Rusia a anunţat o schimbare de poziție în negocierile privind soarta conductei de gaz „Turkish Stream” – succesorul proiectului anulat în decembrie anul trecut – South Stream.
„Gazprom” a anuntat ca va renunta la tranzitul de gaze prin Ucraina pâna în 2020, și a sugerat Europei sa se grabească sa construiasca noi conducte de gaz pentru a primi „marfa” la granita turca.
Comisia Europeana se îndoiește de fezabilitatea economică a noului proiect și afirma că „Gazprom” nu este pregatit ca de dragul „fluxului turcesc” sa distruga reputația sa de furnizor de încredere, scrie „Kommersant”.
Începutul oficial al unei noi runde de discuții a fost prilejuit de prima vizită în Rusia a noului negociator european pentru Energie, vicepreședintele Comisiei Europene – Maroš Šefčovič.
Șeful „Gazprom”, Alexei Miller, i-a spus acestuia răspicat care este planul Gazprom: monopolul rusesc are de gând ca pana în 2020 să abandoneze complet tranzitul prin Ucraina, si sa redirectioneze volumele de gaz livrat Europei prin conducta turceasca.
Maroš Šefčovič a răspuns că ideea Gazprom de a vinde 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in vestul Turciei nu va functiona. El a făcut o alta precizare importanta. Abandonarea tranzitului prin Ucraina va duce la „deteriorarea imaginii companiei ca furnizor de încredere„, pentru că „în contracte este indicat întotdeauna locul livrarii gazului – iar acesta nu este la granița dintre Turcia și Grecia„.
În prezent, în cadrul contractelor cu consumatorii europeni, Gazprom livreaza gaze la anumite puncte de livrare din Europa. Prin viitorul hub din Turcia de Vest aceasta livrare nu se poate face. Şi dacă UE nu este de acord sa construiasca noi conducte, iar Gazprom va opri tranzitul prin Ucraina, compania ruseasca isi va incalca obligațiie contractuale pentru peste 40 de miliarde de metri cubi de gaze livrate anual.
Potrivit surselor din industrie, amenințarea lui Alexei Miller de redirectionare a gazului pe „alte piețe” este o cacealma pentru ca, în 2014, „Gazprom” a extras cel mai mic volum de gaze din istoria sa tocmai pentru că nu mai are unde sa vanda. Capacitatile de rezervă ale Gazprom – mai mult de 150 de miliarde de metri cubi pe an – permit noi destinații de export, inclusiv în China. Dar compania nu are unde sa revanda cele 40 miliarde de metri cubi livrate acum pe piata europeana. Din declarațiile șefului Gazprom rezultă că monopolul este gata să piardă mai mult de 10 miliarde de dolari venituri anuale de dragul „fluxului turcesc„?
„Normal ca UE nu este interesata să investească bani în noi conducte pentru a obține același gaz, care acum este livrat prin Ucraina„, – a declarat Andrey Polishchuk, analist Raiffeisenbank.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.