IllarionovÎn „Live Journal”, economistul Andrei Illarionov isi aminteste despre Vladimir Putin, care formula la o reuniune a membrilor Adunarii Istoricilor din Rusia noua ”lege despre dinamica demografică”, în care lega creșterea populației de problema identitara.

„Ați comparat Israelul cu Letonia din punct de vedere geografic. Desigur, toate comparațiile sunt posibile, dar, în ciuda faptului că Israelul este mai mic, bazându-se și dezvoltand anume identitatea sa, educand oamenii cu aceste exemple, inclusiv cu exemple istorice, Israelul obtine o crestere a populației. Iar într-o țară ca Letonia, din contra, aceasta se reduce catastrofal, cred ca a pierdut aproximativ 40 la suta in ultimii ani. Închipuiți-vă, aproape jumatate din populatie a părăsit țara. Pentru orice stat ar fi o catastrofă „, – citează Illarionov, cuvintele președintelui rus.

„Putin a prezentat, în esență, noua lege a dinamicii demografice – prosperitatea demografică versus catastrofa demografică:

– Dacă o țara (adica conducerea țării), se bazeaza pe identitatea sa și o dezvoltă, inclusiv prin educarea oamenilor cu exemple istorice, populația acestei țări este în creștere;
-Daca o țară nu se bazează pe identitatea sa, aceasta nu se dezvolta pentru ca nu îi educa pe oamenii cu exemplele istorice, populația deci nu este în creștere, pleacă. Această situație ar trebui să fie denumita catastrofa demografica”.

„Dar cred că, în Rusia, conform formularii lui Putin, sprijinul pentru identitatea sa, dezvoltarea identității, educația pe exemple istorice, toate acestea se realizează cu foarte putin succes, deoarece populația țării în ultimii ani nu crește, ci scade. De exemplu, la sfârșitul anului 1999, daca socotim si provinciile anexate Crimeea și Sevastopol, populatia Rusiei a scăzut cu aproximativ un milion de locuitori. Daca nu luam în considerare rezultatele acestei anexari, scaderea a fost de aproximativ 3,5 milioane”, spune Illarionov.

Lucrurile stau si mai rau la capitolul identitatea și educația istorică în formațiunile cvasi-statale de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, sprijinite cu armata de Kremlin. De-a lungul ultimului sfert de secol, numărul populației transnistrene a scăzut cu 36,6%, în Osetia de Sud – cu 45,6%, în Abhazia – cu 53,9%.

Cu toate acestea, catastrofa demografica (în conformitate cu criteriile cantitative propuse de Putin, pe exemplul Letoniei) nu a afectat doar state straine. La fel este in multe regiuni din Rusia, inclusiv în cele care nu au fost afectate de niciun conflict armat sau o acțiune militară pe scară largă (așa cum au fost în Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud).musulmani Rusia

Se dovedește că responsabilitatea pentru catastrofa demografică din aceste regiuni din Rusia, potrivit lui Putin, o poarta guvernul rus, condus de liderul actual, care nu a promovat suficient politica de consolidare a încrederii în propria identitate, nu a dezvoltat-o cu exemple istorice.

Nu putem face abstractie de catastrofa demografică care a avut loc pe teritoriul Rusiei cu unele grupuri etnice non-ruse.

Timp de două decenii, numărul evreilor din Rusia a scăzut cu mai mult de 70%, al belarușilor, ucrainenilor, germanilor – mai mult de jumătate, iar populatia komi si mordovieni – aproape cu o treime. Și, dacă scăderea numărului de evrei, belaruși, ucraineni, germani poate fi cel puțin parțial explicată prin emigrarea în Israel, Belarus, Ucraina, Germania, reducerea semnificativă a numărului de etnici komi și mordovieni nu poate fi explicata prin emigrare. Nu există nicio îndoială că, în anii care au urmat recensământul rus din 2010, tendințele observate mai sus au fost cel puțin conservate, iar numarul reprezentanților acestor naționalități în Rusia este și mai mic decât era în urmă cu șase ani.

În același Israel, în ultimii doi ani și jumătate (după Crimeea) a aparut un nou val de imigrație alcatuit din profesioniști și antreprenori din Rusia. Valul a primit numele de „putinskie” ( al lui Putin).

Astfel, în ultimul sfert de secol, în fosta Uniune Sovietică au existat mai multe dezastre demografice cu adevărat dure. Dar ele au avut loc nu doar în Letonia și nu numai cu letonii, conchide Illarionov.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Andrei Illarionov: Despre legea catastrofelor demografice

  1. yehudy spune:

    …vine o vreme, vine o vama…
    draga ivan, vremea a venit 🙂
    draga ivan, vama va fi in anul 2017 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top