Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut țărilor europene să adopte legislația care să permită impunerea de sancțiuni împotriva celor implicați în încălcări grave ale drepturilor omului și corupție, similară legilor ”Magnitsky”, în vigoare în Statele Unite și în mai multe țări ale UE.

Rezoluția a fost adoptată marți la sesiunea APCE, care are loc la Strasbourg.

Documentul cere autorităților ruse să investigheze toate circumstanțele morții avocatului Serghei Magnitsky în arestul politiei din Moscova și să aducă făptașii în fața justiției. Se remarcă faptul că autoritățile ruse nu au făcut încă acest lucru, ci, dimpotrivă, continuă să-l persecute pe William Browder, inițiatorul adoptării ”Magnitsky Act” în Statele Unite.

De asemenea, documentul salut decizia Regatului Unit, a Estoniei, Letoniei și a Lituaniei de a adopta legislație similară cu legea americană „Magnitsky Act”.

APCE observă că sancțiunile personale („inteligente”) împotriva anumitor persoane și companii asociate sunt preferabile sancțiunilor economice împotriva întregii țări care, în consecință, afectează nivelul de trai al populației. Potrivit APCE, sancțiunile ar trebui direcționate spre cei care încalca drepturile omului și către elitele conducătoare.

Serghei Magnitsky, avocat angajat de fondul Hermitage Capital, fondat de William Browder, a murit într-o închisoare din Moscova în noiembrie 2009. Magnitsky a fost arestat dupa ce a declarat că a descoperit o schemă de deturnare de fonduri din bugetul rus. Moartea sa a fost rezultatul torturii la care  afost supus și al refuzului administrației penitenciare de a-i oferi asistența medicală necesară. În Rusia nimeni nu a fost condamnat pentru moartea lui Magnitsky.

Șeful lui Magnitsky, Bill Browder, cel care a facut lobby pentru adoptarea in SUA a ”Magnitsky Act”, a fost condamnat în lipsa in Rusia pentru infractiuni economice si impotriva sa a fost deschis un nou dosar penal în care, printre altele, el este acuzat că a organizat uciderea lui Magnitsky (desi, oficial, autoritatile ruse nu recunosc moartea prin violenta a avocatului rus – n.r.).

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to APCE face apel la țările UE să adopte ”Magnitsky Act”

  1. bogdan spune:

    Asta trebuia sa se intample inca de prin 2014…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top