Anton Orehy Антон ОрехъOrice lucru are un început. Desigur, aţi auzit pentru prima dată în Rusia post-sovietică un banc a fost interzis, fiind declarat manifestare extremist- xenofobă. Care a fost prima reactie a celor care au citit sau auzit stirea? Corect: primul impuls a fost să afle care-i bancul, spune jurnalistul si bolggerul rus Anton Orehy.

Și din moment ce, in Rusia, originalul este îndepărtat din rețea, dorința de a cunoaște conținutul exact al glumei numai s-a intensificat. Stim foarte bine ca interdicția face mai dorit  fructul interzis. Bancul, apropo este foarte vechi (vezi aici).

În zilele copilăriei mele cel mai popular protagonist al bancurilor era chukchia. Acum, puțini își amintesc, dar de cele mai multe ori incepeau in felul urmator:  un rus, un german și un polonez „. Apoi erau bancurile cu Radio Erevan, serii distincte despre georgieni și armeni. Locurile germanilor și polonezilor au fost luate apoi de americani și francez. Iar glumele cu evrei – un „Talmud” întreg. Și cei mai buni povestitori de bancuri cu evrei erau chiar evreii.

Bancurile etnice pot fi foarte amuzante, dar și foarte proaste sau vulgare. Iar  prostia și vulgaritatea nu este o crimă. Aceasta este o caracteristică a omului. Iar faptul toată viața lui va fi un prost și vulgar este o pedeapsa mai mare decat condamnarea penală. Din închisoare poti iesi, dar prost ramai pe viata. Împotriva glumelor proaste exista o singura arma eficienta – uitarea. Ai auzit un banc prost, bancul a murit imediat dupa ce a fost auzit. Pentru că daca il vei prelua vei  arăta ca un prost. Bancurile au propriul filtrul al selectiei naturale, care este cea mai eficienta cenzura. Dar, în cazul bancului interzis interesant este altceva. Inculpatul a fost condamnat pentru banc, desi mai grav era ca acest banc era insoţit de o zvastică. Instanța însa a tratat anecdota ca și cum ar fi fost un lucru mult mai grav decat zvastica. Și acest lucru este în special ciudat în lumina luptei propagandei ruse cufascismul ucrainean”. Impotriva banderovistilor ucraineni facem spume, iar pe desenatorii autohtoni de zvastica ii condamnam pentru glume. Foarte amuzant.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top