Anton Orehy: Ai căpiat?

9:02 am, 7 aprilie 2015 • de Niciun comentariu

Anton Orehy Антон ОрехъPovestea este destul de ciudată. Putin ar fi spus la o ședință închisă cu ”uniunea oligarhilor” un citat din Petro Poroșenko. În citat, presedintele Ucrainei i-ar fi oferit lui Putin Donbasul, și Putin i-ar fi raspuns: „Ai căpiat, sau ce? Nu am nevoie de Donbas”, reia editorialistul Eho Moskvî, Anton Orehy povestea titrata de presa rusa despre ”oferta lui Porosenko” facuta lui Vladimir Putin.

Redam mai jos editorialul.

”Din toate astea, eu sunt dispus să cred numai cuvântul „căpiat”. Acest cuvânt este organic înscris în stilul lexical al liderului nostru. Dar el îl putea pronunța în discuțiile maraton de la Minsk și pentru orice alt motiv, și chiar în mod repetat. Acum, nimeni nu confirmă și nu va recunoaște că un astfel de dialog a existat. Iar situația arată ca jocul copilariei – ”telefonul stricat”. Dar chiar dacă ne imaginăm că Poroșenko și Putin au folosit exact aceste cuvinte – ce dovedește asta? Nimic. Președintele Ucrainei ar fi putut, după ore extenuante de batut apa in piua in negocieri cu Putin sa spuna a lehamite ”Luati naibii Donbasul asta”. Și Putin, desigur, a răspuns imediat cu refuz. La urma urmei, nicioadata nu a spus că vrea Donbasul. De fapt, noi nu am recunoscut niciodată nici că există un război dus de armata noastră. Noi doar simpatizăm cu lupta grea a ”foștilor mineri și tractoriști”, foști susținători ai fostei federalizari a Ucrainei, cu adeptii lui Bandera și le trimitem un șir nesfârșit de convoaie umanitare, care, desigur, nu conțin nimic altceva decât cereale, aspirina și pături. Prin urmare, nimic special.

Dar, in general, situația se descrie astfel. Ucraina ar dori să redobandeasca controlul Donbasului – dar nu poate. Nici Rusia nu-l poate anexa imediat. Deoarece Donbasul nu este Crimeea. Nu știam acest lucru cand ne-am bagat acolo. Am sperat că în sud-estul Ucrainei ne va merge usor. Dacă nu ca in scenariul Crimeea, cel putin ceva de genul asta. Cu toate acestea, dacă în Crimeea ideea de alăturare Rusiei a avut o aprobare generală, în bazinul Donețului – șansele sunt 50-50. Acesta este motivul pentru care a inceput războiul. Acesta este motivul pentru care războiul nu s-a încheiat și perspective pentru terminarea lui nu se intrevad. Forțele unei parti mai mult sau mai puțin echilibreaza forțele celeilalte parti. Și, prin urmare, Rusia a schimbat tactica. Acum, pentru Rusia  este profitabil sa tina Ucraina în tensiune constantă. Razboiul epuizeaza tara vecina. O împiedică sa adere la NATO și la Uniunea Europeană. Războiul nu permite relansarea economiei și reducerea dependenței de gazul rusesc și de piața rusă, în general. Deci, noi chiar nu avem nevoie de Donbas. Dar avem nevoie sa intretinem starea de haos mizerabil in Donbas. Care, in plus, ne permite să menținem si  fervoarea patriotică în Rusia la un nivel ridicat. Iar despre ce va fi in continure, vom reflecta in continuare. Asta daca nu vom căpia”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top