Rudele bosniacilor musulmani uciși în timpul purificarilor etnice de la Srebrenica, în 1995, l-au forțat pe ambasadorul rus în Bosnia și Herțegovina, Petr Ivanțov, să anuleze vizita sa programata în acest oraș, a anuntat președintele „Asociației Mamelor din Srebrenica”, Munira Subasic, potrivit Reuters.

Ambasadorul Ivanțov intenționa să viziteze Srebrenica pe 27 iunie – pentru a se întâlni cu autoritățile locale și a vizita cimitirul Potočarsky, unde sunt îngropate victimele genocidului.

Potrivit lui Subasic, cei care neagă genocidul nu pot intra în Centrul memorial. Vice-primarul din Srebrenica, Nermin Alivukovic, a refuzat cererea lui Ivanțov de a vizita cimitirul, după care Ambasada Rusiei la Saraievo a declarat că vizita a fost anulată.

La 11 iulie 1995, forțele sârbe bosniace au zdrobit rezistența ”căștilor albastre” ONU și au ocupat Srebrenica, locuită predominant de musulmanii. În câteva zile, sârbii au împușcat aproximativ 8.000 de locuitori ai orașului. Aceasta este cea mai masiva crimă din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea război mondial.

În iulie 2015, Rusia a respins o rezoluție a Națiunilor Unite care descria masacrul din 1995 din Srebrenica drept genocid.

Proiectul de rezolutie afirma că „acceptarea evenimentelor tragice la Srebrenica ca genocid este o condiție prealabilă pentru reconciliere”.

Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie și Curtea Internațională de Justiție, acționând sub auspiciile ONU, au calificat masacrul de la Srebrenica drept genocid.

Acest termen ofensează însă Serbia și pe sârbii bosniaci, care sunt susținuți de Moscov.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Ambasadorul rus nu a fost lăsat în Srebrenica din cauza protestelor familiilor victimelor genocidului

  1. bogdan spune:

    Doua rele ! Musulmanii si godacii ! E bine ca se cearta ! Fara ei ar fi o lume mai buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top