Amnesty International a criticat Ucraina pentru că nu a reușit să facă dreptate celor care au suferit de pe urma abuzurilor poliției în timpul protestelor din 2013-2014 din Kiev, numite și revoluția Euromaidan, de la sfârșitul cărora s-au împlinit cinci ani.

Într-o declarație a organizației pentru apărarea drepturilor omului se spune că sistemul a împiedicat înfăptuirea justiției, în loc să-i pedepsească pe foștii și actualii reprezentanți ai organelor de drept responsabili de împușcarea protestatarilor de pe Maidan – Piața Independenței din centrul Kievului.

Amnesty International a îndemnat autoritățile Ucrainei să contribuie la investigarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului.

În timpul Euromaidanului, în capitală și alte orașe ucrainene au fost uciși 106 oameni, inclusiv 13 polițiști. Procuratura a stabilit circa 450 de suspecți și a intentat aproximativ 300 de dosare. Instanțele judiciare au pronunțat 48 de sentințe, dintre care numai nouă prevăd pedepse cu închisoarea. Nici unul din foștii angajați ai poliției nu a fost condamnat la închisoare cu executarea sentinței.

Protestele Euromaidan au început pe 21 noiembrie 2013 ca reacție la refuzul fostului președinte Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană. După ce poliția a devastat „orășelul de corturi” al opozanților în centrul Kievului, protestele au luat amploare. Violențele au atins apogeul în zilele de 18-20 februarie, când în urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine au fost uciși 77 de oameni. Pe 21 februarie, Viktor Ianukovici a fugit din Ucraina în Rusia. El este cercetat penal de actualele autorități pentru corupție și înaltă trădare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top