Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o decizie care conține recomandări adresate Ucrainei în privința Legii educației, propuse în urma dezbaterilor în cadrul reuniunii în plen, anunta Adevărul European.

Pentru adoptarea documentului au votat 82 de deputați, împotriva – 11, 17 s-au abținut. Delegația ucraineană, cu excepția lui Mustafa Djemilev, liderul minoritatii tatare din Ucraina, a votat împotrivă.

Raportorul Andreas Herkel, cel care a redactat documentul, s-a abținut, deoarece amendamentele propuse au schimbat în mod semnificativ conținutul textului initial. Modificările aduse documentului au fost depuse exclusiv de către membrii adunării din Ungaria și România.

Astfel, in textul final, APCE condamnă faptul că Rada Supremă a Ucrainei a adoptat Legea educației, modificand articolul 7 (limba în care se face predarea), fără consultarea cu reprezentanții minorităților naționale. Adunarea a cerut Ucrainei să ia în considerare, fără excepție, toate recomandările Comisiei de la Veneția și să facă modificările corespunzătoare la Legea educației.

Între timp, APCE (contrar poziției raportorului, estonianul Andreas Herkel) a declarat ca pana la evaluarea Comisiei de la Veneția, există „o serie de probleme juridice în lege“.

Ca urmare a dezbaterilor initiate, majoritatea amendamentelor propuse de deputații români și maghiari au fost acceptate.

În special, Ungaria și România s-au opus ideii „predarii mixte“, in care 60% dintre materii sa fie studiate în limba ucraineană, iar 40% – în limba minoritară. De asemenea, din document a fost eliminat articolul care menționează că educatia „exclusiv în limba minorității“ (fără predarea subiectelor în limba națională) este în detrimentul copiilor înșiși din cauza scăderii competitivității acestora pe piața muncii, și a problemelor în a accede în învățământul superior.

La „mustață„  – 39 de voturi „impotriva“, 42 „pentru“-  a fost respins amendamentul maghiar, potrivit căruia documentul ar elimina referirea la dreptul Ucrainei de a proteja limba națională, și că limba de stat unește.

Cu o marjă mica (37 versus 40 de voturi) a fost respinsă propunerea parlamentarilor din România și Ungaria, care au încercat să excludă din document mențiunea despre lipsa școlilor de stat exclusiv ucrainene (sau cu predare exclusiv în limbile altor minorități) în țări precum România si Ungaria.

În același timp, Kievului i se recomandă să adopte o metodică separată de predare a limbii ucrainene copiilor care sunt reprezentanți ai minorităților naționale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top