Mulțumită Cupei Mondiale de fotbal, Rusia lui Putin pare să fi primit mai multă recunoaștere în întreaga lume. Cu toate acestea, sistemul anti-liberal este condamnat la distrugere și Occidentul trebuie să fie pregătit ca țara să se întoarcă cu fața spre el, scrie Andreas Umland, cercetător la Institutul de Cooperare Euro-Atlantică din Kiev, într-un articol pentru publicația elvețiană Neue Zürcher Zeitung.

„Problema fundamentală pentru existența în continuare a regimului cleptocratic de astăzi va fi combinarea a doua tendințe care submineaza sistemul – stagnare economică și tranziția politică. Efectul lor combinat nu va putea fi neutralizat nici măcar de un guvern inteligent“ – crede autorul.

„Atâta timp cât prețurile petrolului nu sar în aer, ineficiența și lipsa de perspectivă a sistemului socio-economic actual se va manifesta tot mai clar, – crede Umland. – Rusia a fost și va rămâne pe termen nelimitat un stat petrolier erodat de corupție, capabil să asigure creștere stabilă doar cu conditia exsitentei unor prețuri ridicate la energie și a poziției economice externe profitabile. În aceste condiții, ”placinta” din care se hranesc diferiții beneficiari, va fi tot mai mica de la an la an”.

„Desigur, un lider puternic, carismatic și popular este în stare pentru ceva timp sa compenseze aceste amenintari la stabilitatea regimului, dar este foarte probabil ca regimul politic bazat pe autoritate și patronaj sa nu poata oferi un transfer organizat al puterii catre un succesor potrivit – afirma expertul. Consecințele gerontocrației sunt deja cunoscute de poporul rus dupa exemplul lui Leonid Brejnev, Iuri Andropov și Konstantin Cernenko”.

Incertitudinea cu privire la stabilitatea regimului după Putin va provoca în curând frământări în sistemul elitei rusești, consideră expertul. Situația poate duce în cele din urmă la un conflict serios între diferite facțiuni politice și clanuri economice, dar cu potențial de democratizare.

„Este greu de prezis ce anume va duce la destabilizarea inevitabilă a regimului politic din Rusia pe arena internațională, – spune autorul. – Cu toate acestea, oricare va fi scenariul, acesta va perpetua problemele economice și sociale profunde ale Rusiei de astazi, sau chiar le va intensifica, de exemplu, ca urmare a cultivării unui război comercial cu Occidentul. Acestea doar vor întări lipsa de persepctive a dezvoltării moderne a Rusiei”.

„Este foarte probabil ca integrarea strânsă a Rusiei în economia mondială și incapacitatea sa de autarhie, cu lipsa unor alternative geoeconomice la legăturile cu Occidentul, va conduce la faptul că, după schimbarea regimului si a cursului, Rusia va relua apropierea de Occident, cum a fost si cea initiata de Gorbaciov la sfârșitul anilor 1980. În momentul de față nu este clar când și cum se va întoarce Rusia cu fața spre Occident, dar acest lucru pare inevitabil”.

„Absența unei puternice alternative economice externe și apropierea culturală a majorității rușilor față de tradiția europeană, mai devreme sau mai târziu vor obliga Kremlinul încă o dată să caute apropierea de Occident. Când acest lucru se va întâmplă, cei de la Washington, Bruxelles și Berlin trebuie să fie pregatiti cu un plan de acțiune ambițios pentru integrarea treptată a Rusiei în comunitatea țărilor occidentale”, concluzionează autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top