ONUComunitatea mondială nu este în măsură să facă față conflictelor declansate de grupari armate non-statale din cauza faptului deciziile sunt blocate în Consiliul de Securitate al ONU, afirma organizația internațională pentru drepturile omului Amnesty International (AI).

AI a prezentat raportul anual privind încălcările dreptului omului în Rusia și Ucraina, remarcand ca principala problemă a lumii o reprezinta grupurile armate ilegale.

Anna Neistat, director al sucursalei AI din Rusia, afirma ca în 2014 în conflictele armate din întreaga lume a crescut participarea grupurilor armate non-statale, dar care îndeplinesc funcții cvasi-statale. În categoria acestor grupuri AI a enumerat „Statul Islamic”, „Boko Haram” – Nigeria și formaţiunile separatiste DNR şi LNR din estul Ucrainei.anna Neistat

„Activitățile acestor grupuri reprezinta o mare problemă – a declarat Anna Neistat. Nu stie nimeni ce sa faca cu ele. Statele incearca sa rezolve problema prin mijloace militare, dar fără niciun rezultat”. Aceste grupuri sunt in principal responsabile de atacurile asupra civililor, execuțiile extrajudiciare, torturi, răpiri etc. Lipsa unui lanț clar de comandă conduce la faptul că dreptul internațional se aplică pentru astfel de grupuri doar în limitele Convențiilor de la Geneva, a spus Neistat.

Consiliul de Securitate al ONU este incapabil să facă față acestei provocări și sa rezolve conflictele din Siria, Irak, Gaza, Israel, constata activiștii pentru drepturile omului. În opinia lor, țările ONU ar trebui să renunțe la dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate în cazurile de genocid și alte atrocități în masă.

„Din cauza faptului ca Rusia îşi foloseste dreptul de veto, Consiliul de Securitate al ONU nu a fost capabil sa adopte vreo acțiune eficientă in legatura cu evenimentele din Ucraina”, – se mai spune în raportul Amnesty International.

Desigur, eliminarea dreptului de veto va fi foarte dificila, a subliniat Anna Neistat. „Este vorba despre faptul că în al 70-lea an de existență a ONU, statele membre ar trebui sa-si exprime dorința de a nu folosi acest drept atunci când vine vorba despre crime în masă împotriva umanității”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top