tanc rusescCentrul pentru Studiul Armatei, Conversie și Dezarmare de la Kiev a publicat o carte a expertului politic rus Iuri Fedorov – „Războiul hibrid a la Russe”, volum care descrie teoria și practica acțiunilor militare rusești în Ucraina. Într-un interviu pentru Radio Liberty, autorul cartii, care traieste in Occident, explică rezultatele politice ale acțiunilor militare ale Kremlinului din țara vecină.

Cartea dvs. se numește „Războiul hibrid a la Russe”. Înseamnă că exista război turcesc, american, NATO?

– Generalul Zarudnițki, șeful Direcției Operațiuni Principale a Statului Major General rus, în cartea sa „Aspectele militare ale „revoluțiior colorate” a definit în mod clar caracteristicile de bază ale războaielor hibride – turcesti, ruse sau altele: ” Statul agresor (sau coaliția de state) contribuie la cresterea tensiunilor interne în țara vizata. În acest scop, sunt instigate, alimentate toate contradicțiile interne existente. Nu contează – naționale, religioase, sociale sau teritoriale. Apoi, aceste contradicții se transformă într-o confruntare deschisă între opoziție și guvern. În cazul în care regimul încearcă să se mentina la putere, următorul pas este un război civil … Ulterior, coaliția țărilor care participă la răsturnarea guvernului legitim poate efectua o operațiune militară pentru a învinge forțele guvernamentale și să asiste forțele opoziției la preluarea puterii. Așa a decurs de exemplu agresiunea hibrida a  Kremlinului în Ucraina. Dar, fiecare caz, desigur, are propriile sale caracteristici.

Primul razboi hibrid pe scară largă, similar celui experimentat în Ucraina – a fost războiul Vietnamului de Nord împotriva Vietnamului de Sud și armatei SUA, în anii 1960-70. Dacă ne uitam la elementele structurale de bază ale actiunilor regimului de la Hanoi, ele ne amintesc și ce s-a întâmplat în Ucraina. Uneori, teoreticienii militari și experții militari, în special în Europa, menționează drept prima experiență a unui război hibrid luptele purtate de „Hezbollah” împotriva Israelului în ultimul deceniu. Dar, în general, aș spune că plenitudinea tuturor elementelor a ceea ce se constituie un război hibrid s-a folosit pentru prima dată în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

– Credeți că Rusia, realizand planul sau, a surprins foarte mult NATO?omuleti verzi

– Cred că da. Desigur, în cercurile politice și militare din Occident nu se așteptau de la Kremlin la astfel de acțiuni. În Occident erau siguri că conducerea Rusiei – cu toate nuanțele, cu toate criticile formulate la adresa lui Putin și grupul său – va juca după reguli, va adera la anumite principii, nu va merge la o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Prima reacție a Occidentului a fost de surpriză și uimire. Numai în ultimul an, Europa și Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia că ceea ce face Kremlinul în Ucraina necesita o riposta fermă. În ce masura aceasta riposta este ferma e greu de spus. Dar ceea ce este sigur e ca Occidentul a parcurs un drum lung pentru a intelege ceea ce se întâmplă în Rusia și a revizuit estimările anterioare despre politica rusa și principiile sale.

– Ziceți ca despre acest război hibrid se va scrie în viitoarele manuale ale teoriei militare și de gândire militară? Acesta este un nou cuvânt în tactica acțiunilor militare, indiferent cât de imorale și josnice nu ar parea acțiunile Moscovei? Războiul implică, desigur, un anumit cod de conduită, dar zilele cavalerilor și a muschetarilor sunt de mult apuse.

– Războiul Rusiei împotriva Ucrainei va fi tratat ca o prima experiență a unui război hibrid în sensul deplin al cuvântului. O altă întrebare la care teoreticienii militari și istoricii viitorului vor avea de raspuns este daca acest razboi a fost victorios sau nu.

– Nu este înca clar?

– Există diferite estimări, mulți dintre colegii mei din Ucraina cred că Kremlinul a reușit să obțină un rezultat bun. Eu, sincer, cred că această experiență este un eșec, deoarece Kremlinul nu a reușit să își atingă obiectivele. Obiectivul general, pe care cred ca Putin l-a pus în fața ofițerilor sai militari și de informații, a fost realizarea proiectului așa-numitei Noua Rusia – Novorossia. Anexarea Crimeei era doar un prim pas. Planul era ca toate regiunile de sud-est ale Ucrainei – din regiunea Harkov, în nord-est și terminând cu regiunile Odesa și Herson, în partea de sud-vest – într-o formă sau alta sa fie rupte de Ucraina, pentru a crea un cvasi-stat, transformat apoi intr-un protectorat rusesc.

Daca această idee ar fi fost pusă în aplicare, atunci situația în toată partea de sud a Ucrainei, și în apropiere de Balcani ar fi complet diferita. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ca rezultat al tuturor eforturilor Kremlinului a fost anexată Crimeea, care nu are nicio valoare economică. Da, peninsula are o anumită valoare militară, unde poate fi desfasurat un regiment de aviație strategică, sau de arme nucleare. Dar cu toate acestea, Kremlinul a primit ceea ce jurnaliștii numesc adesea un ”ciot de Donbas”, o ”valiza fără mâner” – e păcat s-o arunci, sau imposibil din punct de vedere politic și propagandistic, iar s-o cari este dificil, inconfortabil.omuleti b

Din punct de vedere strategic, planul Kremlinului nu a fost pus în aplicare, iar acum, după cum am înțeles, în conducerea rusa se cauta solutii, o cale de ieșire din această situație. La urma urmei, fără aplanarea conflictului din estul Ucrainei, Rusia nu poate miza pe ridicarea sancțiunilor economice. Kremlinul este într-o situație dificilă și, totodata, incapabil de un compromis real în relația cu Ucraina. Acest lucru duce la înghețarea conflictului, mers al lucrurilor neplăcut pentru Putin și anturajul său.

– Ați spus că NATO și lumea occidentală, în general, nu au fost pregătiți pentru acțiunile Rusiei. A fost nevoie de ceva timp pentru ca Occidentul sa constientizeze cele intamplate. Credeți că în ultimul an a fost gasit răspunsul conceptual. Ce se poate face pentru a se descuraja agresiunea rusa?

– Cred că acum putem spune că Occidentul a dezvoltat o strategie pentru contracararea Kremlinului. Această strategie este în general similară ca parametrii doctrinei formulate în 1967 de către ministrul belgian de externe de atunci, Pierre Harmel, care a pus bazele acțiunii NATO la sfârșitul deceniului. Doctrina se compune din două elemente. Pe de o parte, descurajarea actiunilor potential agresive ale Rusiei (vorbesc în primul rând în raport cu țările baltice), pe de altă parte, desfășurarea unor negocieri cu Rusia pentru a se putea prezenta pozitia NATO fără sa se apeleze la intermediari.
Dar întrebarea principală acum este alta: cât de eficientă din punct de vedere militar este noua strategie NATO de descurajare a agresiunii Rusiei? Cea de a doua întrebare, adesea pusa de experți în probleme militaro-politice: și cum rămâne cu partea de nord-vest a Mării Negre? În ceea privește statele baltice, regiunea Mării Baltice, am inteles ce va face NATO, iar în raport cu flancul sudic (adică cum sa aparam România, cum să se contracareze posibile agresiuni ale Rusiei în Marea Neagră) – această întrebare necesită în continuare o discuție detaliată și luarea unor decizii.

– Ați exclude posibilitatea unui conflict militar direct între Rusia și NATO?

– Aș dori ca totul sa se rezume la jocuri militare. Dar știți, în ultimii ani am asistat la evenimente care anterior păreau complet imposibile. Să ne amintim, cine în urmă cu trei ani, în vara anului 2013, s-ar fi gandit că „omuletii verzi” din Rusia vor invada Crimeea, ca Rusia va declansa un razboi hibrid în estul Ucrainei, și așa mai departe? Mare parte din ceea ce ne pare azi imposibil, se poate realiza în viitor. De aceea, nu exclud un conflict armat între Rusia și NATO (sau o tara NATO). Din păcate, aceasta este varianta pe care trebuie să o consideram ca având risc de producere. Și vorbind despre liderii politici occidentali, conducerea militară occidentală, ei trebuie să dezvolte – și cred că dezvolta – planuri și variante de acțiune în astfel de situații.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,80 din 5)
Încarc...

Related Posts

9 Responses to Analist: Summitul NATO s-a focusat pe zona baltică. De ce se neglijează direcția balcanică? Cum va fi apărată România?

 1. cozubas spune:

  Hiihihihihihi,ma risipesc de ras … !!! Baaaaaaaa trogloditii omenirii,pana mai ieri il pupati in cur pe Erdogan de-l usturau bucile si ne „explicati” ca Turcia este mare si tare si este frate cu america,hhhhhhhhhihihihihihhihihihi,baaaaaaaaa))))))))))) Prostalani fara pereche in lume,v-a pierit piuitu? Turcia ieri a declarat oficial ca „Rusia a ajutat Turcia fara rezerve in deturnarea puciului” …)))) Auziti ba guzgani rapanosi? Oare intelegeti voi gainarilor implicatiile acestui moment politic? Boilor !!! hihihihihihihhihihihihi ,haaaaaaaaaaaaaahahahahahah…

 2. cozubas spune:

  Daca autorul cartii traieste in occident,deja spune totul. Romanii stiu trucul de la cacastorile „Europa libera” si „vocea americii” in care toti behaitorii de-acolo erau tradatori imputiti si agenti straini dovediti. Asta cu „dezidentul din occident”,cu „societatea civila”,care sunt de fapt ONG-urile lui soros nu mai tin,sunt perimate,consumate,rasuflate. Rad si copiii de gradinita ca ditamai america,cel mai mare si mai tare stat sclavagist din lume,umbla cu inadusite din astea de rasul curcilor. Numai postacilea inculta romaneasca mai pune botul. Bietii boteni ))))))))hihihihihihih

 3. rsumy spune:

  „Kremlinul a primit ceea ce jurnaliștii numesc adesea un ”ciot de Donbas”, o ”valiza fără mâner” – e păcat s-o arunci, sau imposibil din punct de vedere politic și propagandistic, iar s-o cari este dificil, inconfortabil.

  Excelentă formulare!
  🙂

 4. Otilia spune:

  Romania va fi aparata de Nato, cu indiferenta, multa indiferenta, mai ales dupa ce Traump va fi presedinte. Un pic mai dureaza ! Vine ziua marilor rafueli. Turcia va fi un model foarte bun, de inspiratie, pentru cei ce vor pune Romania pe axa Moscova – Ancara. Nu uitati ! In istoria romaneiei roata in permanenta sa invartit. Doamne Ajuta !

  • Catun spune:

   De ce iti doresti razboiul Otilico? Colegul tau toni sustinea ca sunteti pasnici.

  • clau spune:

   scroafa bolsevica, tu ai o rotita in cap, aia se invarte! Voi rusnacii o sa dispareti inainte de a se crea vreo axa cu Ankara. Turcii isi bat joc de voi asa cum o fac si chinezii, va „hranesc” cu iluzii!

  • putin spune:

   Pana sa-ti citesc textul nu am avut niciodata nevoie de ochelari! Dar la textul tau am simtit nevoia! Cum dracu nu sti unde sa pui cratima dar ai pretentii de mare analist geo-politic!

  • putin spune:

   Iar s-a inchis farmacia Otilico? 🙂 Esti un adevarat crestin ortodox al „lumii ruse”: vrem razboi si moarte…Doamne ajuta! 🙂 Ce sa mai spui, asta e mentalitatea rusa! 🙂

  • Basarabia e Romania spune:

   Mai Otilia dragă , cum adică Doamna ajuta? Tu ești credincioasă? Sau ești credincioasă in stilul iliescu-caghebe, iti faci cruce de forma ca să te „integrezi”…….
   Rușine să-ți fie dragutzo……în cazul in care ești de gen feminin……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top