Luni seara, ziarul New York Times a publicat o listă cu 49 de întrebari care, potrivit publicației, au fost predate avocaților președintelui Donal Trump de către reprezentanții procurorului special Robert Mueller. Autenticitatea lor a fost confirmată involuntar de președintele Trump, care, marți dimineață, s-a revoltat pe Twitter față de aceasta „noua scurgere”. El a numit „o rușine” faptul scurgerii „întrebărilor legate de vânătoarea de vrăjitoare asociate Rusiei”.

Lista intrebarilor permite cu un anumit grad de certitudine evaluarea progresului anchetei derulate dejade  aproximativ un an de echipa condusa de catre procurorul special Robert Mueller.

Mueller a primit imputernicirea sa investigheze intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA în 2016, inclusiv potențialele contactele și coordonarea între membrii sediul electoral al lui Donald Trump și reprezentanții guvernului rus.

Până în prezent, ca urmare a acestei investigații la scară largă, 19 persoane au fost acuzate in mod oficial, dintre care 13 sunt cetățeni ruși conectați de Agenția de Cercetare pentru Internet, asa-numita fabrica a trolilor.

Cu toate acestea, niciunul dintre cetățenii americani care au lucrat în sediul de campanie al lui Trump nu a fost inca incriminat pentru colaborare cu Rusia. Anchetatorii i-au prins pe unii cu mărturii falsă, iar patru dintre ei au pledat deja vinovați. O astfel de absență îndelungată a unor acuzatii cu privire la problema principală pusa în fata anchetatorilor – privind contactele oamenilor din anturajul candidatului Trump cu oficialii ruși, i-a condus pe mulți experți la concluzia ca Mueller și anchetatorii săi isi vor limita actiunile cu acuzații de obstrucționare a justiției.

Dar întrebările pentru președintele Trump, pregătite de Robert Mueller, demonstrează că procurorul special este in continuare foarte interesat de ceva care se îl lege pe Donald Trump de Rusia.

De exemplu, câteva întrebări din această listă se referă la faptul dacă Donald Trump a știut de contactele consilierilor sai cu rușii, de exemplu, despre întalnirea fiului său Trump Jr., ginerelui Jared Kushner și șefului sediului electoral Paul Manafort cu avocata rusa Natalia Veselnițkaia, care ar fi urmarit sa ofere materiale compromitatoare despre Hillary Clinton.

De asemenea, Robert Mueller a întrebat despre legăturile lui Donald Trump cu Araz și Emin Agalarov, care au fost partenerii sai in cadrul concursului „Miss Univers“, organizat la Moscova, în 2013. Președintele este întrebat dacă știe ceva despre încercările lui Paul Manafort de a obține ajutor potențial din partea Rusiei pentru campania electorală a candidatului Trump?

Apoi, procurorul vrea să audă personal de la președinte daca el a vorbit cu cineva în timpul campaniei electorale pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, și dacă Jared Kushner a încercat să organizeze un canal informal de comunicare cu Kremlinul cu puțin timp înainte de inaugurarea prezidențială a lui Donald Trump.

Majoritatea întrebărilor de pe listă se referă la detaliile demiterii directorului FBI, James Comey si daca această concedierea fost legată de ancheta rusă?

Procurorul special este interesat de relația președintelui cu procurorul general Jeff Sessions și dacă președintele intenționează să îl concedieze și să oprească ancheta.

Cu toate acestea, marți, o problemă mai urgentă, în opinia observatorilor americani, a fost cea dacă procurorul special va fi capabil să puna aceste întrebari actualului președinte al țării.

Situația este unica. Procurorul numit de procurorul general, care este subordonat președintelui, investighează eventualele acțiuni ilegale ale președintelui și dorește să-l interogheze. Președintele poate respinge cererea, dar procurorul special are dreptul sa conteste decizia președintelui în instanța de judecată, iar avocații nu exclud că, în cele din urmă procesul – in care judecatorii vor fi intrebati daca președintele este obligat să răspundă la întrebări sau nu – va ajunge la Curtea Supremă.

Președintele Trump a negat nu o dată în mod public acuzațiile de conspirație cu Kremlinul, și și-a exprimat dorința de a răspunde la întrebările lui Mueller pentru a elimina speculațiile acestei ”vânător de vrăjitoare”, cum i-a spus Donald Trump in trecut de mai multe ori.

Cu toate acestea, avocații lui Trump cred că răspunsurile la întrebările lui Mueller sunt pline de capcane pentru clientul lor, chiar dacă acesta nu are nimic de ascuns.

Pot aparea contradicții intre mărturia lui Trump și mărturiile foștilor săi angajați, iar in acest caz președintelui i se poate imputa sperjurul.

Avocații sunt conștienți de faptul că toate acestea pot duce la mari probleme, nu în ultimul rând si din cauza faptului că președintele este cunoscut pentru inclinatia sa pentru hiperbolizare. Un alt pericol este că Donald Trump nu știe ce au spus ceilalți martori interogati de procurorul special. Aparent, Robert Muller încearcă să-l testeze pe Trump, să-i pună întrebări ale caror răspunsuri probabil deja le știe. De aceea, avocații îi spun președintelui că nu este o idee bună sa dea curs ”invitatiei” lui Mueller.

New York Times salută acțiunea procurorului special, despre care spune ca este o dovadă a viabilității sistemului american de justitie, bazat pe statul de drept.

„Întrebările lui Robert Mueller dau motive să credem că, în ciuda haosului din această administrație, funcționarii publici profesioniști care lucrează în cadrul agențiilor de aplicare a legii continuă să-și îndeplinească îndatoririle, investigând infracțiunile și executând actul de justiție”, scrie redacția ziarului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to America așteaptă de la Trump 40 de răspunsuri în legătură cu amestecul Rusiei în alegeri

  1. bogdan spune:

    Cei doi handicapati Blondul si Pitikul nu au ce cauta ambii la conducerea propriilor tari…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top