Anularea Tratatului INF ar putea fi un motiv în plus pentru Ucraina sa reia programele de producție a rachetelo, crede Mariana Budjeryn, expert la Davis Center for Russian and Eurasian Studies al Universitatii Harvard.

După cum reamintește autorul, după prăbușirea URSS, obligațiile din Tratatul INF (Fortelor Nucleare Intermediare) au fost transferate tuturor statelor recunoscute ca succesoare ale Uniunii Sovietice.

Imediat după formarea sa, statul ucrainean s-a dovedit în posesia celui de-al treilea cel mai mare arsenal de rachete balistice intercontinentale și bombardiere strategice, precum și al unui complex militar-industrial impresionant. În Ucraina au rămas Biroul de proiectare ”Iujnoe” și compexul militar-industriald din Dnepropetrovsk, una dintre cele mai mari întreprinderi din URSS pentru producția de rachete balistice intercontinentale.

Cu toate acestea, ca unul dintre succesorii legali ai URSS, Ucraina, precum și Rusia, Belarus și Kazahstan, și-au asumat obligații în temeiul tratatelor INF și START-1

Dar dupa 20 de ani, Rusia a devenit cea mai gravă amenințare la adresa existenței Ucrainei. În 2014, armata „decrepita” a Ucrainei și-a dovedit inconsistența în confruntarea cu agresiunea Rusiei. Chiar dacă arsenalul de arme convenționale al Ucrainei va suferi o modernizare serioasă, în luptă deschisă el va ramane inferior armelor rusești. În același timp, în ciuda creșterii sprijinului politic și militar al Occidentului pentru Kiev, perspectivele pentru aderarea Ucrainei la NATO rămân „vagi”, subliniază Budjeryn.

„Într-un război fierbinte cu Rusia, Ucraina va trebui să se bazeze numai pe propria putere”, concluzionează autorul.

Unele posibilități de descurajare a Rusiei ar putea oferi rachetele balistice cu o rază de 300 – 740 mile (500-1200 km) cu focoase de înaltă precizie și orientate către centrele de comandă, bazele militare sau facilități de importanță deosebită din Rusia. „Riscul ca cel puțin o rachetă de pe teritoriul Ucrainei să lovească cu succes o țintă rusească ar fi putea obliga conducerea rusă să se gândească de două ori înainte de a inflama conflictul”, notează Budjeryn.

Vecinatatea apropiata face ca răspunsul nuclear al Rusiei la un posibil atac ucrainean cu rachete să fie puțin probabil, deoarece o explozie nucleară pe teritoriul Ucrainei ar avea consecințe grave atât pentru populația rusă, cât și pentru țările învecinate care sunt membre ale NATO.

Biroul de proiectare ”Iujnoe”, care a supravietuit datorită participării sale la proiectele spațiale internaționale, „ar fi probabil încântat să reia lucrările asupra producției de rachete”, crede expertul.

„În condițiile în care atât Rusia, cât și Statele Unite ale Americii părăsesc Tratatul INF, Ucraina are mijloacele, motivul și, de acum înainte, nicio restricție juridică internațională privind lansarea programului său de rachete. Și, potrivit ministrului sau de Externe, Pavlo Klimkin,  Ucraina examineaza aceasta posibilitate”, aminteste expertul.

În ceea ce privește sprijinul internațional pentru o astfel de mișcare, Budjeryn consideră că „greii NATO”, precum Germania, care se opune desfășurării rachetelor cu rază medie și scurtă în Europa, o vor considera o amenințare la adresa stabilității europene. Cu toate acestea, Ucraina poate atrage sprijinul Poloniei și al țărilor baltice, preocupate de întărirea propriei apărari împotriva amenințării rusești, crede autorul.

Este posibil ca Statele Unite să facă presiuni asupra Ucrainei, cerându-le să renunțe la programul de rachete, dar nu le va fi ușor să justifice aceste cerințe, având în vedere că Washingtonul a inițiat retragerea din Tratatul INF.

Rusia, la randul sau, chiar dacă va face mișto de programul ucrainian de rachete, în spatele ușilor închise va lua măsuri active pentru a-l submina, temându-se că „în viitor, Ucraina ar putea deveni un participant nelipsit la negocierile regionale privind armamentul”.

„Perspectiva apariției programului de rachete in Ucraina poate împinge Rusia să se așeze la masa negocierilor cu Statele Unite înainte ca Ucraina să devină egalul lor”, consideră expertul. În plus, rachetele ucrainene pot fi folosite de Statele Unite ca o pârghie de presiune asupra Rusiei, sugerează în concluzie Budjeryn.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Anularea Tratatului INF riscă apariția unei noi puteri înarmate cu rachete

 1. bogdan spune:

  Ucraina a renuntat si la armele nucleare pe baza garantarii frontierelor sale ! Dar acum Porcii i-au invadat !
  Pai daca Ucraina mai avea arsenalul nuclear ar fi avut curaj Porkul Pitik sa fure Crimeea sau Donbasul ?
  Desigur ca nu…Deci Ucraina are si dreptul si obligatia sa se reinarmeze nuclear si cu rachete…

  • Marian spune:

   Nu-i mai lua tu pe ucrainieni in brațe, ca nu sunt ei uși de biserica!De ce nu ne returneaza pamanturile României inapoi si tac de 28 ani?Dar pe voi moldo-rusii ce va intereseaza?Nu vorbiti bine nici românește (pardon,moldoveneste?),nici ruseste!

   • bogdan spune:

    Hai nu mai grohai Transnistrene ca nu tine la noi cu propaganda voastra de 2 copeici ! Grohaie la tine-n sat poate-ti dau aia o „PIVA” gratis…godak inapoiat ! Romania nu are diferende teritoriale cu nimeni si respecta TOATE tratatele semnate international in ultimii 80 de ani ca ne place mai mult sau mai putin ! Doar la voi godacii semnatura pe documente are valoarea hartiei pe care e pusa…specie inapoiata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top