Gazprom și guvernul turc au semnat un protocol privind secțiunea terestră a celui de-al doilea fir – de tranzit – al TurkStream (Turkish Stream). Pentru a trage gaze ocolind Ucraina, Rusia pare să fi trebuit să „ofere” Turciei un miliard de dolari și o reducere la pretul gazului.

Nu este greu de înțeles cine căștigă din aceasta afacere: în cei trei ani și jumătate, de cand durează disputa intre Gazprom si Ankara, circumstanțele externe s-au schimbat dramatic și de mai multe ori.

Atunci când, la 1 decembrie 2014, Vladimir Putin, la o conferință de presă cu Erdogan a anunțat înlocuirea proiectului „South Stream“ cu „TurkStream“, el a promis să reducă prețurile la gaze cu 15%, iar această promisiune i-a găsit nepregătiți pe cei de la „Gazprom“. În urmatoarele șase luni Gazprom a încercat să diminueze pierderile, reducând discontul la 10,25%. Dar nici această reducere nu a fost aprobată definitiv: Moscova aștepta ca Ankara să-și îndeplinească partea sa din înțelegere și să semneze un acord interguvernamental privind „TukStream”.

Dar dupa ce un avion de lupta turcesc a doborât bombardierul Rusiei la granita cur Siria, soarta întregului proiect a devenit extrem de incertă. Atunci când discuțiile au fost reluate, Gazprom s-a facut ca ploua si nu a mai recunoscut negocierile anterioare privind discontul. Totuși, timpul curgea in favoarea Turciei, iar concernul rus de stat a decis să grăbească lucrurile, având în vedere că partea subacvatica a primului fir a fost deja construita, și trebuia să se înceapa lucrarile la a doua parte, deoarece, la sfârșitul anului 2019, expira contractul de tranzitul prin Ucraina, iar Rusia nu mai vrea sa-l prelungeasca. Amânarea, printre altele, însemna costuri uriase cu întretinerea navei specializate in montarea conductelor pe fundul marii.

În același timp, reducerea acceptat în final de Gazprom (sub presiunea Curtii de arbitraj) priveste doar prețul pentru gazul livrat Turciei in anii 2015-2016, nu si prețul actual, ceea ce poate deveni o sursă de probleme în viitor.

Bineînțeles, președintele Turciei susține ca cedarea Rusiei este o mare victorie pentru Turcia. De fapt, pentru Rusia „TurkStream” este atât de important din punct de vedere politic, încât Kremlinul a zis ca nu se merita sa țina cu dinții de preț. La urma urmei, acest proiect –  împreună cu „Nord Stream-2” – face parte din planul Moscovei de a livra gazul către consumatorii europeni, ocolind ”neprietenosul” Kiev.

În opinia analistului de la RusEnergy, Michael Krutikhin, Rusia deja plăteaste prea mult pentru asigurarea tranzitului ocolind Ucraina. Gazprom a început proiectul cu “South Stream“, în care s-a fost investit $ 17 miliarde. UE s-a opus, iar Moscova a decis sa reorienteze ruta neterminată către Turcia, și a mai investit 6 miliarde de dolari. Acum, pentru cel de-al doilea segment al conductei, Rusia mai plătește un miliard. În viitor, aceste pret ar putea ca continue să crească”, crede expertul.

„Turcia nu are un interes deosebit în cel de-al doilea segmrent al conductei”, consideră Dmitri Jarski, directorul grupului de experți Veta. – În acest context, suma de 1 miliard de dolari acordata Turciei pare într-adevăr a fi un cadou”.

”Aceasta este o mică victorie diplomatică a Turciei, care a profitat de faptul că Rusia trebuie neaparat să rezolve problema finalizarii conductei“, – afirma profesorul de la Universitatea de Economie din Rusia, Serghei Ermolaev.

La randul sau, publicatia rusa Nezavisimaya Gazeta (NG) susține că TurkStream, gandit ca o arma a Rusiei impotriva Ucrainei, se intoarce acum impotriva Rusiei și remarca ca autoritățile turcești folosesc cu pricepere proiectul in cauza ca instrument de șantaj.

În același timp, recent, Gazprom a crescut evaluarea TurkStream de la 6 miliarde la 7 miliarde de euro, si asta in conditiile in care traseul firului de conducta tot nu este încă clar. Experții observă că ar fi mai logic să se revina la planul care sa includa Bulgaria, desi si acest traseu presupune riscuri politice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Analiza: Tranzitul gazului ocolind Ucraina devine tot mai scump pentru Gazprom

 1. bogdan spune:

  Orice ar face tot rau vor da ! Caci nu pot inlocui total traficul de gaze ce trece in momentul de fata prin Ucraina ! Iar daca asta s-ar putea intampla porcii ar plati mai mult pt tranzit celorlalte tari ! Deci daca trimite gazul prin sud are cheltuieli anuale eliminand Ucraina cu 4-5 miliarde $ mai mult decat prin Ucraina ! Planul kremlinului prevedea atacarea Ucraine in 2 moduri:
  1. Pierderea de bani pt tranzitul gazului si
  2. Imposibilitatea acoperirii consumului intern al Ucrainei din surse externe !
  Doar ca cea de a doua varianta a cazut deoarece UE(CEE) a stabilit ca orice cumparator din spatiul UE(CEE) poate revinde la ce pret doreste gazul cumparat din afara UE(CEE) !
  Inainte contractele semnate de Gazprom si ceilalti vanzatori din Porcie prevedeau ori interdictie de revanzare ori obtinerea acordului prealabil pt acest fapt de la godaci ! Astfel godacii nu dadeau acordul astfel incercand sa sufoce Ucraina in perioadele de consum mare European(perioade f f reci !) ! Acum asta a cazut !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top