putin2Despre anul 2014 ne vom aminti ca despre perioada în care în Rusia a recidivat autoritarismul de stat, o manifestare  deplină a tendințelor de dezvoltare post-sovietică, sustine Andrei Zubov, doctor în științe istorice, potrivit Gazeta.ru.

În anii dezintegrarii URSS au fost puse bazele caracteristicilor specifice care disting Rusia de Europa Centrală, care la fel ca alte republici socialiste s-a eliberat de comunism. Diferența a fost , în toate țările din Europa Centrală a avut loc o decomunizare, lustrație, oamenii asociati cu regimul precedent au fost indepartati şi a început un proces de restituire a proprietăților confiscate de comuniști

Dar nimic din toate acestea nu au avut loc în Rusia, Kazahstan sau Ucraina. Aceste țări au decis să continue regimul sovietic în condiții  nonsovietice.

Astfel, la conducere a rămas elita sovietică, proprietatile nu au fost retrocedate urmasilor fostilor proprietari, ci dimpotrivăîmpărțite între elita post-sovietica, afirma istoricul rus. Ca urmare, în Rusia s-a format un cerc foarte mic de proprietari și marea majoritate a populației proletarizate. Acestia au fost parametrii de dezvoltare care au dus, in mod logic, la întoarcerea la un sistem autoritar, rigid.

Criza din Ucraina a grabit recidiva autoritara in Rusia, sustine Zubov. Putin a devenit liderul unui stat care se doreste autarhic şi care transmite populatiei mesajul ca în jurul tarii sunt numai dușmani. Dar dacă Uniunea Sovietică a putut exista în opoziție cu Occidentul o vreme, Rusia nu-şi permite acest lucru măcar şi pentru că URSS a reusit sa dezvolte o industrie. În schimb, Rusia anului 2014 nu produce aproape nimic, considera istoricul rus.

În afara de asta, tara a pierdut aproape toţi aliații săi. Pâna și Belarus şi Kazahstan încearca să se distanțeze de ea.

Acum, in fata elitelor rusești a aparut o dilema: sau persista, merge pe drumul ales spre dezastrul final, fie alege cursul reconcilierii cu Occidentul şi se mișca în direcția deja parcursa de Europa Centrală.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top