Andrei Piontkovski: 2017 versus 1941

2:45 pm, 3 februarie 2017 • de 6 Comentarii

Declarația agenției TASS de la 13 iunie 1941 se afla astazi în toate manualele despre istoria celui de-al Doilea război mondial. Izbitor de asemănătoarea ca stil, declarația făcuta de purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 24 ianuarie 2017, a atras atenția mai multor bloggeri, inclusiv lui Andrei Piontkovski, care scrie pe site-ul de Radio Liberty.

Redam textul autorului.

„O comparație a celor două texte este edificatoare pentru că, în ciuda similarității externe a celor doua documente menționate mai sus,  motivele, intențiile autorilor (Iosif Stalin și Vladimir Putin) și situația militară strategică în care se afla Uniunea Sovietică și Federația Rusă la momentul publicării acestor declarații, sunt foarte diferite.

Iata declarația făcută pe 13 iunie 1941:

„Tass declara că, potrivit datelor URSS, Germania respecta cu strictete prevederile pactului de non-agresiune sovieto-german, la fel ca URSS, motiv pentru care, în opinia cercurilor sovietice, zvonurile despre intentia Germaniei de a rupe pactul și de a ataca URSS sunt lipsite de orice fundament, iar mișcările recente de trupe germane, eliberate de operațiunile din Balcani, spre regiunile de est și nord-est ale Germaniei sunt legate, probabil, cu alte motive care nu au nicio influență asupra relațiilor sovieto-germane”.

Pe 13 iunie 1941, ”politica de pace” a URSS a ajuns la un punct care în limbajul militar se numește „desfășurarea strategică a forțelor armate”. Mii de trenuri cu trupe erau în mișcare spre frontiera de vest a țării. Acest lucru era imposibil de ascuns, dar s-a sperat că cel putin cateva zile inamicul va putea fi pacalit. Ambii dictatori se miscau spre război, fiecare încercând să preia initiativa. Declaraţia de pe 13 iunie a fost doar una dintre multele de umplutura în razboiul informational deja declansat.

URSS s-a pregatit bine pentru războiul cu Germania, avea o armată care prezenta superioritate la principalele categorii de arme. Și, foarte important, echilibrul de puteri pe scena mondială era extrem de favorabil pentru Kremlin.

Conștient de situația sa disperată, Hitler a văzut în atacul asupra Uniunii Sovietice și încercarea unui blitzkrieg, singura șansă de salvare. A reușit să preia initiativa și aproape ca a izbutit în planul său aventuros, dar asta este o altă poveste …

Declarația din 24 ianuarie 2017:

„Kremlinul nu ia în considerare ca pe o amenințare desfasurarea de catre China a rachetelor intercontinentale Dongfeng 41 în apropiere de granița cu Rusia. Orice acțiuni a forțelor armate chineze, în cazul în care sunt adevărate, nu sunt percepute ca o amenințare la adresa țării noastre. China este un aliat strategic și partener al Rusiei, atât ​​politic cât și din punct de vedere economic și comercial, și Moscova prețuieste aceste relații”.

Înainte de a discuta acest text remarcabil, aș dori să clarific un aspect important atunci când se compară potențialele militare ale Rusiei și Chinei. Destul de comună este convingerea că potențialul nuclear al Rusiei anuleaza complet superioritatea evidentă a Chinei în arme convenționale.

În ultimii 15 ani, potențialul nuclear al Chinei a fost consolidat în mod considerabil, și sa vorbim despre superioritatea rusă în acest domeniu nu mai avem niciun motiv. După cum a devenit recent cunoscut publicului din Rusia, chinezi au și rachete intercontinentale, capabile să lovească oriunde pe teritoriul Rusiei.

Deci, avem urmatoarea situatie la granița noastra estica: pe de o parte – o regiune depresiva, cu o populație în scădere și economie în declin, tot mai dependenta de vecinul său din sud. Pe de altă parte – un gigant demografic cu o a doua economie în plină expansiune din lume, cea mai mare armata terestra din lume, care efectueaza în mod regulat exerciții militare simuland ostentativ operațiuni de luptă pe teritoriul Rusiei. În domeniul nuclear  – nici măcar situatia clasica cu ”distrugerea garantată reciprocă”, la fel ca în cazul URSS și SUA în timpul războiului rece, ci situația în care transformarea in ”cenusa radioactivă” nu promite nimic bun în primul rând pentru partea rusă.

În relațiile ruso-chineze nu au fost și nu vor fi nici 22 iunie (1941, ziua agresiunii Germaniei naziste asupra URSS) sau 9 mai (1945, ziua decretata oficial in URSS si Rusia a Victoriei impotriva Germaniei naziste). Este un proces de durata, în care cleptocrații rusi deja au depasit punctul ”fara de întoarcere” în relațiile cu China. Acești oameni – ”funcționari corupți și afaceristi care întreprind nimic” sunt al doilea și al treilea eșalon ale fostei nomenclaturi de partid și KGB, care de dragul averii personale au vandut deja o țara careia i-au jurat credinta – Uniunea Sovietică, și au creat un stat mutant, care nu are nicio legatura cu economia de piata, avand singurul scop – acela de proprie imbogatire in mod continuu.
De fapt, China a luat tot ceea ce avea nevoie. Prima ”licenta” a obtinut-o pentru a digera pe termen lung o zonă strategică aflată în afara granițelor sale geografice, plus o aprovizionare stabilă cu resurse energetice. China nu va mai cere o alta ”licenta”. Așa cum pe bună dreptate subliniaza teoreticienii militari de la Beijing, „un control eficient pentru o lungă perioadă de timp va duce, în cele din urmă, la mutarea de la sine a frontierelor geografice”.

De acum încolo, jocul va fi facut în mod exclusiv dupa regulile chinezilor”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to Andrei Piontkovski: 2017 versus 1941

 1. Radu2I spune:

  Tare sunt curios, oare chinezii inventează o limba noua in teritoriile „eliberate” cum e limba moldoveneasca,cel mai apropiat exemplu, nu am altul acum! Or trimite si Omuleți verzi?( da cu ochi oblici)? Cine cunoaște situația mai bine poate sa ne informeze! O Transnistrie , Osetiei , referendum cu mâna pe trăgaci ?
  Cum procedează chinezii,ca marele imperiu vecin cam știm pe pielea noastră!(nu-i bai ca si alții:polonezii, balticii,chiar si nemții etc etc)

 2. Basarabia e Romania spune:

  Traiasca China mare cu toata Siberia integrata!

 3. bogdan spune:

  Apoi porcii isi merita soarta ! Daca stateau in Banca lor si nu furau Crimeea care inseamna doar 1% din teritoriul OLr acum ar fi fost prieteni cu Europa si cu restul lumii ! Dar asa au devenit Paria lumii si nici dracu nu-i va sustine nici militar nici diplomatic cand China le va lua buna parte din Siberia ! Mai mult cu totii vom fi bucurosi si multumiti de acest fapt ! Trebuie sa vada si ei ce inseamna sa ti se fure din teritoriu de unul mai puternic decat ei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top