i-a mușcat?
Lasati, care patriotism? Daca ar fi fost patrioți – ar fi alungat pe toti hotii și ar fi început să construiască case, drumuri, sa dezvoltarea infrastructura. Ar fi început să dezvolte autonomia locală, instituțiile democratice, ar fi reînviat justiția, ar aparat cetățenii de samavolniciile statului.
Dar nu sunt patrioti. Sunt doar niste misionari semi–sălbatici care au decis să predice în toată lumea virtuțile creștine fără sa se fi obosit să citească macar Evanghelia …
Alfred Koch (nascut 28 februarie 1961), scriitor, om de stat rus. În anii 1990 a fost președinte al Comitetului Proprietății de Stat al Rusiei și viceprim-ministru al Federației Ruse (1996-1997).
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.