putinPresa și experții care au comentat reuniunea de la Minsk a președinților Rusiei și Ucrainei au remarcat doua aspecte esentiale. Primul, intalnirea lui Putin cu Porosenko s-a terminat, cum era de așteptat, fara vreo soluţie. In al doilea rând, Vladimir Putin a refuzat categoric sa discute cu Porosenko despre soluționarea crizei din Ucraina, făcând aluzie la faptul problemele legate de război și pace nu sunt în competența presedintelui ucrainean.

Discuțiile intre cei doi lideri au durat aproximativ două ore. Președintele rus le-a descris ca fiind „pozitive”, omologul său ucrainean, pe de altă parte, le-a numit „foarte complicate și dificile.”

Mass-media a observat declaratiile lui  Putin dupa intalnirea cu   Poroșenko au fost laconice, iar in problema conflictului armat din Ucraina, acesta s-a limitat in a spune generalități: Rusia, la rândul său, va face totul pentru pace, în cazul în care acest proces va începe„, a spus el, adăugând cele două părți au convenit să reia activitatea grupului de contact cu privire la soluționarea pașnică. Putin a anunțat, de asemenea, realizarea  „anumitor acorduri” cu Kievul cu privire la furnizarea de ajutor umanitar în zona de conflict.

Vladimir Putin a declarat Rusia nu este în măsură să negocieze o încetare a focului in Ucraina, dar poate ajuta „in crearea unui climat de încredereîntre participanții la negocieri.

Apoi, la reuniunea generală, în format extins, cu participarea președinților Ucrainei, Belarus, Kazahstan și reprezentanți ai UE, Putin iar a ales să vorbească despre economie si nu despre politică.pp8

În esență, apelul lui Poroșenko privind adoptarea planului sau de pace a fost ignorat, desi asa cum observa presedintele Ucrainei, planul  a fost în cele din urmă susținut de toți sefii de state, fără excepție„. Cu toate acesteaplanul lui Porosenko nu a mai fost discutat.

Publicatia moscovita RBC citează opinia unor experți, care au subliniat eschivarea lui Putin de la discutia privind criza din Ucraina.

Putin arătat el nu il considera pe Poroșenko partener egal pentru a aborda problemele legate de război și pace, si ca acesta este obiectul unor negocieri între Moscova și Washington”, spune directorul Centrului de Studii Europene, Timofei Bordachev.

Acesta este de părere situația politico-militară în Donbas nu a fost discutată deoarece absentau reprezentanții Statelor Unite. În același timp, expertul a menționat actuala administrație Obama nu este pregătita sa discute acest subiect in cadrul unor negocieri bilaterale.

Discursul lui Putin la reuniunea extinsă a fost consacrat, în principal, cooperarii dintre UE și Ucraina și Uniunea VamalăKiev. În timp ce Poroșenko convingea colegii că comerțul liber intre Ucraina și UE nu amenință membrii Uniunii Vamale Eurasiatice, Putin a promovat o opinie contrară.

pp9În problema războiul din estul Ucrainei, Putin s-a limitat doar prin a afirma că situația nu pot fi rezolvata prin escaladarea în continuare a scenariului militar, fără a lua in calcul interese  regiunilor din sud-estul Ucrainei  și fără un dialog de ​​pace cu reprezentanții acestora.”

Poroșenko, vorbind la reuniune, dimpotrivă, a subliniat importanta unei soluții politice inrăzboiul din estul Ucrainei, atingand mai putin porblemele economice. El a invitat colegii sa sprijini planul său de pace care prevede recuperarea economică a Donbasului. Propunerea sa a fost susținută de reprezentantul Comisiei Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, președinții de Belarus și Kazahstan Aleksandr Lukașenko și Nursultan Nazarbayev.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top